Ajankohtaista Korsnäsissä
Toimisto auki tiistaisin
Korsnäsin hankkeen toimisto toimii sekä hankkeen esittelytilana että tukikohtana hankkeen parissa työskenteleville. Toimisto (Silverbergsvägen 23) on auki tiistaisin klo 9.00–15.30, jolloin joku hankkeen asiantuntijoistamme on merituulivoimasta kiinnostuneiden tavattavissa ilman ajanvarausta.
Korsnäs Vind Café 8, 24.10. klo 17.30 – 20.00, Tervetuloa!
1.10.2024
Merituulivoimahankkeen selvitykset tuovat merkittävää uutta tietoa Merenkurkun luonnosta
22.7.2024
Merellä on kesän aikana kaiken kaikkiaan yli 10 kalatalouden, hydrobiologian, limnologian, tutkimussukelluksen sekä merentutkimuksen ja mittausten asiantuntijaa. Tutkijaryhmät ovat työskennelleet koko hankealueella sisältäen sekä pohjoisen lisäalueen että eteläisen osan, jota on kartoitettu jo aiempina vuosina. Luontoselvitykset tehdään osana lakisääteistä ympäristövaikutusten arviointia, YVA-menettelyä, osana osayleiskaavoitusta. Selvitysten pohjalta voidaan arvioida suunnitteilla olevan merituulivoimahankkeen vaikutuksia luontoon.
— Ennestään olemassa olevaa tietoa täydentävät luontoselvitykset luovat tärkeän tietopohjan hankkeen suunnittelulle ja vaikutusten arvioinnille. Tulokset raportoidaan YVA-selostuksen yhteydessä, joten ne tulevat niin viranomaisten kuin yleisönkin saataville, kertoo projektijohtaja Heini Passoja Metsähallituksesta.
Mantereen puolella tehtävissä sähkönsiirtolinjojen luontoselvityksissä työskennellään tänä kesänä muun muassa alueen linnuston, kasvillisuuden ja luontotyyppien parissa- esimerkiksi metsojen soidinalueita on tutkittu huhti-toukokuussa. Meren puolella jatkuvat myös kalastoselvitykset.
— Selvitykset on tehty ennakkotarkastelun perusteella valikoituneille alueille sähkönsiirtoreittien varsilla aamuyöllä, aloittaen hieman ennen auringonnousua. Tähän aikaan kanalintujen aktiivisuus ja kuuluvuus ovat parhaimmillaan, jolloin ne ovat helpoiten havaittavissa. Linnustoselvittäjät kiittävät paikallisia ystävällisestä suhtautumisesta selvityksiin, kertoo vanhempi konsultti Ella Kilpeläinen AFRYsta.
— Olemme saaneet tehdä tutkimuksia hyvässä säässä. Vain yksi ukkosmyrsky on sattunut kohdalle, jolloin jouduimme keskeyttämään tutkimukset. Hankealueella ei ole saaristoa, jolloin aallot nousevat helposti korkeiksi. Koko ajan on ollut reipasta tuulta, joka on keikuttanut kyllä hyvin!, kertoo kalastotutkija Sauli Vatanen Kala- ja vesitutkimus Oy:stä.
”Lepäilijälaskenta tehdään veneellä kiertäen hankealue ja laskien kaikki reitin varrella havaitut linnut. Lintuja havainnoidaan kiikareilla ja kaukoputkella. Tarkoitus on saada selville mitä lintuja levähtää ja ruokailee hankealueella. Selvityksen toteuttaminen vaatii hyvät sääolot, sateella ja kovalla tuulella selvitystä ei voi tehdä” — Ella Kilpeläinen
”Alueen kalastosta kerätään monipuolisesti tietoa monimenetelmätutkimuksen keinoin käyttäen kaikuluotausta, mädinkeruuta ja koeverkkokalastusta. Alleco Oy tekee silakan mädin etsintää sukeltamalla, muilta osin selvitykset toteutetaan Kala- ja vesitutkimus Oy:n toimesta. Pääseurantakohde on silakan kutu, samalla keräämme havaintoja kalalajistosta laajemmin. Tänä vuonna ahventa on ollut enemmän ulkomerelle saakka lämpimän kesäkuun takia. Tutkimusvuodet ovat olleet erilaisia, koska lämpötilakehitys on ollut erilainen. Luontoselvitysten kannalta on hyvä, että saamme aineistoa vaihtelevista olosuhteista” — Sauli Vatanen
Bokbussen on tour 24. – 26.6.2024
Osallistuimme Korsnäsin omaan ”Suomi Areenaan” Bokbussen on tour -kyläkiertueella 24. – 26.6. Tapasimme paikallisia asukkaita kauniissa kesäsäässä ja keskustelimme yhteiskunnallisista aiheista. Puhujina tapahtumissa olivat Mikko Ollikainen, Dennis Rundt, Marcus West, Rainer Bystedt, Peter Sjökvist. Kiitos loistavista järjestelyistä ja keskusteluista!
11.12.2023 Merituulivoimahankkeen esittelypäivä kiinnosti kävijöitä
Merituulivoimapuiston esittelypäivässä kävijöitä kiinnostivat hankkeen etenemisen lisäksi paikalliset liiketoimintamahdollisuudet sekä työtehtävät ja uramahdollisuudet. Metsähallituksen ja Vattenfallin edustajat esittelivät Korsnäsin hanketta 22. marraskuuta kunnankirjastolla, joka tarjosi erinomaiset puitteet tapahtumalle.
22.11.2023 Metsähallitus ja Vattenfall sopivat Korsnäsin merituulivoimahankkeen laajentamisesta
Metsähallitus ja Vattenfall ovat sopineet Korsnäsin merituulivoimahankkeen alueen laajentamisesta niin, että hankkeen kapasiteettia voidaan kasvattaa alun perin suunniteltua suuremmaksi.
Vattenfallista tuli Metsähallituksen hankekumppani Korsnäsin meritulivoimahankkeeseen joulukuussa 2022, kun se voitti laajan kansainvälisen kilpailutuksen. Kaupan yhteydessä sovittiin mahdollisesta lisäalueesta, joka ei ole kilpailutettavissa itsenäisenä kohteena. Nyt on sovittu tämän option käyttämisestä.
Korsnäsiin suunnitteilla olevan merituulivoimahankkeen sidosryhmäpäälliköksi on nimitetty OTM Jonna Hagström. Hän on aloittanut tehtävässä syyskuun alussa. Jonna Hagström jatkaa Heidi Vestin ansiokkaasti käynnistämää sidosryhmäyhteistyötä Heidin siirryttyä toisen työnantajan palvelukseen ulkomaille.
24.5.2023 Vattenfall mukana Vind Cafessa
Vattenfallin tiimi esitteli itsensä ja tapasimme koululaisia, kuntalaisia ja elinkeinoelämää aloittaaksemme yhteistyön projektissa. 1,3 GW:n hankkeella on valtava mahdollisuus tuoda Suomeen sekä suuri määrä uusiutuvaa energiaa, käynnistää maan teollisuuden kehitystä että tuoda alueelle useita uusia työpaikkoja.
Kiitos lämpimästä vastaanotosta Korsnäs, nähdään taas pian!
22.12.2022
Vattenfall Oy:n toimitusjohtaja Elina Kivioja esittäytyy videolla ja kertoo lyhyesti Vattenfallista. Elina lähtee tapaamaan Korsnäsin päättäjiä ja asukkaita vuoden 2023 alussa. (Muista hyväksyä evästeet, jotta näet videon).
20.12.2022
Metsähallitus ja Vattenfall ovat allekirjoittaneet sopimuksen Suomen ensimmäisen avomerialueen tuulivoimapuiston kehittämisestä ja rakentamisesta. Tuulivoimapuisto, jonka suunniteltu kapasiteetti on 1,3 GW ja vuosituotanto arviolta 5 TWh, rakennetaan merelle Korsnäsin kunnan edustalle, maamme länsirannikolle. Hanke valmistuu 2030-luvulla.
- Metsähallituksen esitys tiedotustilaisuudessa, pdf
- Vattenfallin esitys tiedotustilaisuudessa, pdf (englanniksi)
Voit katsoa tiedotustilaisuuden alta. Tuplaklikkaamalla kuvaa saat sen koko ruudun kokoiseksi.
3.11.2022 Merenpohjan kartoitukset ja kalatalouden edistäminen esillä lokakuun Vind Cafessa Korsnäsissa
Erikoissuunnittelija Mikko Malin kertoi Metsähallituksen eräpalvelujen tehtävistä kalastuselinkeinon edistäjänä. Eräpalvelut-yksikkö myöntää kaupallisen kalastuksen luvat valtion vesialueilla. Meneillään olevalla lupakaudella Suomen merialueilla toimii 134 ammattikalastajaa.
Anette Bäck esitteli merialueilla yleisesti ja Korsnäsin edustalla tehtyjä merenpohjan kasviston ja
pohjan kartoituksia. Korsnäsin edustan merenpohja on kivikkoista, mutta syvemmällä on enemmän
myös savea ja lietettä. Siellä aallot eivät kuljeta kevyempiä materiaaleja pois, kuten matalikoilla.
Rannikkovesissä kasvaa putkilokasveja ja leviä. Alueelta löytyy myös yleisesti sinisimpukoita.
Merituulivoimaprojektia johtava Timo Laakso kävi läpi ajankohtaista sähkömarkkinatilannetta.
Korsnäsin edustalle suunniteltu merituulivoimapuisto parantaisi merkittävästi Suomen
energiaomavaraisuutta sähkömarkkinatilanteen jatkuessa haasteellisena lähivuosien ajan. Suomessa on onneksi merituulivoimapotentiaalia, jota tarvitaan päästöttömän sähkön kysynnän kasvaessa.
Tuulivoima on jo nykyisellään uusinvestointien näkökulmasta halvin sähköntuotantomuoto ja
merituulivoiman suhteellisen kilpailukyvyn odotetaan edelleen vahvistuvan lähivuosina
Korsnäsin hankkeen arvioitu tuotanto vastaisi noin kuutta prosenttia Suomen sähkönhankinnasta vuonna 2021. Korsnäsin hankkeella on siten suuri merkitys Suomelle.
Pienilukuinen aktiivinen yleisö ja kunnan edustajat kyselivät erityisesti merituulivoimaloiden
näkymisestä maisemassa, meneillään olevasta tuulivoimapuiston rakentamis- ja
operointikumppanin valinnasta, pitkäaikaisista sähkönmyyntisopimuksista (PPA-sopimuksista) ja siitä kuinka sähköjärjestelmä toimii kokonaisuudessaan.
28.10.2022 Korsnäsin hankealueen tuulisuutta mitataan kahdella tavalla
Teemme tuulimittauksia Bergössä ja Strömmingsbådanissa. Mittaustulokset auttavat tuulivoimaloiden sijoittelussa ja tuotannon arvioinnissa suunnitellun puiston alueella.
Lidar-mittalaite asennettiin Strömmingsbådanin saarelle viime kesänä. Laitteistoon kuuluu akkujärjestelmä, joka latautuu aurinkopaneelien ja aggregaatin avulla. Laite ja akusto jää mittaamaan saarelle yksin koko talveksi, koska noin 20 km päässä mantereelta sijaitsevalla saarella laitteistoa ei ole mahdollista huoltaa kaikilla syys- ja talvikeleillä.
Lidar on pyykinpesukoneen kokoinen tuulimittauslaite, joka lähettää pienitehoisia laser-säteitä ilmakehään. Laite laskee valon takaisin heijastumista tuulennopeudet aina 300 metrin korkeuteen asti. Lidar mittaa tuulennopeuksia tulevien tuulivoimaloiden roottoreiden korkeudella.
Bergössä tuulimittaukset jatkuvat suunnitellusti runsaat 170 metriä korkeaan mastoon asennettujen laitteiden avulla. Mittaukset jatkuvat kaksi vuotta, minkä jälkeen masto puretaan.
Metsähallitus on kesän aikana teettänyt vedenalaista kasvistoa ja eläimistöä koskevia selvityksiä Korsnäsin edustalle, avomerelle suunnitellun merituulivoimapuiston alueella. Selvitykset liittyvät käynnistettävään ympäristövaikutusten arviointiin (YVA).
29.9.2022 Ensimmäinen Vind Café puhutti Korsnäsissa
Suunniteltuun merituulivoimahankkeeseen liittyvä ensimmäinen Vind Café -keskustelutilaisuus Korsnäsissa kokosi paikalle runsaat 30 sidosryhmien edustajaa 20. syyskuuta. Vilkas keskustelu ja kysymykset osoittivat paikallisen vuoropuhelun tärkeyden. Seuraava tilaisuus pidetään 25.10. klo 17.30 jälleen nuorisotalolla.
Lue lisää tilaisuudesta (pdf 0.1 mt)
5.9.2022 Merituulivoima esillä Korsnäsin kirjastoautokierroksella
Olimme mukana Korsnäsissa kesällä järjestetyllä kunnan kirjastoautokierroksella kertomassa merialueelle suunnitellusta tuulivoimapuistosta.
Lue lisää
8.7.2022 Metsähallitus sai aluevuokrausluvat Suomen ensimmäisille avomerialueen tuulivoimapuistoille
Valtioneuvosto on hyväksynyt maa- ja metsätalousministeriön esityksestä valtion merialueiden vuokraamisen Korsnäsin edustalle ja Porin Tahkoluotoon suunniteltujen merituulivoimapuistojen käyttöön.
1.7.2022 Korsnäsin merituulivoimapuiston alueen lintuselvitykset jatkuvat läpi kesän ja syksyn
Lintuselvitykset Korsnäsin tulevan merituulivoimapuiston alueella eivät ole tuoneet yllätyksiä. Seurannassa on havaittu tavanomaisia lajeja. Kuluvana kesänä lintukartoituksia jatketaan myös lintuatlas-kartoitusten osana.
8.6.2022 Korsnäsin merituulivoimahankkeen luontokartoitukset maastossa käynnistyvät
Aloitamme maastossa Korsnäsin merituulivoimahankkeeseen liittyvät luontokartoitukset osana tulevaa ympäristövaikutusten arviointia (YVA). Luontokartoitukset auttavat valitsemaan sopivimman sähkönsiirtolinjan reitin rannikolta sisämaan kantaverkkoon.
3.5.2022 Merenpohjan luotaukset Korsnäsin edustalla käynnistymässä
Merenpohjan luotaukset antavat monipuolista tietoa merenpohjan olosuhteista. Ne auttavat selvittämään, minkälaiset perustukset tuulivoimaloille tarvitaan ja mitkä reitit soveltuvat sähkönsiirtokaapelin sijoittamiseen.
11.4.2022 Metsähallitus aloittaa kevään luontoselvitykset Korsnäsin merituulivoimapuistoa varten
Metsähallitus jatkaa Korsnäsin merituulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiin liittyviä luontoselvityksiä maalla ja merellä heti jäiden lähdettyä.
Tuulimittaukset Bergön saarella Maalahdessa jatkuvat. Maston pystytystä kuvaava video näyttää erikoisasentajien ja helikopterin yhteistyötä poikkeuksellisen korkealla työmaalla. Video näyttää myös paikallisia maisemia ainutlaatuisesta näkökulmasta.
15.3.2022 Uusi toimisto on avattu
Toimisto on infopiste maamme ensimmäiselle teollisen mittakaavan merituulivoimapuistolle, jota suunnittelemme Korsnäsin edustan merialueelle, 15–30 km päähän rannikoista.
Avajaisissa oli mukana laaja joukko sidosryhmiä ja Korsnäsin kunnanjohtaja Christina Båssar toivotti toimiston ja toimistolla työskentelevän Heidi Vestin lämpimästi tervetulleeksi.
Korsnäsin merituulivoimahanke lisäisi toteutuessaan Suomen tuulivoimatuotantoa 5000 GWh vuodessa, mikä vastaa noin puolta Suomen tuulivoimatuotannosta vuoden 2021 lopussa.
Korsnäsin hanke jatkuu laajoin luontoselvityksin vuonna 2022.
14.3.2022 Korsnäsin merituulivoimahanke toisi miljardien verotulot ja vauhdittaisi vihreää siirtymää
Metsähallituksen teettämän selvityksen mukaan Korsnäsin merituulivoimapuisto toisi Suomelle miljardien verohyödyt ja työllistäisi elinkaarensa aikana tuhansia henkilöitä. Suurinvestoinnista syntyvät hankinnat aikaansaisivat merkittävät rahavirrat alueellisesti ja valtakunnallisesti.
2.2.2022 Projektiasiantuntijaksi Heidi Vest
Metsähallituksen suunnitteleman merituulivoimahankkeen projektiasiantuntijaksi Vaasaan ja Korsnäsiin on nimitetty YM Heidi Vest (37). Heidi Vest aloitti tehtävässä 24. tammikuuta.
Heidi Vest on aiemmin työskennellyt Veja Mate -merituulivoimaprojektissa Saksassa sekä kuorma-autovalmistaja MAN:n Financial Services -yksikössä projektitehtävissä niin ikään Saksassa. Hän on hiljattain palannut kotimaahan Singaporesta.
”Toivotamme Heidi Vestin lämpimästi tervetulleeksi tärkeään Korsnäsin merituulivoimaprojektiin. Vaasan talousalueelta kotoisin olevana henkilönä sekä kokemuksensa ja kaksikielisyytensä ansiosta hänellä on erinomaiset mahdollisuudet toimia yhteyshenkilönä paikallisyhteisön ja Metsähallituksen välillä Suomelle tärkeässä uusiutuvan energian merituulivoimahankkeessa”, tuulivoimaliiketoiminnan projektijohtaja Pertti Tapio sanoo.
”Korsnäsin toimisto toimii sekä hankkeen esittelytilana että tukikohtana hankkeen parissa työskenteleville. Myös projektiasiantuntijamme on merituulivoimasta kiinnostuneiden tavattavissa viikoittain. Uusi toimisto avataan helmikuun puolivälissä ja viralliset avajaiset järjestetään, kun korona-tilanne sallii kokoontumiset”, Tapio kertoo.
Lisätietoja:
Heidi Vest, projektiasiantuntija, Metsähallitus, puh. 040 167 6862, heidi.vest@metsa.fi
Pertti Tapio, tuulivoimaliiketoiminnan projektijohtaja, Metsähallitus, puh. 040 510 5302, pertti.tapio@metsa.fi
21.12.2021 Kunnantalon ikkunaan avataan infonäyttö
Avaamme kunnantalon ikkunaan ensi vuonna näyttöruudun, jolla näkyy havainnevideo suunnitellusta merituulivoimapuistosta.
17.12.2021 Kumppanihaku on käynnistynyt
Haemme sekä kotimaasta että kansainvälisiltä markkinoilta kokenutta kumppania nopeuttamaan merituulivoimapuiston kehittämistä ja rakentamista. Tuulivoimapuiston kaupallisen tuotannon arvioidaan alkavan aikaisintaan vuonna 2028. Lue lisää tiedotteesta.
2.12.2021 Keskustelutilaisuus
Korona-tilanteen vuoksi keskustelutilaisuus järjestettiin striimattuna ja yleisöllä oli mahdollisuus kysyä hankkeesta chat-ruudun ja sähköpostin kautta.
26.11.2021 Tuulimittausmasto rakenteilla Bergössä
Pystytämme Maalahden Bergöhön noin 170 metriä korkean tuulimittausmaston. Maston pystytyksessä käytetään sekä nosturia että helikopteria. Tuulimittauksilla varmistetaan alueen tuuliolosuhteet, kuten keskituulennopeus, turbulenttisuus ja tuulen nopeuden vaihtelu eri korkeuksilla. Mittaukset kestävät noin kaksi vuotta, joiden jälkeen masto puretaan.
19.11.2021
Metsähallitus aloittamassa tuulimittauksia Korsnäsin merituulivoimapuistoa varten
7.10. 2021
Paikallinen vuoropuhelu käynnistymässä Korsnäsin merituulivoimahankkeessa
Lokakuu 2021
Projektiasiantuntijan rekrytointi-ilmoitus
Lokakuu 2021
Merituulivoimapuiston havainnevideo valmistui
21.6.2021
Metsä-lehti: Tuulivoimahanke Korsnäsin merialueella etenee
9.6.2021
Luontokartoitukset ovat alkaneet Korsnäsin merituulivoimapuiston hankealueella
Marraskuu 2020
Korsnäsin kunta hyväksyi merituulivoimapuiston kaavoitusaloitteen
16.11.2020
Metsähallitus jätti Korsnäsin kunnalle merituulivoimapuiston kaavoitusaloitteen
Yhteystiedot
- Projektijohtaja Heini Passoja, Metsähallitus, +358 50 370 7513, heini.passoja@metsa.fi
- Hankeasiantuntija Kukka-Maaria Kallio, Metsähallitus, kukka.maaria.kallio@metsa.fi
- Kaupalliset asiat, hankkeen myynti ja partnerivalinta, Kinga Charpentier, Ernst & Young Oy, +358 503 229 397, kinga.charpentier@fi.ey.com
- Luvitus ja tekniset asiat, Karoliina Jaatinen, Affry, +358 40 6604 407, karoliina.jaatinen@afry.com
- Viestintä, Anna-Maria Länsimies, Metsähallitus, +358 40 358 2742, anna-maria.lansimies@metsa.fi