Ilmakuva järvestä ja metsäisista saarista.
Pihlajaveden saaristoa Saimaalla. Kuva: Jari Ilmonen.

Ajankohtaista

UNESCO:n maailmanperintösopimuksen tarkoituksena on turvata maapallon arvokkaimpien kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden säilyminen. Suomessa on nykyisellään seitsemän maailmanperintökohdetta, joista kuusi on kulttuurikohteita ja yksi luontokohde. Valtioiden kansallisiin aieluetteloihin lisätään kohteita, joiden arvioidaan täyttävän maailmanperintösopimuksen yleismaailmallisen erityisarvon vaatimuksen. Suomi päivitti UNESCO:n aieluettelonsa vuoden 2021 alussa ja Saimaan norppasaaristot lisättiin aieluetteloon luontokohteena. Aieluetteloon lisäämisen jälkeen on mahdollista hakea maailmanperintöstatusta kohteelle. Tämän hankkeen tarkoituksena on valmistella varsinainen kohdehakemus UNESCO:lle.

Saimaan norppasaarten kohdehakemuksen yleismaailmallinen erityisarvo perustuu Saimaalle eristyksiin jääneen endeemisen uhanalaisen saimaannorpan ainutlaatuisuuteen ja poikkeukselliseen evoluutioon. Kohdehakemus pohjautuu olemassa oleviin kansallispuistoihin ja perustettuihin luonnonsuojelualueisiin, keskeisimpänä näistä Natura 2000 -verkosto, jonka sisälle alue tulisi sijoittumaan.

Hanke on alkanut 1.1.2021. Hakemusprosessi on monivaiheinen ja tavoitteena on, että Unescon maailmanperintökomitea saisi lopullisen Saimaan norppasaaristojen kohdehakemuksen käsiteltäväkseen vuonna 2024. Hankkeen aikana osallistetaan kohteen suunnittelussa laajasti paikallisia asukkaita ja eri toimijoita alueella.

Kesän 2021 tilaisuudet

Kesäkuussa järjestettävissä avoimissa webinaareissa kerrotaan Saimaan maailmanperintöhankkeesta: mitä maailmanperintökohteen saaminen tarkoittaisi ja millaisia vaikutuksia sillä olisi alueelle. Webinaareissa kuullaan myös Merenkurkun maailmanperintökohteen toimijoiden kokemuksia. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Ensimmäinen webinaari torstaina 17.6.2021 on suunnattu ensisijaisesti Saimaan Natura-alueille sijoittuvien maa- ja vesialueiden omistajille. Toiseen webinaariin 22.6.2021 toivotamme lämpimästi tervetulleeksi kaikki toimijat Saimaan norppasaariston alueelta. Toiveena on maa- ja vesialueen omistajien lisäksi tavoittaa paikallisia asukkaita, mökkiläisiä, yrittäjiä, matkailutoimijoita, järjestöjä sekä alueen muita eturyhmiä kuulemaan ja keskustelemaan lisää hankkeesta.

Webinaareihin tulee ilmoittautua ennakkoon alla olevista linkeistä. Ilmoittautuneille toimitetaan osallistumislinkki sähköpostilla ennen webinaaria. Tallenne tilaisuuksista on katsottavissa jälkikäteen ja vaatii myös ilmoittautumisen.

Maa- ja vesialueen omistajien webinaari torstaina 17.6.2021 klo 18–20

Paikallisten toimijoiden webinaari tiistaina 22.6.2021 klo 18–20

Verkkokyselyyn voi vastata aikavälillä 25.5.–15.7.2021

Kyselyyn vastaaminen vie 10–15 minuuttia. Vastaa ja vaikuta maailmanperintökohteen suunnitteluun.

Hankkeen yhteistyökumppanit

Kohteen suunnittelussa ovat mukana:

 • Ympäristöministeriö
 • Etelä-Savon maakuntaliitto
 • Pohjois-Karjalan maakuntaliito
 • Etelä-Karjalan liitto
 • Pohjois-Savon liitto
 • Etelä-Savon ELY-keskus
 • Kaakkois-Suomen ELY-keskus
 • Pohjois-Karjalan ELY-keskus
 • Pohjois-Savon ELY-keskus
 • Joensuun, Kiteen, Lappeenrannan, Mikkelin, Savonlinnan ja Varkauden kaupungit
 • Heinäveden, Juvan, Liperin, Puumalan, Rantasalmen, Ruokolahden, Rääkkylän, Savitaipaleen, Sulkavan ja Taipalsaaren kunnat

Yhteystiedot

Hanketta vetää Metsähallitus, Luontopalvelut.

Erikoissuunnittelija Meeri Koivuniemi, puh. 0206394158, meeri.koivuniemi@metsa.fi

Lisätietoja

Päivitetty viimeksi 5.5.2021