Retkeily yhteisessä luonnossamme

Metsähallitus tarjoaa monipuoliset puitteet retkeilyyn valtion mailla ja vesillä kautta Suomen. Voit vaeltaa tai hiihtää, polkea pyörällä tai kulkea kanootilla. Voit viipyä viikon tai käydä päiväretkellä. Monissa kohteissa on runsaasti palveluita.

Reittejä ja polkuja opasteineen ja taukopaikkoineen on sadoissa kohteissa. Tällä sivulla on esitelty yleisesti Metsähallituksen tarjoamia retkeilypalveluja. Tarkempaa tietoa maksuttomista palveluista sekä palveluiden ostamisesta löytyy Metsähallituksen alla mainituilta sivustoilta.

Retkeile vastuullisesti

Jokaisenoikeus tarkoittaa, että Suomen luonnossa saa olla ja kulkea ilman maanomistajan lupaa. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokaisenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Mitä luonnossa saa tehdä ja mitä ei?

Tutustu jokaisenoikeuksiin (luontoon.fi)

Muista retkietiketti! (luontoon.fi)

Oletko järjestämässä tapahtumaa luonnon keskelle? Tapahtuman järjestäminen tai leiriytyminen voi edellyttää ilmoittamista.

Palveluja retkeilijälle

Monissa retkikohteissa on sekä maksuttomia, Metsähallituksen ylläpitämiä palveluja että yritysten tarjoamia lisäpalveluja.

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, jotka ovat samalla kaikille avoimia nähtävyyksiä. Kansallispuistojen ensisijaisena tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta. Valtion retkeilyalueet ovat retkeilyyn ja muuhun virkistyskäyttöön tarkoitettuja alueita, jotka ovat osin myös metsätalouskäytössä.

Sekä kansallispuistot että retkeilyalueet soveltuvat monenlaiseen luonnossa liikkumiseen. Niihin on rakennettu monipuolinen palveluvarustus: tauko- ja telttailupaikkoja sekä luontopolkuja opasteineen. Myös liikuntaesteisten tarpeet on otettu huomioon useissa kohteissa.

Valtion mailla on myös paljon muita retkeilykohteita, joista osa sopii esimerkiksi päiväretkiin. Myös luontokeskukset ovat hyviä vierailukohteita varsinkin lasten kanssa. Lapin 12 laajaa erämaa-aluetta soveltuvat kokeneen retkeilijän pitkille vaelluksille jalan tai suksilla. Erämaissa ei ole palveluita eikä tieverkkoa. Luonnonpuistot ovat pääosin yleisöltä suljettuja, eikä niissä yleensä saa liikkua ilman kirjallista lupaa. Eräissä luonnonpuistoissa saa kuitenkin kulkea merkityillä poluilla.

Kaikkien yllämainittujen alueiden maksuttomista palveluista vastaa Luontopalvelut-yksikkö osana Metsähallituksen lakisääteisiä julkisia hallintotehtäviä.

Lapsi istuu lankuista tehdyllä kulkutiellä, taustalla kaksi hirsilaavua ja eväiden syöjiä metsässä Napapiirin retkilyalueella Rovaniemellä.. Kuva Jaakko Posti.
Napapiirin retkeilyalueen esteetön taukopaikka Rovaniemellä sopii kaiken ikäisille. Kuva Jaakko Posti.

Monikäyttömetsät retkeilykohteina

Laajat metsätalouskäytössä olevat monikäyttömetsät käyvät hyvin myös retkikohteiksi. Monikäyttömetsissä ei ole retkeilyn palveluvarustusta, mutta voit kulkea omia polkujasi ja istahtaa levähtämään sopivan lammen tai järven rantaan.

Monikäyttömetsät ovat hyviä marjastus- ja sienestyskohteita ja sopivat kalastukseen ja metsästykseen. Metsätaloutta varten ylläpidetty metsätieverkosto palvelee myös kaikkia virkistyskäyttäjiä.

Historiakohteet

Alueillamme on myös paljon nähtävyyksiä, jotka kertovat ihmisten elämästä luonnon keskellä esihistorialliselta ajalta asti. Tietoa on retkeilykohteiden verkkosivuilla. Myös kaikki kulttuuriperintökohteet löytyvät Retkikartta.fi-palvelusta.