Liito-oravatieto helposti saataville

Lajitieto ei lisää tuskaa
Yksi tavoitteistamme on parantaa liito-oravatiedon saatavuutta Suomessa ja Virossa. Mahdollisimman hyvä tieto liito-oravan esiintymisestä auttaa elinympäristöverkostojen turvaamisessa sekä helpottaa maankäytön suunnittelun arkea.
Tästä osiosta vastaavat erityisesti Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Suomen luonnonsuojeluliitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja LUKE Suomessa sekä Keskkonnaamet Virossa.
Teemat alla: Lajitieto, Inventointimenetelmät & Elinympäristöverkostojen mallintaminen (suluissa hanketoimen koodi).
Lajitieto (A1)
Suomen liito-oravatietopankki rakennetaan Lajitietokeskukseen, jota ylläpitää Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus. Jatkossa tiedossa olevat liito-oravan asuttamat alueet ovat saatavilla keskitetysti Lajitietokeskuksesta. Lajitietokeskus myös tarjoaa työkalut liito-oravaseurannoissa kerättyjen havaintojen tallentamiseen.
- Liito-oravan lajikortti (laji.fi)
- Liito-oravahavainnot Lajitietokeskuksessa (laji.fi) – Lajitietokeskuksen tietovarastoon tallennetut liito-oravahavainnot ovat avoimesti kaikkien käytettävissä. Voit selata ja ladata itsellesi Lajitietokeskukseen tallennettuja havaintoja. Voit rajata hakua mm. havaintoajan, paikan ja aineiston mukaan. Tutustu havaintohakuun video-ohjeen avulla (youtube.com).
- Liito-oravaseurannan työkalut (laji.fi) – Organisoituja seurantoja varten hankkeessa on rakennettu työkalut seurantahavaintojen tallentamiseen suoraan maastossa Mobiilivihko-sovelluksen Liituri-lomakkeella tai verkkolomakkeella. Palvelu on tarkoitettu asiantuntijoille.
- Luomuksen tiedote liito-oravan valtakunnallisesta seurannasta Suomessa (6.3.2018, luomus.fi)
Hankekumppanit ovat koostaneet yhteistyössä yhteenvedon liito-oravaan liittyvästä lainsäädännöstä, kannan seurannasta, suojelusta ja metsänkäyttöön liittyvistä käytänteistä Suomessa ja Virossa.
Liito-oravatieto Virossa on salassa pidettävää ja siitä huolehtivat suojeluviranomaiset. Hankkeen aikana Keskkonnaamet tekee Virossa kattavia liito-oravainventointeja.
Inventointimenetelmät (A2)
Suomen luonnonsuojeluliiton kokoama liito-oravan kartoitusopas opastaa tunnistamaan liito-oravalle sopivia elinympäristöjä ja etsimään liito-oravan läsnäolosta kertovia merkkejä kuten papanoita.
- Kartoitusopas “Liito-orava – Tietoa lajista ja kartoituksesta” (pdf 2,2 Mt, sll.fi)
- Kartoitusoppaan englanninkielinen tiivistelmä (pdf 359 kt)
Koulutukset
Liito-orava-LIFE-hanke järjestää inventointikoulutuksia. Keskkonnaamet kokoaa kartoitusoppaan Virossa.
Varsinais-Suomen ELY-keskus selvittää, miten luontokartoituksessa voidaan käyttää hyödyksi koulutettujen inventointikoirien hajuaistia: hajutunnistuksen käyttö luonnonsuojelussa on maailmanlaajuisesti uutta! Rekijokilaakson Natura 2000-alueella tehtyjen vertailujen perusteella koirien taidot ovat todella lupaavia. Hajutunnistusta tekevät koirat ovat tehtävään koulutettuja, oikeita työkoiria.
- Yhteenvetoraportti työkoirien käytöstä liito-oravainventoinneissa (pdf 1,6 Mt, englanniksi)
- Lue työkoirista lisää yhteistyökumppani International K9 Institute:n verkkosivuilta (ik9i.com)
Liito-orava-LIFE-hanke järjesti kesällä 2022 työpajan koirien käytöstä liito-oravakartoituksessa. Työpajan tallenteet ovat katsottavissa Youtubessa:

Elinympäristöverkostojen mallintaminen (A3)
Luonnonvarakeskus tekee liito-oravalle soveltuvista elinympäristöverkostoista mallinnuksia eli lajille todennäköisesti soveltuvia alueita, joita voi havainnollistaa kartoilla. Niiden avulla voidaan suunnitella kaavoitusta ja metsien käyttöä niin, että liito-oravien elinympäristöjen väliset yhteydet voidaan ottaa paremmin huomioon. Keskonnaamet tekee mallinnuksia Virossa.
Suomessa sopivien elinympäristöjen mallinnukset perustuvat ymmärrykseen liito-oravan elinympäristöistä, metsätietoihin (monilähde-valtion metsien inventointiaineisto, ML-VMI), viralliseen liito-oravatietokantaan sekä ennusteiden tarkentamiseen maastotarkistusten avulla. Suomen luonnonsuojeluliitto toteutti ennusteiden maastotarkistukset vuonna 2020. Elinympäristöverkoston mallinnuksia kuvaavat kartat on sijoitettu ammattilaisten käyttöön Lajitietokeskuksen tietopankkiin.
- Ennustemallikartat Lajitietokeskuksen sivuilla (laji.fi)
- Luonnonvarakeskuksen tiedote ennustemallikartoista (luke.fi)
Päivitetty viimeksi 1.2.2023