Retkeilyalueverkosto Suomessa ja Virossa

Metsähallitus ja Viron valtion metsien hoidosta ja käytöstä vastaava Riigimetsa Majandamise Keskus ylläpitävät monipuolisia ja kauniita retkeilyalueita Suomessa ja Virossa. Esittelemme tällä sivulla neljä erilaista ja kiinnostavaa retkeilyaluetta kummastakin maasta.

Retkeilyalueilla voi vaeltaa, pyöräillä tai meloa kanootilla – retki voi kestää yhden päivän tai vaikka kokonaisen viikon. Retkikohteissa on tulistelupaikkoja, retkeilyreittejä, leirintäalueita ja vuokramökkejä. 

Karttakuva Suomesta ja Virosta
Kartta Suomen ja Viron retkeilyalueista

Viron esiteltävät kohteet sijaitsevat eri puolilla maata. Tallinnan lähellä sijaitsevan Nõvan rannat ja metsät houkuttelevat nauttimaan kesäisistä harrastuksista. Aegviidu-Kõrvemaa tarjoaa monipuoliset maastot ympärivuotiseen retkeilyyn. Tartun lähellä sijaitseva Kiidjärve-Kooraste tarjoaa upeat metsä- ja jokimaisemat Ahjajoen rannalla. Mäntymetsäinen Räpina-Värskan retkeilyalue sopii luonnon rauhasta nauttiville retkeilijöille.

Suomessa kohteita ovat Etelä-Suomen erähelmi Evo, rajaseudun kuohuvat kosket Ruunaalla, koko perheen mainio retki- ja lomakohde Oulujärvellä sekä erälomailun keidas Kylmäluoma. Jokaisella alueella on omat erityispiirteensä ja harrastusmahdollisuutensa. 

Tutustu kohteisiin ja suunnittele seuraava retkesi luontoon!


Viron kohteet

Nõva – maa, joka nousee merestä

Henkilö katsoo auringonlaskua hiekkarannalla esteettömällä polulla.
Nõvan retkeilyalue Virossa.

Nõvan retkeilyalue sijaitsee 1,5 tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Alue tarjoaa elämyksiä lintuharrastajille, rantaloman ystäville sekä geologian ja dendrologian harrastajille.

Vierailijoilla on mahdollisuus leiriytyä, istuskella leiritulen äärellä ja ihailla auringonlaskuja sekä yötaivasta kaukana kaupungin valoista.

Alueelta löytyy myös paikallisluontoon tutustuttavia retkeilyreittejä, jotka kulkevat halki aurinkoisten, marjoja ja sieniä pursuavien rantamänniköiden, ohi dyynien ja laulavien hiekkarantojen. Nõvan retkeilykeskuselta lähtee koko Viron halkova 820 kilometriä pitkä Peraküla-Aegviidu-Ähijärve-retkeilyreitti.


Aegviidu-Kõrvemaa –
tule autolla, junalla, pyörällä tai kävellen, valitse suunta ja aloita retkesi

Aurinko Aegviidu-Korvemaan retkeilyalueella Virossa.

Aegviidu-Kõrvemaan retkeilyalue sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Alueen keskellä sijaitsee Viron ulkoilupääkaupunki Aegviidu, josta löytyy myös Aegviidun retkeilykeskus. Lisäksi kolme Viroa halkovaa pitkää retkeilyreittiä risteää virkistysalueella. Alueella on mahdollista patikoida, telttailla kauniiden vesien äärellä, pyöräillä tai vain kävellä.

Runsaat suoalueet, lukuisat harjuketjut ja kame-kummut sekä niiden välissä olevat järvet tekevät maisemasta mielenkiintoisen ja vaihtelevan. Jääkaudella muodostuneet järvet ovat Viron puhdasvetisimpiä järviä.


Kiidjärve-Kooraste – kauniita metsäjärviä

Taevaskodade retkeilyreitti Kuva: RMK, Viro

Kiidjärve-Koorasten retkeilyalue on alle tunnin ajo- tai junamatkan päässä Tartosta, Etelä-Viron suurimmasta kaupungista.

Alueen sydämessä Ahja-joen rannalla sijaitsee Kiidjärven luontokeskus. Alueella on tulentekopaikkoja, leirintäalueita sekä erilaisia retkeily- ja luontopolkuja. Virkistysalueen läpi kulkee 820 kilometrin pituinen RMK-retkeilyreitti.

Alue tarjoaa loistavia mahdollisuuksia aktiivilomailijoille sekä upean luontoympäristön – täällä pääset ihailemaan kimmeltävää Ahja-jokea ja sitä reunustavia mahtavia hiekkakivikallioita. Alueelta löytyy sieniä ja marjoja pullollaan olevia metsiä, lukemattomia järviä sekä muinaisia laaksoja.


Räpina-Värska – Viron kauneimmat männiköt ja suot

Meenikunno retkeilyreitti Kuva: RMK, Viro

Räpina-Värskan retkeilyalue sijaitsee Viron kaakkoiskulmassa lähellä Venäjän rajaa, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Tartosta. Alueelle ovat tyypillisiä pienet nuotiopaikat ja leirintäalueet, joista monet sijaitsevat rauhallisissa metsissä ja jokien tai järvien rannoilla. 820 kilometriä pitkä RMK-retkeilyreitti kulkee alueen läpi.

Alueella sijaitsevat: Viron pisin joki Võhandu, maailman korkein mänty Ootsipalussa, vaellusreitti Meenikunnon suolla, Ilumetsan meteoriittikraatterit ja Lõunalaagrin retkeilyreitti, jossa on jälkiä sotilaallisesta kulttuurista. Alueelle on ominaista Setomaa hiekkaluolineen ja ainutlaatuisine kulttuuriperintöineen.


Suomen kohteet

Oulujärvi – mainio koko perheen retki- ja lomakohde

Mies ja nainen kävelevät rantavedessä. Järven törmällä kasvaa mäntynetsä.
Kuvaaja: Maarit Vaahteranoksa

Oulujärveä kutsutaan myös Kainuun mereksi. Järven hiekkarannat ja saaret kuuluvat Unescon Geopark-verkostoon. Ne tarjoavat upeita retkeilymahdollisuuksia veneilijöille ja melojille.

Retkeilyalueen kupeessa on viiden tähden Manamansalon leirintäalue, joka palvelee alueen matkailijoita. Tarjolla on vuokramökkejä sekä paikkoja asuntoautoille ja -vaunuille sekä teltoille.


Evo – Etelä-Suomen erähelmi

Mies ja nainen istuvat penkillä ja juovat kuksasta kahvia järven rannalla.
Kuva: Jari Salonen

Evon retkeilyalueelle on lyhyt matka eteläisen Suomen asutuskeskuksista. Evolla on merkittyjä reittejä ja luontopolkuja yhteensä noin 70 kilometriä. Evo soveltuu erityisen hyvin koko perheen kalastus- ja retkeilykohteeksi sillä se tarjoaa mainiot kalavedet niin aloittelijoille kuin konkareille.

Vaihtelevat metsät, kymmenet metsälammet sekä jääkauden aikaiset harjumuodostelmat luovat mielenkiintoisen ja vaihtelevan maiseman monipuolisiin harrastuksiin. 

Ruunaa – rajaseudun kuohuvat kosket

Nuoria miehiä ja naisia istuu veneessä kalastamassa. Miehet ovat nostaneet kalan haaviin.
Kuvaaja: Jarmo Artika, Taiga Maja / Visit Karelia

Ruunaa on ainoa paikka Euroopassa, jossa voi laskea koskea puuveneellä. Se on myös tärkeä freestylemelonnan keskus ja tunnettu kalastuspaikka. Paikallisilta yrittäjiltä voit vuokrata vaikkapa maastopyörän ja tutustua alueen vesistöihin rannoilta käsin. Ruunaalla on myös esteetön reitti. 

Talvella Ruunalla voi lumikenkäillä, hiihtää, moottorikelkkailla tai pilkkiä. Ruunalla voi järjestää myös onnistuneen kokouksen ja juhlan kaikilla palveluilla. 

Kylmäluoma – erälomailun keidas

Kaksi lasta seisoo lammen rannalla. Toisella lapsella on kädessä valkoinen höyhen.
Kuva: Maarit Vaahteranoksa

Kylmäluoman retkeilyalue on harjujen halkomaa mäntyvaltaista metsää ja aapasuota. Erämaatunnelmaa tuovat kaakkurin ja kuikan huutelut, rauhallinen sijainti sekä hiljaisuus.

Alue on karavaaranreiden, kalastajien ja retkeilijöiden suosiossa, Kylmäluoman kirkasvetisten järvien äärellä lomailee tyytyväisenä koko perhe. Alueen kävijöitä palvelee Kylmäluoman retkeilykeskus. Kylmäluoman noin 90 järveä ja lampea tarjoavat mahtavia ottipaikkoja.  

Kartta, jossa Suomi ja Viro on korostettu väreillä ja kartoille merkitty pisteillä muutamia retkeilyalueita.