Julkaistu 15.3.2023

Saariston luonnonhoitoleirejä ennätysmäärä – talkoisiin tahtovalla varaa mistä valita

Päivitetty 12.4.2023 tilanteen mukaiseksi: Ilmoittautuminen SLL:n heinä-elokuun vaihteen leireille (Jungfruskär ja Boskär–Mälhamn–Berghamn) avoinna 12.6. asti, ilmoittautuminen muille talkooleireille päättynyt.

Rannikkomme upea, mutta uhanalainen luonto kutsuu jälleen vapaaehtoisia voimia apuun! Keväästä alkusyksyyn järjestetään saaristossa talkooleirejä, joihin alueiden hoitajat tarvitsevat lisävoimia luonnonhoitoon.

Talkootyö on merkittävä osa saaristoluonnon hoitoa. Hankalienkin yhteyksien päässä ja erityisen herkässä saaristoympäristössä leirit ovat järkevä tapa luonnon monimuotoisuuden ylläpitoon. Talkootyö kohdentuu satojen uhanalaisten lajien elinympäristöihin, missä lajien elinmahdollisuuksia parannetaan niiton, raivauksen ja laidunnuksen avulla. Raivauskohteilla talkooporukka kerää risuja, raivaa tai polttaa vesakkoa ja pensaita. Haravointileireillä huolletaan saariston erityisiä lehdesniittyjä ja raivataan tilaa avoimien luontotyyppien lajistolle. Iltaisin kokoonnutaan mukavaan seuraan vaikkapa nuotion ääreen ja kuullaan myös saaren luonnosta lisätietoa leirin vetäjiltä. Majoitus ja ruokailu on maasto-olosuhteissa meriluonnon ympäröimänä. Leirien järjestäjät vastaavat kuljetuksista ja muonituksesta.

Talkooleireistä pääosa toteutetaan Metsähallituksen Luontopalvelujen vetämässä Rannikko-LIFE-hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda toimiva elinympäristöjen verkosto. Luonnonhoitotoimin ylläpidetään ja laajennetaan uhanalaisia luontotyyppejä kuten erilaisia niittyjä, nummia, laitumia ja hiekkarantoja. Tavoitteena on myös tarjota ihmisille mahdollisuus tutustua saaristoluontoon ja osallistua torjumaan luontokatoa ja palauttamaan luonnon rikkautta, sillä monet saariston luontokohteista tarvitsevat jatkuvaa hoitoa.

Täällä kaivataan talkoolaisia: SLL:n leirit

Tulisitko mukaan tekemään hyvää työtä?

Suomen Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin heinä-elokuun leireille voi ilmoittautua 12.6. asti. Metsähallitus vastaa leirin käytännön järjestelyistä saarilla.

Jungfruskärin ainutlaatuiset lehdesniityt ovat avointen niittylaikkujen sekä pensas- ja puuryhmien mosaiikkia. Luonto saa apua ahkerilta haravan heiluttajilta 22.–28.7. Leirillä majoitutaan teltoissa, sisäpaikkoja on rajoitetusti. (Jungfuskärin ensimmäinen leiri järjestettiin vappuna.)

Boskär–Mälhamn–Berghamn 31.7.–4.8. Berghamnissa mahtuu sisätiloihin, mutta yksityisyyttä saa telttamajoituksella. Berghamnin perinnemaisemissa laidunnus on jatkunut katkeamatta jo 1500-luvulta ja saarelta löytyy yhä monia harvinaisia perinneympäristöjen lajeja.

Leirille ilmoittautuminen ja tiedustelut osoitteeseen varsinais-suomi@sll.fi tai soittamalla numeroon 040 372 5301 (oma nimi, yhteystiedot ja mahdollinen erikoisruokavalio). Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautuminen 12.6. mennessä, mahdolliset peruutukset 20.6. mennessä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan! (www.sll.fi)

WWF:n leirit ja alkusyksyn leirit

Rannikko-LIFEn kohteina ovat mm. WWF:n leirit heinäkuulta syyskuulle, Naantalin kainalosta ulkomeren laidalle. Ilmoittautuminen näille leireille on päättynyt.

Kenkämaa, Naantali 15.–22.7. Pähkinäisten saareen kuuluvalla Kenkämaalla keskitytään aiemmin tehtyjen raivaustöiden jälkien siistimiseen. Näin autetaan vanhojen hakamaiden ja niittyjen uhanalaisia lajeja.
Slåttskäret, Mustasaari 1.–8.7. Vaasan edustalla sijaitsevan Slåttskäretin pitkä laidunnushistoria on muovannut saaren luontoa, johon kuuluvat valoisat lehtimetsät vanhoine koivuineen ja lukuisine lahopuineen. Leirin tavoitteena on parantaa puustoisia hakamaita raivaamalla pääasiassa katajaa, jotta perinneympäristöjen lajit saavat lisää elintilaa.
Framnäs, Raasepori 29.7.–5.8. Tenholan ja Bromarvin välissä sijaitseva kohde on muista poiketen mantereella. Siellä on perinnemaisemaa, lehtoja ja vanhoja jalopuumetsiä. Leirillä raivataan pois pienikokoista havupuustoa ja rakennetaan alueelle tulevan laitumen aitaa.
Vekara, Uusikaupunki 12.–19.8. Aivan ulkomeren laidalla sijaitseva saari on ollut kalastajien ja salakuljettajienkin tukikohta. Saarella on seudulla harvinainen kalkkilajisto, ja leirillä siistitään hakamaita risuista ja laajennetaan avoimia niittyalueita.
Jungfruskär, Houtskari, 26.8.–2.9. Loppukesän leirillä kunnostetaan hakamaata yhdellä Suomen monimuotoisimmista perinnemaisemista.

Saaristossa järjestetään tällä kesäkaudella ennätysmäärä, tusinan verran talkooleirejä, mm. kurtturuusun poistamiseksi ja syksyllä harjusaarten hoitamiseksi. Näille leireille hankitaan osallistujat erikseen.

Ihmisiä haravoimassa aukealla niityllä, mistä heinäja pensaat on kerätty kasaksi, jota poltetaan.
WWF:n ja Rannikko-LIFEn talkooleiri Kustavin Katanpäässä. Kuva: Tiina Jalkanen.

Luonto tarvitsee hoitoa – Rannikko-LIFE hoitaa

Hankkeessa hoidetaan rannikon suojelualueiden luontoa vuosina 2018–2025. Rannikon lajirikkaita elinympäristöjä uhkaavat Itämeren rehevöityminen, umpeenkasvu ja rannoille leviävät vieraslajit. Tartumme ongelmaan raivauksin, kulotuksin ja palauttamalla perinneympäristöjä laidunkäyttöön. Samalla syntyy lajeille sopivien elinympäristöjen verkostoja, jotka auttavat lajeja leviämään ja tarjoavat pakoreitin uusille alueille, kun ilmastonmuutos muuttaa vanhoja elinalueita kelvottomiksi. Hanketta vetää Metsähallituksen Luontopalvelut. Hankkeen budjetti on 8,7 miljoonaa euroa, mistä Euroopan unionin rahoitusosuus on 60% eli 5,2 M € .

Rannikko-LIFE-hanke

Euroopan unionin LIFE-rahaston, Natura 2000 -alueiden ja Rannikko-LIFE-hankkeen tunnukset

Lisätietoa

Reppu ja reissumies -podcastin Kansallispuistoon-sarjan jakso Saaristomeren kansallispuiston talkoista 2022 (soundcloud.com)

Lehdesniittyjen hoidosta ja talkoolaisten kokemuksista kerrotaan jutussa Lehdesniittyjen pelastajat (Paraisten kuulutukset, 2022, pku.fi)