Julkaistu 14.9.2020

Hyönteishotellien Hilton kohosi Liminganlahdelle – ”Kun nuoret ja luonto löytävät toisensa, tapahtuu ihmeitä”

Oulun kaupungin nuorten työpajat suunnittelivat ja toteuttivat upean hyönteishotellin Liminganlahden luontokeskuksen pihaan. Pölyttäjien tärkeyteen ja niiden katoon on havahduttu. Liminganlahden HyönteisHiltoniksi ristityn hotellin käyttöasteen ounastellaan olevan korkea tulevina vuosina. Konkreettinen luonnonsuojelutyö on tullut nuorten työpajan toiminnan keskiöön viime vuosina.

Hyönteishotelleja kiinnitetään Limingan luontokeskuksen ulkoseinään.

Liminganlahden luontokeskuksen pihaan nousi perjantaina uniikki hyönteishotelli. Oulun nuorten työpajojen toteuttama kokonaisuus on luonnonsuojelullinen teko mutta myös silmänruokaa. Toisaalta, se on myös terapiaa tekijöilleen.

– Luonto ja luonnonhoitotyöt ovat tulleet osaksi Oulun kaupungin nuorten työpajatoimintaa viimevuosien aikana. Taustalla on selkeä tarve. Mitä sitten oikein tapahtuu, kun nuori ja luonto löytävät toisensa? Silloin tapahtuu ihmeitä, kuten Liminganlahdella saimme todeta, intoilee työpaja-asiantuntija ja Luontoa toimintaan -hankekoordinaattori Anu Puhakka.

”HyönteisHilton” syntyi eri työpajojen yhteistyönä. Mukana toteutuksessa olivat Kädentaitopaja, Raksapaja ja Ympäristöpaja. Kuin sokerina pohjalla, Starttipaja ja Lounasravintola Makoisa taikoivat lisäksi avajaisjuhlallisuuksiin pörisevän herkulliset tarjoilut.

Oulun kaupungin nuorten työpajojen asiakkaat ovat 17-29 -vuotiaita oululaisia, pääasiassa työttömiä nuoria, jotka ovat ilman työ- tai koulutuspaikkaa, tai heillä on opiskelupaikka mutta he tarvitsevat esim. tuetun työpaikan työssäoppimiseen. Työpajatoiminnassa heidän elämänhallintaansa ja työelämävalmiuksia vahvistetaan valmennuksen ja merkityksellisten tekemisten kautta.

Yhteistyötä nuorten pajatoiminta tekee muiden Oulun kaupungin toimijoiden, alueen palvelutuottajien ja koulutuksen järjestäjien sekä työnantajien kanssa. Vuodesta 2018 lähtien on tehty kehittämisyhteistyötä myös Metsähallituksen kanssa. Luontoa toimintaan -hankkeessa nuoret ovat osallistuneet monenlaisiin luonnonsuojelutöihin.

Hyönteishotelli on merkityksellinen myös Liminganlahden asiakaspalvelun kannalta, sillä sitä tullaan hyödyntämään luonto-opastuksissa. Vuosittain luontokeskukseen tehdään noin 60 000 käyntiä, joten teos saa varmasti ansaitsemansa huomion.

Pölyttäjät tarvitsevat kaiken avun

Pölyttäjien tärkeys on noussut viime aikoina esille, eikä suotta. Yli 70 % viljelykasveista vaatii pölytyksen. Ilman pölyttäjiä ruokamme loppuisi hyvin nopeasti. Hyönteishotelleja mielellään asuttavat erakkomehiläiset ovat erittäin tehokkaita ja tärkeitä pölyttäjiä.

– Mehiläisillä on hyvät aistit ja ne haistavat jopa molekyylitason eroja. Kimalaisia voisi opettaa esimerkiksi ilmaisemaan räjähteitä lentokentillä tai hometta asunnoista, kertoo käyttäytymisekologi Olli Loukola. Hän oli mukana Liminganlahden hyönteishotellin avajaisissa ja kertoi nuorille pölyttäjistä.

Loukola tutkii hyönteisten älykkyyttä sekä yhteistyötaitoja. Hän on esimerkiksi opettanut kimalaiset pelaamaan jalkapalloa. Hän on asiantuntijana mukana myös Metsähallituksen Luontopalvelujen uudessa tapahtumassa Luonnon konserttisali. Luonnon konserttisali -tapahtumissa levitetään luontotietoutta audiovisuaalisen taiteen keinoin. Elokuussa 2021 järjestettävien tapahtumien teemana on luonnon monimuotoisuus ja erityisesti pölyttäjien merkitys. Se avautuu yhden lajin kautta: päivän sankarina on Bombus hypnorum eli kartanokimalainen.

Lisätietoja

  • Luontoa toimintaan -hanke: Työpaja-asiantuntija Anu Puhakka, p. 0405688161
  • Hyönteishotelli-installaatioprojekti: Yhteisötaiteilija Riitta-Johanna Laitinen, p.  0405844907
  • Pölyttäjähyönteiset: Käyttäytymisekologi Olli Loukola, p. 0505955798
  • Luontoa toimintaan -hanke
  • Luonnon konserttisali (luontoon.fi)