Strövområdesnätverk i Finland och Estland

Forststyrelsen och Riigimetsa Majandamise Keskus, som ansvarar för förvaltning och användning av estniska statsskogar, upprätthåller olika vackra vandringsområden i Finland och Estland. På den här sidan presenterar vi fyra olika intressanta strövområden i Finland och Estland.

I strövområdena kan du vandra, cykla eller paddla – du kan göra utflykter som tar en dag eller vandra till och med en hel vecka. Utflyktsmålen är utrustade med eldplatser, vandringsleder, campingplatser och hyresstugor. På den här sidan presenterar vi fyra olika intressanta strövområden i Finland och Estland. 

En karta över Finland och Estland med strövområden markerade

De estniska destinationerna finns på olika håll i landet. Nõvas stränder och skogar i närheten av Tallinn lockar besökare på sommaraktiviteter. Aegviidu-Kõrvemaa erbjuder varierande terräng för utflykter året om. Nära Tartu ligger Kiidjärvi-Kooraste. Här hittar du storslagna skogs- och älvlandskap utmed älven Ahja. De ljusa tallskogarna i Räpina-Värska strövområde lämpar sig för vandrare som njuter av en fridfull natur.

Finlands utflyktsmålen är södra Finlands vildmarkspärla Evois, gränsregionens skummande forsar i Ruunaa, hela familjens favoritutflykts- och semestermål Ule träsk strövområde samt Kylmäluoma, ett paradis för friluftsentusiasten. Varje område har sina egna speciella särdrag och möjligheter till olika aktiviteter.  

Ta en närmare titt på de utflyktsmål som intresserar dig och planera din nästa utflykt i naturen. 


Destinationerna i Estland

Nõva – ett land som stiger ur havet

En unik och mångsidig region i nordvästra Estland.
Nõva – Peraküla campingplats Bild: RMK, Estland

Nõva strövområde ligger 1,5 timmars bilväg från Tallinn. Området bjuder på spännande upplevelser för såväl badgäster som fågelskådare, geologientusiaster och dendrologi intresserade.

Här kan besökare tälta, koppla av runt lägerelden njuta av solnedgångarna och av den mörka natthimlen utan stadens ljus.

I området finns det vandringsleder med information om de lokala naturvärdena längs kustens soliga, bär- och svamprika talldungar, sanddyner och havsstränder med sjungande sand. Vid Nõvas besökscentrum börjar den 820 km långa vandringsleden Peraküla-Aegviidu-Ähijärve, som löper genom hela Estland.


Aegviidu-Kõrvemaa – kom med bil, tåg, cykel eller till fots, välj riktning och påbörja din färd

Solnedgång i Aegviidu-Korvemaa fotvandringsområde i Estland.
Aegviidu-Korvemaa fotvandringsområde Bild: RMK, Estland

Aegviidu-Kõrvemaa strövområde ligger ungefär en timmes bilväg från Tallinn. Estlands viktigaste vandring område och Aegviidus besökscentrum ligger i hjärtat av området. Här möts tre långa vandringsleder genom Estland här. I området kan man ge sig ut på en vandring, tälta vid vackra insjöar, cykla eller bara – promenera.

Det omväxlande landskapet är rikt på sankmark rullstensåsar och kamekullar, karaktäristiskt kantade av sjöar. Sjöarna har formats av istiden och är några av Estlands renaste sjöar.


Kiidjärve-Kooraste – det berömda Taevaskoja (Himlens sal) och vackra skogssjöar

Taevaskodade vandringsleden
Taevaskodade vandringsleden Bild: RMK, Estonia

Kiidjärve-Kooraste strövområde ligger under en timmes färd med bil eller tåg från Tartu, som är södra Estlands största stad.

Kiidjärve besökscentrum ligger i mitten av staden, vid floden Ahja. Där finns det lägerplatser var man kan göra upp lägereld och tälta. Genom området går flertal vandringsleder och naturstigar samt den 820 km långa vandringsleden RMK.

Regionen präglas av den vackra naturen och den glittrande floden med sina sandstensklippor. I området finns det strålande möjligheter till aktivitetssemester. Här kan du tillexempel plocka svamp och bär i mäktiga tallskogar, njuta av de små skogssjöarna och av de urskogsklädda dalarna.


Räpina-Värska – Estlands vackraste tallskogar och myrmarker

Merkunno vandringsleden
Merkunno vandringsleden Bild: RMK, Estland

Räpina-Värska strövområde ligger i sydöstra änden av Estland, nära gränsen till Ryssland. Området ligger 1,5 timmes körväg från Tartu. Här, intill fridfulla skogar och flodar och sjöar finns det små lägerplatser där man kan göra upp eld och tälta. Vandringsleden RMK, på över 820 km, löper genom området.

I området finns Estlands längsta flod, Võhandu, världens högsta tall i Ootsipalu, en vandringsled genom Meenikunno myr, nedslagskratrar i Ilumetsa, Lõunalaagri vandringsled med spår av militärt kulturarv. Området präglas av Setomaa och dess sandgrottor och unika kulturarv.


Destinationerna i Finland

Evois – södra Finlands vildmarkspärla

En man och en kvinna sitter på en bänk och dricker kaffe vid sjön.
Evo, Valkea-Mustajärvi sjön Bild: Jari Salonen

Evois strövområde ligger inte långt från Finlands stora tätorter. I Evois kan du promenera längs lättframkomliga naturstigar eller göra en flera dagars långvandring längs Ilvesleden. Det finns sammanlagt cirka 70 kilometer markerade leder och naturstigar. Varierande skogar, tiotals skogstjärnar och åsformationer från istiden skapar ett intressant och omväxlande landskap för mångsidiga aktiviteter.

Evois är särskilt lämpligt som fiske- och utflyktsmål för hela familjen – här finns utmärkta fiskevatten för både nybörjare och veteraner. Niemisjärvi har också en egen kastbrygga för fiskare med nedsatt rörlighet.


Ruunaa – skummande forsar i gränsregionen

Unga män och kvinnor sitter i en båt och fiskar. Männen har lyft fisken i såren.
Ruunaa, Pielisen-Karjala Bild: Jarmo Artika, Taiga Maja / Visit Karelia

Ruunaa är det enda stället i Europa där du kan delta i forsränning med träbåt. Området är också ett viktigt centrum för freestylepaddling och välkänt för sina fiskevatten. Hos lokala företagare kan du hyra en terrängcykel och ta en tur längs stränderna för att bekanta dig med områdets vattendrag. Ruunaa har också en tillgänglig vandringsled.

På vintern kan du snöskovandra, åka skidor, köra snöskoter eller pilka i Ruunaa. I Ruunaa kan du också ordna en lyckad konferens och en fest med alla tjänster.


Ule träsk – ett utflykts- och semestermål för hela familjen

En man och en kvinna går i strandvattnet. En tallskog växer på sjön.
Ule träsk strand. Bild: Maarit Vaahteranoksa

Ule träsk strövområde bjuder på avkopplande och trevliga aktiviteter för hela familjen. De vackra öarna och sandstränderna i strövområdet, som ingår i nätverket Unesco Global Geoparks, lockar både båtfolk och paddlare. På de markerade vandringslederna är det enkelt och tryggt att börja bekanta sig med och röra sig i naturen. Fiska får du i Ule träsk eller i de kristallklara åstjärnarna i Manamansalo spöfiskeområde.

Invid strövområdet finns det femstjärniga Manamansalo campingområde, som betjänar turister i regionen. Här finns också stugor att hyra samt platser för husbilar, husvagnar och tält.


Kylmäluoma – ett paradis för friluftsentusiasten

Två barn står vid dammen. Ett annat barn håller en vit fjäder.
Kylmäluoma stövområde. Bild: Maarit Vaahteranoksa

Kylmäluoma strövområde består av tallskogar och aapamyrar som genomskärs av åsar. Smålommens och storlommens klagande rop, det lugna läget och tystnaden skapar ödemarksstämning. Området är populärt bland husvagnssemestrare, fiskare och vandrare. Vid Kylmäluomas klara sjöar trivs hela familjen. I Kylmäluoma strövområde med sina cirka 90 sjöar och tjärnar finns det fiskeplatser att välja mellan. I de många tjärnarna och sjöarna som skymtar mellan åsarna hittar varje besökare säkert en utmärkt fiskeplats.
Campingområdets reception i Kylmäluoma betjänar besökare i regionen.


Karta över destinationerna för det gemensamma finsk-estniska nätverket för campingområden.