Joulukuusilupa

Joulukuusen voi hakea valtion metsästä – kun on ensin hankkinut siihen luvan. Joulukuusiluvan hinta on 10 euroa (sis. alv. 24 %)

Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueilla voi joulukuusiluvan ostaa Eräluvat-verkkokaupasta. Lupia myydään myös Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä (Ounasjoentie 6).

Lupa oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän joulukuusen valtion talouskäytön piirissä olevista monikäyttömetsistä. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa joulukuusiluvalla joulupuuksi saa hakea ainoastaan männyn. Joulupuu noudetaan tien varresta, korkeintaan parikymmenen metrin etäisyydeltä. Joulupuuta ei saa hakea suojelu- tai retkeilyalueilta.

Luvan ostajan on varmistettava alueen kuuluminen Metsähallituksen metsätalouskäytössä oleviin metsiin. Helpoiten asian voi tarkistaa Retkikartasta – www.retkikartta.fi – ja valitsemalla kartasta tason ”metsätalouden monikäyttömetsät”.

Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa lupamyyntiä ei ole, koska alueilla on suhteellisen vähän valtion metsiä ja ne ovat hajallaan. Lisäksi osa metsistä on erityiskäytössä tai suojelussa.