Lättillgänglig information om flygekorren

Artdata minskar mödan
Ett av våra mål är att förbättra tillgången till information om flygekorren i Finland och Estland. Så bra information som möjligt om förekomsten av flygekorre hjälper till att trygga habitatnätverken samt underlättar vardagen inom planeringen av markanvändningen.
Teman nedan: Artdata, Inventeringsmetoder & Modellering av habitatnätverk (projektverksamhetens kod inom parentes).
Artdata (A1)
Finlands databas över flygekorren byggs upp vid Artdatacentret, som upprätthålls av Naturhistoriska centralmuseet Luomus. I fortsättningen är information om de skogsområden där flygekorrar har byggt bo tillgängliga centraliserat vid Artdatacentret.
- Flygekorre informationskort (laji.fi)
- Flygekorreobservationer i databasen (laji.fi)
- Spårningsverktyg av flygekorre (laji.fi, på finska)
- Luomus bulletin om den nationella övervakningen av flygekorren i Finland (6.3.2018, luomus.fi, på finska)
Projektpartnerna har sammanställt en sammanfattning av lagstiftningen rörande flygekorren, beståndsövervakning, bevarande och skogsbruksmetoder i Finland och Estland.
Uppgifterna om flygekorren i Estland är sekretessbelagda och sköts av skyddsmyndigheterna. Under projektperioden gör Keskkonnaamet omfattande flygekorre inventeringar i Estland.
Inventeringsmetoder (A2)
Finlands naturskyddsförbunds kartläggningsguide för flygekorre Guiden ger anvisningar om hur man identifierar lämpliga habitat för flygekorren och letar efter tecken på förekomster av flygekorre, såsom spillning.
- Kartläggningsguiden (pdf 2,2 Mt, sll.fi, på finska)
- Kartläggningsguiden, engelsk sammanfattning (pdf 359 kt)
Projektpartnerna har tillsammans utvecklat distansundervisningsmaterialet “Flygekorre information för kartläggning och markanvändningsplanering” (på finska). Gratis distansundervisning kan beställas från materialets författare (se sidan 66 i materialet, kontaktuppgifter).
Dessutom ordnas inventeringsutbildningar. Keskkonnaamet sammanställer en kartläggningsguide i Estland.
NTM-centralen i Egentliga Finland utreder hur man kan använda sig av tränade inventeringshundar i naturinventeringen: användningen av doftidentifiering i samband med naturvård är nytt i hela världen! Enligt jämförelser som gjorts i Rekijokidalens Natura 2000-område är hundarnas färdigheter mycket lovande. Hundarna som arbetar med doftidentifiering är riktiga arbetshundar som är tränade för uppgiften.
- Sammanfattning av användningen av brukshundar i flygekorrinventeringar (pdf 1.6 Mt, på engelska)
- Mer information om arbetshundar från vår samarbetspartner International K9 Institute (ik9i.com, på finska)

Modellering av habitatnätverk (A3)
Naturresursinstitutet gör modelleringar av lämpliga habitatnätverk för flygekorren, det vill säga områden som sannolikt lämpar sig för arten och som kan åskådliggöras på kartorna. Med hjälp av dem kan planläggningen och användningen av skogarna planeras så att korridorerna mellan flygekorrarnas habitat kan beaktas bättre. Keskkonnaamet gör motsvarande modelleringar i Estland.
- Prognosmodellkartor över Finland (laji.fi, på finska)
- Meddelande om prognosmodellkartor (luke.fi, på finska)
Senast uppdaterad 12.5.2022