Koululaisryhmä vanhassa purjeveneessä kauniina kevätpäivänä.
Norpparisteilyllä Linnansaaren kansallispuistossa. Kuva: Metsähallitus / Saara Lavi

Saimaannorpan suojelu riippuu paljon yksittäisten ihmisten toiminnasta. Niinpä Saimaannorppa-LIFE-hankkeessa pyrittiin viestimään monipuolisesti norpasta, sen elintavoista ja suojelutarpeista.

Paikallisille ja vapaa-ajan asukkaille ja muille Saimaalla liikkuville tarjottiin tietoa erilaisten kampanjoiden ja tapahtumien kautta. Erityisesti kerroimme siitä, kuinka ihmiset voivat ottaa norpan huomioon omissa toimissaan, kuten kalastaessaan tai liikkuessaan Saimaalla norpan pesintäaikaan. Lisäksi tiedotimme aktiivisesti perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.

Norppalähettiläitä ja kansallispuistoristeilyjä

Saimaannorppa-LIFE-hankkeen ympäristökasvatustoimenpiteitä toteuttivat sekä Metsähallituksen Luontopalvelut että Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF. Koululaisille suunnatut hankkeen tapahtumat ja kampanjat ovat tavoittaneet jo yli 10 000 lasta Saimaan alueella. Suomen luonnonsuojeluliiton norppalähettiläät ovat kiertäneet kouluissa, kesätapahtumissa ja markkinoilla. Leireillä, työpajoissa ja Linnansaaren kansallispuistoon suuntaavilla risteilyillä lapset ja nuoret ovat tutustuneet norpan kotivesiin ja sen elintapoihin. Hankkeessa tuotetun WWF:n Saimaan kuutti ja lumiukko -satukirjan avulla voivat pienemmätkin lapset tutustua norpan elämään. Lisätietoa toteutetuista tapahtumista ja materiaaleista löydät Hankeaineistot-sivulta.

Lisätietoja

Norppalähettiläät ja lasten kesäleirit

  • Suomen luonnonsuojeluliitto: saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen, kaarina.tiainen(at)sll.fi

Koululaisten työpajat ja norpparisteilyt

  • Metsähallitus: suunnittelija Tiina Linsen, tiina.linsen(at)metsa.fi

Saimaan kuutti ja lumiukko -kirja ja opettajan opas

  • WWF Suomi: ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, petteri.tolvanen(at)wwf.fi

Esite saimaannorpasta (julkaisut.metsa.fi).

Päivitetty viimeksi 1.12.2023