Fritidstomter och bygnader

Finländarna är som känt ett folk som gillar sina fritidsstugor och njuter av att vistas i lugn och ro i naturen. För att förverkliga sin dröm om en fritidsstuga behövs en tomt, och av tomter har vi ett brett utbud.

En stenig strand med ett par tallar som växer på den.

Vi har mer än tusen tomter att sälja eller arrendera ut på statens mark runtom i Finland – vid älvar och insjöar samt i fjällen. Största delen av de planerade tomterna är strandtomter, men vi säljer också tomter i nästan alla turistcentrum i Lappland. Vi säljer också flera tiotal tomter längre ut i vildmarken, i närheten av fina fiskevatten eller jaktmarker.

Dessutom har vi närmare hundra småhustomter till salu runtom i Finland. Tomterna är stora och lugnt belägna i vackra landskap.

Tomerna på statens mark ligger i närheten av ren natur och många möjligheter till aktiviteter. Exempelvi i Ylläs finns nationalparkens storslagna landskap ett stenkast från tomterna, med mängder av intressanta utflyktsmål.

Nästan alla Forststyrelsens tomter har bilväg ända fram. Tomterna vid turistcentrumen har också alltid färdig infrastruktur, såsom vatten, avlopp, el och bredband. En del av strandtomterna kan sakna vissa tjänster, men det är inte nödvändigt att strunta i en fin tomt bara för att elanslutning saknas. Moderna solpaneler är mycket effektiva och det är möjligt att förse sin stuga med alla bekvämligheter också utan traditionella anslutningar.

Arrendera för att få en förmånligare start

Det är inte billigt att skaffa en egen fritidsstuga och kostnaderna kan kännas oöverkomliga. Ett sätt att få en förmånligare start på stuglivet är att arrendera en tomt, så att mer kapital finns kvar för att bygga själva stugan.

Cirka 60 procent av Forststyrelsens tomter arrenderas först ut. Arrendetiden är normalt 40 år och arrendetomten kan på de flesta ställen lösas in i ett senare skede. När årsarrendet delas upp på årets alla månader blir beloppet överkomligt.

Stugan kan också hyras ut

Inget hindrar heller att du hyr ut din egen arrendetomt eller din stuga på tomten. Framför allt i skidcentrumen har vi många kunder som hyr ut sin stuga. Somliga har också ett parhus på sin tomt och använder själv ena halvan och hyr ut den andra.

Försäljning av byggnader

Vi säljer även då och då en mängd olika bygnader. En del av kygnader säljs till fasta priser eller genom anbud på vår webbplats Laatumaa.fi, medan andra säljs på auktion på webbplatsen huutokaupat.com. Köparna har i allmänhet ett par månader på sig att lämna sitt anbud efter att ett objekt lagts ut till försäljning. En sluttid anges för alla auktioner och potentiella budgivare kan se vad de övriga är beredda att betala, så att det kan höja sitt eget anbud.

Vi säljer en del av byggnaderna på egen tomt, en del för bortflyttning. Innan en byggnad säljs ser Fastighetsutveckling bland annat till att göra en konditionsgranskning, utreda objektets skyddsstatus, elektrifiering, vattenförsörjning och annat beroende på objektet i fråga. För rivningsobjekt skaffas rivningslov färdigt och fastställs hur till exempel avfall ska hanteras.

Kontakta oss!

Kari Männistö

Försäljningschef

Forststyrelsen
Forststyrelsen Fastighetsutveckling
Ounasjoentie 6
96200 Rovaniemi

Puh. +358400180063