Nuotio ja nokinen kahvipannu.
Nokipannukahvit Repoveden kansallispuistossa. Kuva: Ari Väisänen.

Polku luontoon -hankkeessa on järjestetty erilaisia tilaisuuksia ja tapaamisia.

Polku luontoon -palvelumuotoilupäivät 2018

Keväällä ja kesällä 2018 pidettyjen tilaisuuksien ohjelmat ja päivän teemat löytyvät alta pdf-tiedostoista kunkin tilaisuuden kohdalta.

Tilaisuudet koostuivat mielenkiintoisista alustuksista ja yhdessä kaikkien osallistujien kesken toteutetuista aktiivisista palvelumuotoilutuokioista, joita olivat esim. ryhmätyö- ja työpajatyyppiset tehtävät.

Alustavat ohjelmat ja päivien teemat:

Polku luontoon – hankkeen palvelupolku.

Kokemusasiantuntijoille suunnatut palvelumuotoilutuokiot ennen tilaisuuksia

Soveltavan liikunnan kokemusasiantuntijoille ja luontoliikkujille järjestettiin ennen laajempia, kaikille avoimia Polku luontoon -tilaisuuksia kuusi alueellista tilaisuutta, joissa hankkeen teemoihin pureuduttiin asiakasnäkökulmasta.

Toivoimme kokemusasiantuntijoilta innostusta, kiinnostusta ja ideoita yhdenvertaisen luontoliikunnan edistämiseen, näkökulmia luontoliikuntaan kannustaviin ja mahdollistaviin tekijöihin ja luontoliikuntaa rajoittaviin tekijöihin sekä aikaisempaa kokemusta luontoliikunnasta. Epämuodollisissa tilaisuuksissa hyödynnettiin palvelumuotoilun menetelmiä, kuten ryhmätyötehtäviä.

Vuonna 2018 tilaisuudet järjestettiin seuraavasti:

 • 12.2. Savonlinna, kaupunginkirjasto
  Teemoja: Esteettömyys ja saavutettavuus sekä vinkit luontokohteiden suunnitteluun.
 • 11.4. Jyväskylä, kaupunginkirjasto
  Teemoja: Luontoon lähdön kannustavat tekijät ja mahdolliset haasteet. Luontoliikuntakohteista kertovan tiedon testaaminen yhdessä.
 • 23.4. Oulu, Metsähallituksen toimisto
  Teemoja: Oulun seudun luontoliikuntakohteista kertovan tiedon toimivuus erilaisten luontoliikkujien näkökulmasta.
 • 24.4. Liminka, Liminganlahden luontokeskus
  Teemoja: Millaista on toimiva asiakaspalvelu erilaisten luontoliikkujien näkökulmasta ja kohtaamiset asiakkaiden kanssa.
 • 12.6. Rovaniemi, tiedekeskus Pilke
  Teemoja: Luontomatkailu, erilaisiset luontoaktiviteetetit ja mieluisimmat luontoliikuntalajit ja harrastukset. Millaisia elämyksiä esim. lomilta haetaan.
 • 23.8. Turku, Ruissalon kylpylä
  Teemoja: Luonnon ja luontoliikunnan terveys- ja hyvinvointivaikutuste kartoitus, luonnon merkitys fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Kohderyhmä

Tilaisuudet olivat suunnattu:

 • Kokemustoimintaverkoston jäsenjärjestöjen kouluttamillle kokemustoimijoille ja -asiantuntijoille, jotka edustavat pitkäaikaissairaita, vammaisia tai heidän läheisiään.
 • Tilaisuudet olivat avoimia myös liikunta-, kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen ja paikallisyhdistysten edustajille, joilla on aikaisempaa kokemusta luontoliikunnasta ja palvelujen arvioinnista.

Hanke tekee yhteistyötä kokemustoimintaverkoston kanssa.

Palautekysely: Polku luontoon -hanke

Hankkeen tilaisuuksiin osallistuneilta kerättiin palautetta tilaisuuksista sekä mahdollisia toiveita loppujulkaisuun ja tulosten esittämiseen.

Kysely oli avoinna 30.9.2018 saakka.

Päivitetty viimeksi 2.6.2020