Matkailukiinteistöjen osto ja vuokraus

Oletko kiinnostunut Metsähallituksen maan ostamisesta tai vuokraamisesta tai uusien retkeilyrakenteiden ja -kiinteistöjen rakentamisesta?

Metsähallituksella on paljon sekä myytäviä että vuokrattavia matkailuyrittämiseen sopivia kohteita, joihin voi tutustua Laatumaa.fi-sivustolla.

Kaikki luontomatkailuyrittäjyyteen sopivat paikat eivät kuitenkaan löydy internetistä. Metsähallituksen toimintatapana on etsiä asiakkaalle liiketoimintaan soveltuva paikka tai tarvittaessa räätälöidä olemassa olevaa kohdetta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi voimassa olevan kaavan muuttamista. Kaavamuutokset neuvotellaan yhdessä kunnan tai kaupungin kanssa, ja muutoksissa kuullaan myös muita viranomaisia, naapureita ja muita osallisia tavanomaisen käytännön mukaan.

Aiemmin matkailuyrityskohteita on kehitetty vain kaavoitetuille alueille. Kyseessä voi olla kunnan tai kaupungin laatima yleiskaava-alue tai Metsähallituksen itsensä kaavoittama ranta-asemakaava tai asemakaava. Matkailutoiminnan vilkastuessa paikkoja on alettu etsiä myös kaava-alueiden ulkopuolelta. Taustalla on Metsähallituksen tehtävä edistää maakuntien elinkeinoja ja matkailuyrittäjyyttä. Sopimukset tehdään kaava-alueiden ulkopuolella 5–15 vuodeksi ja kaava-alueilla 40 vuodeksi.

Metsähallituksella on myös monia valmiita kiinteistöjä, joissa on mahdollista harjoittaa luontomatkailutoimintaa. Näitä ovat esim. luontokeskukset, leirintäalueet ja monenlaiset erämökit. Metsähallitus kilpailuttaa toimijat ja vuokrasopimukset näihin säännöllisin väliajoin.

Lisätietoa