Harjoittelijaksi Metsähallitukseen? 

Metsähallitus rekrytoi vuosittain metsätalouden harjoittelijoita eri puolille maata. Tarjolla on metsäomaisuuden hoidon, metsänhoidon ja asiakaslogistiikan harjoittelupaikkoja.

Avoimet paikat

Hakuaika harjoittelupaikkoihin alkaa 20.11.2023. Lisää paikkoja aukeaa myöhemminkin, eli rekrysivustoa kannattaa seurata aktiivisesti.

Kaikki avoimet työpaikat löytyvät rekrytointisivustoltamme.

Millaista harjoittelijan työ Metsähallituksen metsätaloudessa on?

Haastattelimme kesällä 2023 kolmea metsätalouden harjoittelijaa. Lue kokemukset alta!


Itsenäistä ja vastuullista työtä metsäomaisuuden hoidon harjoittelussa

Henkilö seisoo kameraa kohti Metsähallitus-lippis päässään takana vesistö.
Jaakko Niemelän kesä sujui metsissä taimikoita tarkastaessa. Kuva: Metsähallitus.

Taimikot ovat tulleet tutuiksi kesän ajan Taivalkoskella työskentelevälle Jaakko Niemelälle, sillä taimikontarkastukset ovat tyypillisiä tehtäviä metsäomaisuuden hoidon harjoittelijoille. Työnkuvaan kuuluu tarkistaa, missä kunnossa taimikot ovat ja päättää, mitä niille seuraavaksi tehdään. 

“Olen oppinut taimikon tarkastamisen peruskaavan ja mitattujen tietojen perusteella yrittänyt löytää taimikkokohtaisesti parasta ratkaisua. Hyvä tiheys tai harvennuspituus esimerkiksi vaikuttavat taimien tuulenkestävyyteen ja hirvituhojen määrään. Arviointikykyä tarvitaan. Siinä on myös paljon vastuuta, ja välillä mietin, onko tämä nyt oikea ratkaisu. Mutta onneksi työkavereilta voi aina kysyä ja keskustella eri vaihtoehdoista.” 

Toisaalta Jaakko kertoo myös nauttivansa siitä, että työ on itsenäistä ja vastuullista. Kun ratkaisut yrittää löytää ensin itse, oma osaaminen kehittyy. 

Jaakko opiskelee Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi. Edessä on viimeinen opiskeluvuosi. Tämä työharjoittelu on hänelle Metsähallituksella toinen, ja sitä ennen hän oli kesätöissä istuttamassa puuntaimia. 

“Olen tykännyt tästä työstä tosi paljon ja voisin hyvin työskennellä jatkossakin Metsähallituksella. Työporukka on ollut kaikkina kesinä hyvä ja on ollut tosi mielenkiintoista tutkia valtion metsiä.”  

Uutta oppia luonnosta 

Jaakko liikkuu yleensä maastossa maanantaista torstaihin ja hoitaa toimistotyöt perjantaisin.  

“Tämä rytmi sopii minulle hyvin. Työ on mukavaa, kun ajatustyön lisäksi pääsee samoilemaan metsässä ja liikuntaa tulee paljon jo työpäivän aikana.” 

Taimikoiden ohella maastoreissuilla ehtii tarkkailla ympäristöä laajemminkin. 

Jaakon vinkit harjoittelusta kiinnostuneille 

“Oppimisen ilo on tärkeää. On hyvä olla reippautta, intoa ja valmiutta tehdä kaikkea. Kaikki kokemukset kannattaa hyödyntää.”

Jaakko Niemelä

“Tuolla kävellessäni kiinnitän huomiota moneen asiaan ja opin paljon luonnonhoidollisia asioita. Olen esimerkiksi löytänyt monenlaisia sieniä puista ja päässyt miettimään, mitä ne ovat. Sisiliskoon törmäsin viime viikolla, kun se vilisti isoa haapaa pitkin. Tällä viikolla vastaan tuli kettu, viime kesänä näin käärmeen”, Jaakko muistelee. 

Välillä työssä tarvitaan hyvinkin käytännöllisiä taitoja. 

“Monet rengasremontit olen päässyt tekemään, ja öljypohjan tukkimistakin sai harjoitella. Tässä työssä täytyy olla yllättävän paljon autoon liittyviä taitoja.” 

Tulevaisuuden suhteen Jaakko on avoimin mielin. 

“Tämä, mitä nyt olen tehnyt, on tosi mielenkiintoista. Mutta minulla on metsäalalla monia mielenkiinnon kohteita, enkä halua, että urasuunnitelmat ovat liian muotitettuja.”  


Metsänhoidon harjoittelu antoi arvokasta johtamiskokemusta 

Puolivartalokuva henkilöstä jolla on musta takki ja lippis päässään. Taustalla metsää.
Pauliina Rinteen tehtäviin kuului metsurityön ohjaus, neuvonta ja laadunvalvonta. Kuva: Karoliina Rantala.

Pauliina Rinne pakkasi keväällä 2023 laukkunsa ja suuntasi Tampereelta Puolangalle. Kesä metsänhoidon harjoittelijana on ollut antoisa ja työtehtävät monipuolisia. 

“Tärkeimpiä tehtäviäni on seurata, miten työkauden metsänhoitotyöt etenevät ja tarkkailla töiden laatua. Paljon on myös metsuriyrittäjien ja Metsähallituksen omien metsurien ohjausta ja neuvontaa. Lisäksi työhön kuuluu metsäpalojen jälkivartiointien järjestäminen, ja kulotuksessakin olin mukana. Maastossa pyrin käymään ainakin pari kertaa viikossa tekemässä laadunvalvontaa ja jututtamassa metsureita”, Pauliina kertoo. 

Pauliina opiskelee metsätalousinsinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa, neljän vuoden opinnot ovat puolivälissä. Laaduntarkkailuun kuuluu myös kritiikin antaminen. Miltä tuntuu antaa palautetta kokeneille konkareille? 

“Kyllähän se aluksi jännitti. Olen vielä noviisi ja opinnot ovat kesken. Kun palautetta täytyy antaa tosi kokeneelle metsurille, mietin, että riittääkö auktoriteetti. Toisaalta minulla on uusia näkemyksiä ja nuoret silmät, joten ei pidä ujostella, vaan antaa rohkeasti palautetta. Alkukesään verrattuna se tapahtuu jo paljon luontevammin. Ja jos työ on tehty hyvin, annan palautetta siitäkin.” 

Harjoittelu onkin antanut itsevarmuutta. 

“Tässä työssä toimin esihenkilöasemassa, metsänhoidon operaatioasiantuntijan sijaisena. En ole mikään luontainen johtaja, mutta kun olen joutunut olemaan mukavuusalueen ulkopuolella, koen kehittyneeni paljon.” 

Avoin ja vastaanottavainen tunnelma 

Pauliina tiesi jo etukäteen, että metsäalalla työ on varsin vapaata, mutta silti työn itsenäisyys on yllättänyt positiivisesti. 

Pauliinan vinkit harjoittelusta kiinnostuneelle

“Hae tosi avoimin mielin ja myös vähän kauemmas. Itsekin lähdin tänne seitsemän tunnin matkan päähän, mutta se on vain yksi kesä ja se voi antaa tosi paljon, kun on vähän eri ympäristöt ja kuviot. Sitä paitsi metsäkin on erilaista eri puolilla Suomea.”

Pauliina Rinne

“Saan pitkälti itse määritellä, mitä teen minäkin päivänä. Täällä luotetaan siihen, että hommat tulee tehtyä, mutta aina saa apua, jos joku asia mietityttää.” 

Johtamiskokemuksen lisäksi harjoittelu on syventänyt tietotaitoa metsänhoidosta ja antanut kokemusta siitä, miten asiat käytännössä tapahtuvat. Se on myös vahvistanut tunnetta, että metsäala on Pauliinalle se oikea ala. Hän voisi hyvin nähdä itsensä tulevaisuudessa töissä Metsähallituksella. 

“Täällä on ollut tosi avoin ja vastaanottavainen tunnelma. Vaikka olen harjoittelija, ei tarvitse yhtään pelätä avun pyytämistä tai tuntea, ettei olisi osa porukkaa.” 


Oma juttu löytyi asiakaslogistiikan harjoittelun kautta 

Puolivartalokuva henkilöstä aurinkoisena kesäpäivänä puuta vasten.
Lassi Säteri asioi työssään puunkuljetusyritysten kanssa. Kuva: Anna-Liisa Pennanen.

Lassi Säterin kesä on kulunut Kajaanissa asiakaslogistiikan harjoittelijana. Haastattelupäivänä tekemistä on riittänyt tavallista enemmän, kun yrittäjien kanssa on käyty läpi varastoja ja ensi viikon sahatilannetta. 

“Tykkään tässä työssä siitä, että tulee jonkin verran vaihtelua, mutta on myös tietyt rytmit, jotka kulkevat taustalla. Tässä on hyvä tasapaino, ja uskon, ettei tässä työssä kangistuisi kaavoihin, vaikka sitä tekisi pidempäänkin.” 

Neljän kuukauden harjoittelun aikana Lassin tehtävänä on tarkistaa puunkuljetusyrittäjien suoriteilmoituksia ja laittaa ne tilitykseen, tarjota uusia varastoja yrittäjille sekä hoitaa juoksevia asioita yrittäjien kanssa. Maastokäyntejä työhön ei juuri kuulu, vaan se on hyvin toimistopainotteista. 

“Välillä käymme inventoimassa puumääriä asemilla. Tykkään liikkua maastossa, mutta minulle riittää, että sinne pääsee silloin tällöin. Luonto on kyllä itselleni tärkeää, mutta en näe tarpeelliseksi, että pääsisin töissä joka viikko metsään”, Lassi pohtii. 

Onnekas sattuma 

Lassi on huomannut, että Metsähallituksella ja metsäalalla yleisesti on hyvä henki ja mukavia ihmisiä. Evolla Hämeen ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi opiskeleva Lassi on viihtynyt Kajaanissa, vaikkei hänellä olekaan aiempaa kokemusta Kainuusta. 

“Eniten tiedän alueesta Veikko Huovisen tekstien kautta. Olen tykännyt seudusta, vaikka tulikin pienenä yllätyksenä, että toukokuussa voi tulla lunta.” 

Lassin vinkit harjoittelusta kiinnostuneelle

“Ole avoin eri tehtävävaihtoehdoille, se voi yllättää positiivisesti. Kun on nuori, kannattaa myös liikkua muualle kuin sinne, missä on tuttua ja turvallista. Asiakaslogistiikasta kiinnostuneen kannattaa harjoittaa kanssakäymistaitojaan ja vähän katsoa, miten tietokone toimii.”

Lassi Säteri

Harjoittelu Metsähallituksella on antanut Lassille käytännön kokemuksen ohella myös oivalluksen siitä, mitä hän haluaa opintojen jälkeen tehdä. 

“Alun perin hain metsäomaisuuden hoidon puolelle, koska tiedän, että osaan metsäsuunnitelmien teon. Sitten tuli soitto, että kiinnostaisiko asiakaslogistiikka. Vastasin, että kyllä kiinnostaa. Lähdin ilman varauksia, ja nyt tunnen, että tämä on se minun juttuni. En olisi sanonut niin, ennen kuin tulin tänne, mutta jatkossa haluaisin ehdottomasti erikoistua logistiikkaan.” 

Lassilla on opintoja jäljellä muutaman opintopisteen ja opinnäytetyön verran. Näkisikö hän itsensä jatkossa Metsähallituksella? 

“Vallan mainiosti. Jos joku tarjoaisi, pystyisin sanomaan, että tähän käteen.” 

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko harjoittelusta Metsähallituksella? Kaikki avoimet työ- ja harjoittelupaikat löytyvät rekrytointisivustolta.

Suurin osa harjoittelupaikoista aukeaa marras-joulukuussa. Ole siis valmiina!