Matkailupalvelut suojelualueilla

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden peruspalveluja valtion mailla ja vesillä. Palvelut ovat yksityisille asiakkaille maksuttomia, mutta yritysten tulee maksaa niiden käytöstä asiakaskohtainen käyttökorvaus.

Yhteistyön ensisijaisena tavoitteena on taata matkailun kestävyys sekä alueen luonto- ja kulttuuriarvojen säilyminen. Osana yhteistyösopimusta yritykset sitoutuvat toimimaan kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti aina, kun toiminta kohdistuu Luontopalvelujen hallinnoimiin kohteisiin. Lisäksi tavoitellaan sekä yhteistyöyritysten että suojelualueiden tunnettuuden ja vetovoimaisuuden lisäämistä. Yhteistyön tavoitteena on myös edistää tuotekehitystä ja viestintää sekä palvella yhteisiä asiakkaita mahdollisimman hyvin.

Sopimustyypit ja maksut

Matkailun liiketoiminnan harjoittaminen edellyttää aina sopimusta, kun se kohdistuu suojelualueille, joilla on reittejä, taukopaikkoja tai muita retkeilyrakenteita ja kun yrityksen toiminta tukeutuu näihin retkeilyrakenteisiin. Luontopalvelujen tavoitteena on yhteistyösopimuksen laatiminen aina, kun yritys käyttää säännöllisesti suojelu-, erämaa- tai suojeluohjelma-aluetta toiminnassaan tai muutoin selvästi profiloituu niihin.

Käytössä on kahdentyyppisiä yhteistyösopimuksia:

  • Yhteistyösopimus ilman käyttöoikeuden luovutusta (maksuton)
  • Yhteistyösopimus, joka sisältää käyttöoikeuden luovutuksen (maksullinen).

Yhteistyösopimus ilman käyttöoikeuden luovutusta koskee tilanteita, joissa yrittäjä ei käytä toiminnassaan Metsähallituksen ylläpitämää retkeilyinfraa vaan esimerkiksi viestii asiakkailleen Metsähallituksen kohteista. Tyypillisesti tällaisia sopimuksia solmitaan esim. majoitus- tai ravintolayrittäjien kanssa.

Kun yritys vie säännöllisesti asiakkaitaan kohteille, joilla on Metsähallituksen ylläpitämää retkeilyvarustusta, se tarvitsee yhteistyösopimuksen, joka sisältää käyttöoikeuden luovutuksen. Tällöin yhteistyösopimuksen hinta koostuu sopimuksen perusmaksusta koko sopimuskaudelta (60 € + alv) sekä asiakas- ja päiväkohtaisesta käyttökorvauksesta (1,22 € + alv/asiakas/pv). Mikäli toiminta on kertaluontoista, ei yhteistyösopimusta ole mielekästä laatia. Tuolloin yritys maksaa hiukan korkeamman käyttökorvauksen (1,5 € + alv/asiakas/pv).

Käyttökorvaukset suoritetaan etukäteen Eräluvat.fi-sivuston kautta. Sopimusyritysten osalta laskutus tapahtuu laskutuskausittain, ja sopimuksettomat yritykset maksavat käyttökorvauksen oston yhteydessä.

Lisätietoa

Matkailun yhteyshenkilöt Luontopalveluissa

Suomen kartta, joka jaettu kahdeksaan osaan ja numeroitu 1-8. Eri osiin liittyvät alueiden nimet ja yhteyshenkilöt löytyvät leipätekstistä.

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@metsa.fi

Puhelinnumerot löydät yhteystietohausta.

Lappi

1. TUNTURI-LAPPI: Kittilä, Kolari, Muonio, Enontekiö. Ritva Saarensalmi 
2. POHJOIS-LAPPI: Inari, Utsjoki sekä Urho Kekkosen kansallispuisto. Aini Magga
3. MUU LAPPI JA PERÄPOHJOLA: Rovaniemi (mm. Napapiirin retkeilyalue, Auttiköngäs),  Pelkosenniemi, Kemijärvi, Sodankylä (mm. Pyhä-Luoston kansallispuisto), Salla, Savukoski, Kemi, Keminmaa, Simo (mm. Martimoaapa), Tervola, Ranua, Ylitornio (Aavasaksa), Pello (mm. Melkojärvi). Katja Heikkinen, Eila Pesonen.

Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

4. POHJOIS-POHJANMAA: (mm. Syöte, Rokua, Hailuoto, Liminganlahti, Kalajoki, Perämeren kansallispuisto): Irja Leppänen.
5. KAINUU JA KOILLISMAAN ITÄOSA: Kuusamo, Taivalkoski, Posio (mm. Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistot, Korouoma), Suomussalmi (mm. Hossan kansallispuisto): Venla Karkola
Kuhmo, Sotkamo (mm. Hiidenportin kansallispuistot): Eeva Pulkkinen

Rannikko Vaasasta Kotkaan

6. RANNIKKO:
Merenkurkku ja Etelä-Pohjanmaa (mm. Merenkurkun maailmanperintöalue): Tuija Warén.
Satakunta ja Varsinais-Suomi (mm. Saaristomeren, Teijon, Kurjenrahkan, Selkämeren ja Puurijärven-Isonsuon kansallispuistot sekä Kuusiston piispanlinnan rauniot): Laura Lehtonen 
Länsi-Uusimaa (mm. Tammisaaren kansallispuisto, Raaseporin linnanrauniot ja Dagmarinlähde): Anne Muuri 
Pääkaupunkiseutu (mm. Sipoonkorven ja Nuuksion kansallispuistot, Meiko, Porkkala, Vallisaari): Joel Heino 
Kymenlaakso ja Itä-Uusimaa (mm. Itäisen Suomenlahden ja Valkmusan kansallispuistot, Langinkoski, Svartholma, Porvoon Iso Linnamäki): Carina Wennström 

Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme

7. PIRKANMAA: Pirkanmaa ja Pohjanmaan sisämaa (mm. Seitsemisen, Helvetinjärven, Lauhanvuoren, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistot, Hämeenkangas, Lauhanvuori Geopark -alue ): Sari Airas 
KANTA- JA PÄIJÄT-HÄME: (mm. Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, Päijänne, Evo ja Aulanko): Titta Jylhänkangas 
KESKI-SUOMI: (mm. Etelä-Konneveden, Pyhä-Häkin, Salamajärven, Leivonmäen ja Isojärven kansallispuistot): Maija Mikkola 

Pohjois-Karjala, Savo ja Etelä-Karjala

8. POHJOIS-KARJALA JA POHJOIS-SAVO (mm. Kolin, Patvinsuon, Petkeljärven ja Tiilikkajärven kansallispuistot): Kyösti Tuhkalainen 
ETELÄ-KARJALA JA ETELÄ-SAVO: (mm. Linnansaaren, Koloveden ja Repoveden kansallispuistot): Mari Laukkanen