Saimaan maailmanperintöhanke

Ajankohtaista
- Saimaannorppasaaristoja esitetään UNESCO:n maailmanperinnön aieluetteloon. Ympäristöministeriön tiedote 11.11.2020 (ym.fi)
- Meeri Koivuniemi valmistelee norppasaariston hakemusta UNESCO:n maailmanperintölistalle – ”Saimaannorppa on onnistuneen luonnonsuojelutyön malliesimerkki maailmassa”. Lue Itä-Savon artikkeli Saimaan norppasaarten hakemuksen valmistetusta 7.12.2020 (ita-savo.fi, vain tilaajille)
- Saimaa Geoparkin UNESCO-status ei sulje pois norppasaariston mahdollisuuksia. Lue Itä-Savon artikkeli aiheesta 15.12.2020 (ita-savo.fi)
- Saimaan hakemus UNESCO:n listalle lähtee eteenpäin. Lue Savon Sanomien artikkeli aiheesta 27.1.2021 (savonsanomat.fi, vain tilaajille).
UNESCO:n maailmanperintösopimuksen tarkoituksena on turvata maapallon arvokkaimpien kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden säilyminen. Suomessa on nykyisellään kuusi maailmanperintökohdetta, joista kuusi on kulttuurikohteita ja yksi luontokohde. Valtioiden kansallisiin aieluetteloihin lisätään kohteita, joiden arvioidaan täyttävän maailmanperintösopimuksen yleismaailmallisen erityisarvon vaatimuksen. Suomi päivitti UNESCO:n aieluettelonsa vuoden 2021 alussa ja Saimaan norppasaaristot lisättiin aieluetteloon luontokohteena. Aieluetteloon lisäämisen jälkeen on mahdollista hakea maailmanperintöstatusta kohteelle. Tämän hankkeen tarkoituksena on valmistella varsinainen kohdehakemus UNESCO:lle.
Saimaan norppasaarten kohdehakemuksen yleismaailmallinen erityisarvo perustuu Saimaalle eristyksiin jääneen endeemisen uhanalaisen saimaannorpan ainutlaatuisuuteen ja poikkeukselliseen evoluutioon. Kohdehakemus pohjautuu olemassa oleviin kansallispuistoihin ja perustettuihin luonnonsuojelualueisiin, keskeisimpänä näistä Natura 2000 -verkosto, jonka sisälle alue tulisi sijoittumaan.
Hanke on alkanut 1.1.2021. Hakemusprosessi on monivaiheinen ja tavoitteena on, että Unescon maailmanperintökomitea saisi lopullisen Saimaan norppasaaristojen kohdehakemuksen käsiteltäväkseen vuonna 2024. Hankkeen aikana osallistetaan kohteen suunnittelussa laajasti paikallisia asukkaita ja eri toimijoita alueella.
Hankkeen yhteistyökumppanit
Kohteen suunnittelussa ovat mukana:
- Ympäristöministeriö
- Etelä-Savon maakuntaliitto
- Pohjois-Karjalan maakuntaliito
- Etelä-Karjalan liitto
- Pohjois-Savon liitto
- Etelä-Savon ELY-keskus
- Kaakkois-Suomen ELY-keskus
- Pohjois-Karjalan ELY-keskus
- Pohjois-Savon ELY-keskus
- Joensuun, Kiteen, Lappeenrannan, Mikkelin, Savonlinnan ja Varkauden kaupungit
- Enonkosken, Heinäveden, Liperin, Puumalan, Rantasalmen, Ruokolahden, Rääkkylän, Savitaipaleen, Sulkavan ja Taipalsaaren kunnat
Yhteystiedot
Hanketta vetää Metsähallitus, Luontopalvelut.
Erikoissuunnittelija Meeri Koivuniemi, puh. 0206394158, meeri.koivuniemi@metsa.fi
Lisätietoja
- UNESCO:n maailmanperintö (whc.unesco.org, englanniksi)
- Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ry (maailmanperinto.fi)
- Miten kohteeksi pääsee? (maailmanperinto.fi)
- Saimaannorpan suojelu
- Merenkurkun maailmanperintöalue (luontoon.fi)
Päivitetty viimeksi 1.2.2021