Keski-Pohjanmaalle ja Oulun seudulle perusteilla suojelualueita

Keski-Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle Oulun seudulle sekä Etelä-Lappiin ollaan perustamassa luonnonsuojelualueita.

Suunnittelussa on n. 120 aluetta, yhteispinta-alaltaan on n. 85 000 hehtaaria. Pinta-alasta 32 000 ha on merenrannikon vesialueita. Suojeltavat kohteet ovat kokonaan valtion omistamia, jo aikaisemmin luonnonsuojelutarkoituksiin osoitettuja alueita. Kommenttien keruu paikallisilta tahoilta on aloitettu huhtikuussa 2018. Keskustelujen jälkeen ympäristöministeriö valmistelee lausuntokierrokselle lähtevän asetusluonnoksen.

Kohteet sijaitsevat seuraavien kuntien alueella:

Keski-Pohjanmaa:
Kokkola, Kannus, Kaustinen, Toholampi, Kruunupyy, Halsua, Lestijärvi ja Veteli, Perho.

Pohjois-Pohjanmaa:
Ii, Oulu, Hailuoto, Muhos, Utajärvi, Vaala, Tyrnävä, Liminka, Lumijoki, Siikajoki, Raahe, Pyhäjoki, Kalajoki ja Reisjärvi.

Lappi, Perämeren rannikon alueita:
Simo, Kemi, Tornio

Kartat

Keskustelutilaisuudet metsästysseuroille

Metsähallitus on solminut metsästysvuokrasopimuksia useiden metsästysseurojen ja -seurueiden kanssa myös luonnonsuojelutarkoituksiin varatuille valtion maille. Nyt valmisteilla olevien suojelualueiden perustamissäädöksissä linjataan, millä tavoin metsästys järjestetään tulevilla luonnonsuojelualueilla. Aluekohtainen metsästystä koskeva harkinta edellyttää riittävää tietämystä paikallisista metsästyksen järjestämiseen liittyvistä olosuhteista ja erityispiirteistä.

Näiden näkökulmien kartoittamiseksi jo säädösvalmistelun alkuvaiheessa ympäristöministeriö ja Metsähallitus kutsuivat metsästysseurojen edustajia keskustelutilaisuuksiin, jotka järjestettiin huhtikuussa 2018.

Kirjallisia kommentteja otettiin vastaan metsästysseuroilta 31.5.2018 asti.

Lisätietoja

  • Erityisasiantuntija Nunu Pesu, ympäristöministeriö, p. 0295 250 215; nunu.pesu@ym.fi
  • Erikoissuunnittelija Ari Meriruoko, Metsähallitus, Luontopalvelut, p. 0400 211 074; ari.meriruoko@metsa.fi