Julkaistu 7.2.2022

Norjassa vapautettiin jälleen naaleja Suomen rajan läheisyyteen – naaleja autetaan lisäruokinnalla myös Suomessa

Norjassa kasvatetaan naaleja tarhassa vahvistamaan uhanalaisen lajin kantaa. Norjassa vapautettiin 25 naalia Suomen rajan läheisyyteen alkuvuodesta 2022. Kaikkien pohjoisten naalien, mukaan lukien nyt vapautetut, selviämistä tuetaan lisäruokinnalla Norjan, Suomen ja Ruotsin tuntureilla. Metsähallituksen Luontopalvelut lisää yhdessä WWF Suomen kanssa naaleille ruokinta-automaatteja Suomessakin.

Norja vapautti 25 naalia lähelle Suomen rajaa Käsivarren tuntumaan. Ensimmäiset 12 naalia alueelle vapautettiin vuonna 2021. Nyt vapautetut naalit ovat syntyneet viime vuonna Norjassa Oppdalissa sijaitsevalla tarhalla. Vapautettujen naalien on tarkoitus vahvistaa kolmen maan pohjoisosien naalikantaa.

Neljä kettueläintä, naalia, juoksee poispäin kamerasta puuttomalla lumiylängöllä.
Naalit suuntaamassa uusille kotituntureille Käsivarren erämaassa. Kuva: Antti Ohenoja, Metsähallitus 2022.

Vapautettujen naalien selviämistä tuetaan lisäruokinnalla. Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla on noin 250 ruokinta-automaattia, joissa naaleille on tarjolla koiranruokaa. Naalit eivät valtakunnan rajoja tunne, joten vapautetut naalit saapuvat ennen pitkää ruokailemaan myös Suomen puolella oleville automaateille.  Suomen puolella automaatteja on nyt 24 Enontekiön ja Utsjoen tuntureilla. Kohdatessasi automaatin jätä se rauhaan.

Naalien vapauttaminen kannattaa

Norjassa tarhassa kasvatettujen naalien vapautuksia on tehty jo pitkään ja niiden ansiosta Norjan ja Ruotsin etelä- ja keskiosien tuntureiden naalikanta on vahvistunut tuntuvasti. Varangin niemimaalle vuosien 2018–2021 aikana tehtyjen istutusten tulokset ovat hyviä. Kesällä 2021 siellä todettiin jo seitsemän onnistunutta naalinpesintää. Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteiseksi naalikannan kooksi arvioidaan 450 yksilöä.  Viimeinen Suomessa varmistettu naalinpesintä oli vuonna 1996. Viimeisen parin vuoden aikana naalihavaintoja on tehty selvästi enemmän kuin keskimäärin 2000-luvulla.

Yhteistyöstä voimaa naalien suojeluun

Metsähallituksen Luontopalvelut on mukana pohjoismaisessa naalien suojelutyössä yhdessä Ruotsin ja Norjan toimijoiden kanssa. Yhteistyötä on tuettu esimerkiksi Felles Fellrev Nord interreg -hankkeilla. Yhteistyön avulla seuranta- ja suojelumenetelmiä ja raportointia on yhtenäistetty ja tiedonkulku naalien liikkeistä on sujuvaa. Suomessa Metsähallitus tekee tiivistä yhteistyötä WWF:n kanssa

Lisätietoa

Ylitarkastaja Tuomo Ollila, Metsähallitus, Luontopalvelut: puh. 040 024 1448, sähköposti tuomo.ollila@metsa.fi