Matkailupalvelut suojelualueilla

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden peruspalveluja valtion mailla ja vesillä. Palvelut ovat yksityisille asiakkaille maksuttomia, mutta yritysten tulee maksaa niiden käytöstä asiakaskohtainen käyttökorvaus.

Yhteistyön ensisijaisena tavoitteena on taata matkailun kestävyys sekä alueen luonto- ja kulttuuriarvojen säilyminen. Osana yhteistyösopimusta yritykset sitoutuvat toimimaan kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti aina, kun toiminta kohdistuu Luontopalvelujen hallinnoimiin kohteisiin. Lisäksi tavoitellaan sekä yhteistyöyritysten että suojelualueiden tunnettuuden ja vetovoimaisuuden lisäämistä. Yhteistyön tavoitteena on myös edistää tuotekehitystä ja viestintää sekä palvella yhteisiä asiakkaita mahdollisimman hyvin.

Sopimustyypit ja maksut

Matkailun liiketoiminnan harjoittaminen edellyttää aina sopimusta, kun se kohdistuu suojelualueille, joilla on reittejä, taukopaikkoja tai muita retkeilyrakenteita ja kun yrityksen toiminta tukeutuu näihin retkeilyrakenteisiin. Luontopalvelujen tavoitteena on yhteistyösopimuksen laatiminen aina, kun yritys käyttää säännöllisesti suojelu-, erämaa- tai suojeluohjelma-aluetta toiminnassaan tai muutoin selvästi profiloituu niihin.

Käytössä on kahdentyyppisiä yhteistyösopimuksia:

  • Yhteistyösopimus ilman käyttöoikeuden luovutusta (maksuton)
  • Yhteistyösopimus, joka sisältää käyttöoikeuden luovutuksen (maksullinen).

Yhteistyösopimus ilman käyttöoikeuden luovutusta koskee tilanteita, joissa yrittäjä ei käytä toiminnassaan Metsähallituksen ylläpitämää retkeilyinfraa vaan esimerkiksi viestii asiakkailleen Metsähallituksen kohteista. Tyypillisesti tällaisia sopimuksia solmitaan esim. majoitus- tai ravintolayrittäjien kanssa.

Kun yritys vie säännöllisesti asiakkaitaan kohteille, joilla on Metsähallituksen ylläpitämää retkeilyvarustusta, se tarvitsee yhteistyösopimuksen, joka sisältää käyttöoikeuden luovutuksen. Tällöin yhteistyösopimuksen hinta koostuu sopimuksen perusmaksusta koko sopimuskaudelta (80 € + alv) sekä asiakas- ja päiväkohtaisesta käyttömaksusta (1,22 € + alv/asiakas/pv). Mikäli toiminta on kertaluontoista, ei yhteistyösopimusta ole mielekästä laatia. Tuolloin yritys maksaa hiukan korkeamman käyttömaksun (1,5 € + alv/asiakas/pv).

Käyttömaksut suoritetaan etukäteen Eräluvat.fi-sivuston kautta. Sopimusyritysten osalta laskutus tapahtuu laskutuskausittain, ja sopimuksettomat yritykset maksavat käyttökorvauksen oston yhteydessä.

Yhteydenottolomake matkailuyrittäjille

Lisätietoa

Matkailun yhteyshenkilöt Luontopalveluissa

Suomen kartta, joka jaettu kahdeksaan osaan ja numeroitu 1-8. Eri osiin liittyvät alueiden nimet ja yhteyshenkilöt löytyvät leipätekstistä.

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@metsa.fi

Puhelinnumerot löydät yhteystietohausta.

Luontopalvelujen matkailuyhteistyö

Verkoston vetäjä, matkailun erityisasiantuntija Marja Männistö.

Lappi

1. TUNTURI-LAPPI: Kittilä, Kolari, Muonio, Enontekiö mm. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Käsivarren erämaa-alue: Manne Martikainen

Tilaa Tunturi-Lapin uutiskirje matkailuyrittäjille (metsahallitus-tunturi-lappi.mailpv.net).
2. POHJOIS-LAPPI: Inari ja Utsjoki (mm. Lemmenjoen kansallispuisto, erämaa-alueet, Inarin retkeilyalue) sekä Urho Kekkosen kansallispuisto ja Sompion luonnonpuisto: Aini Magga ja Marja Männistö.
3. MUU LAPPI JA PERÄPOHJOLA: Rovaniemi (mm. Napapiirin retkeilyalue, Auttiköngäs), Kemi, Keminmaa, Simo (mm. Martimoaapa), Tervola, Ranua, Ylitornio (Aavasaksa), Pello (mm. Miekojärvi), Salla (mm. Sallan kansallispuisto): Katja Blomberg.
Pelkosenniemi, Kemijärvi, Sodankylä (mm. Pyhä–Luoston kansallispuisto), Savukoski: Katja Heikkinen.

Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

4. POHJOIS-POHJANMAA (mm. Rokua, Hailuoto, Liminganlahti, Kalajoki, Perämeren kansallispuisto): Irja Leppänen; (Syöte) Annu Tuohiluoto.
5. KAINUU JA KOILLISMAAN ITÄOSA: Kuusamo, Taivalkoski, Posio (mm. Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistot, Korouoma), Suomussalmi (mm. Hossan kansallispuisto): Venla Karkola.
Kuhmo, Sotkamo (mm. Hiidenportin kansallispuistot): Eeva Pulkkinen.

Rannikko Vaasasta Kotkaan

6. RANNIKKO:
Merenkurkku ja Etelä-Pohjanmaa (mm. Merenkurkun maailmanperintöalue): Tuija Warén.
Satakunta ja Varsinais-Suomi (mm. Saaristomeren, Teijon, Kurjenrahkan, Selkämeren ja Puurijärven–Isonsuon kansallispuistot sekä Kuusiston piispanlinnan rauniot): Laura Lehtonen
Länsi-Uusimaa (mm. Tammisaaren saariston kansallispuisto, Raaseporin linnanrauniot ja Dagmarinlähde): Anne Muuri
Pääkaupunkiseutu (mm. Sipoonkorven ja Nuuksion kansallispuistot, Meiko, Porkkala, Vallisaari): Liisa Neuvonen. 
Kymenlaakso ja Itä-Uusimaa (mm. Itäisen Suomenlahden ja Valkmusan kansallispuistot, Langinkoski, Svartholma, Porvoon Iso Linnamäki): Pekka Koponen.

Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Häme

7. PIRKANMAA: Pirkanmaa ja Pohjanmaan sisämaa (mm. Seitsemisen, Helvetinjärven, Lauhanvuoren ja Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistot, Hämeenkangas, Lauhanvuori Geopark -alue ): Johanna Väkeväinen. Isojärven kansallispuisto: Maija Mikkola.
KANTA- JA PÄIJÄT-HÄME: (mm. Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, Päijänne, Evo ja Aulanko): Titta Jylhänkangas. 
KESKI-SUOMI: (mm. Etelä-Konneveden, Pyhä-Häkin, Salamajärven ja Leivonmäen kansallispuistot) sekä Pirkanmaalta Isojärven kansallispuisto: Maija Mikkola

Pohjois-Karjala, Savo ja Etelä-Karjala

8. POHJOIS-KARJALA, ETELÄ-SAVO JA OSA ETELÄ-KARJALAA (mm. Kolin, Patvinsuon, Petkeljärven ja Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistot, Ruunaan retkeilyalue sekä Punkaharjun ja Siikalahden luonnonsuojelualueet): Raisa Tiilikainen. 
POHJOIS-SAVO, ETELÄ-KARJALA JA OSA ETELÄ-SAVOA: (mm. mm. Repoveden ja Tiilikkajärven kansallispuistot, Puula–Kyyvesi sekä Neitvuori–Luonteri): Sanna-Kaisa Rautio.