Matkailuyhteistyö valtion alueilla

Haluamme, että upean luontomme tarjoamat elämykset ovat kaikkien ulottuvilla. Haluamme myös, että matkailu on vastuullista ja kestävää. Hoidamme Suomi-brändin tärkeintä yksityiskohtaa, luontoa, ja vastaamme siitä, että luonto säilyy tulevienkin sukupolvien nautittavana.

Matkailun kasvu ja sen kansainvälistyminen näkyvät muun muassa matkailurakentamisen vilkastumisena, uusien, matkailuun sopivien alueiden etsimisenä ja lisääntyvinä kävijämäärinä kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla.

Matkailu ja retkeily ovat Metsähallitukselle erittäin tärkeä toimintakenttä, johon löytyy useita näkökulmia monipuolisesta organisaatiostamme:

 • Vastaamme kansallispuistojen ja muiden luonnonsuojelualueiden sekä valtion retkeilyalueiden matkailuinfrasta.
 • Mahdollistamme metsästyksen, kalastuksen ja maastoliikenteen valtion mailla ja vesillä.
 • Kaavoitamme, myymme ja vuokraamme valtion alueilta tontteja matkailuyritysten ja yksityisten ihmisten käyttöön.
 • Monikäyttömetsämme tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia yrittäjille ja kansalaisille. Pääosa valtion alueiden matkailuliiketoiminnasta ja -reiteistä sijaitseekin metsätalousalueilla.  

Tavoitteenamme on kehittää valtion alueilla olevien matkailualueiden palveluja siten, että ne luovat hyvinvointia niin ihmisille kuin yrityksillekin: terveyttä ja hyvinvointia paikallisille asukkaille ja matkailijoille, hyviä toimintaedellytyksiä yrittäjille ja taloudellista hyvinvointia koko alueelle. Meille on erityisen tärkeää tehdä tämä kaikki kestävästi ja vastuullisesti. Olemme mukana kehittämässä vastuullista matkailua ja seuraamme säännöllisesti matkailun kestävyyden toteutumista.  

Monta syytä valita Sustainable Travel Finland -ohjelma

Sustainable travel Finland -tunnus.

Vuonna 2023 liityimme Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaan (STF).

Ensi vaiheessa liitämme STF-ohjelmaan 19 kansallispuistoa tai muuta merkittävää luontokohdetta. Tämä antaa meille Metsähallituksessa mahdollisuuksia kehittää omaa toimintaamme suojelualueiden matkailukäytön kestävyyden parantamiseksi ja viestimään tehokkaammin oikeista asioista.

Lisäksi haluamme yhtenä valtakunnallisena toimijana olla viemässä kestävän matkailun tietotaitoa ja teeman tärkeyttä eteenpäin. Toivottavasti kumppaneistamme mahdollisimman moni liittyy STF-ohjelmaan. Silloin suojelualueilla toimii yhä enemmän sertifioituja, vastuullisia yhteistyöyrittäjiä.

Tiedote 20.4.2023: Metsähallitus vahvistaa entisestään matkailun kestävyyttä kansallispuistoissa liittymällä Sustainable Travel Finland -ohjelmaan.

STF-merkin saaneet Metsähallituksen kohteet (29.12.2023):

 • Vallisaari
 • Suomen luontokeskus Haltia
 • kansallispuistot:
  • Nuuksio
  • Leivonmäki
  • Pyhä–Luosto
  • Seitseminen
  • Urho Kekkosen kansallispuisto

STF-ohjelmaan liitettävät Metsähallituksen hoidossa olevat kohteet:

Kansallispuistot: Sipoonkorpi, Teijo, Saaristomeri, Koli, Oulanka, Syöte, Hossa, Riisitunturi, Salla, Pallas–Yllästunturi.

Muut kohteet: Aulangon luonnonsuojelualue, Käsivarren erämaa-alue.

Lisätietoa Metsähallituksen matkailuyhteistyöstä: