Bilder från sydvästra Finlands kust. Projektet Coastal Bootcamp.

Nya temarutterna längs sydvästkusten

Fem nya upplevelserutter som presenterar idylliska besöksmål och den unika kust- och skärgårdsnaturen från höst till vår har utveklats i Coastal Bootcamp -projektet. Rutterna har utvecklats i samarbete med företagarna i projektets verksamhetsområden.

Avsikten med de nya rutterna är att väcka intresse för att resa utanför sommarsäsongen till de besöksmål som finns i de tre kommunerna och nationalparkerna i Tykö och Skärgårdshavet.

De virtuella guiderna som gjorts av temarutterna presenterar besöksmålen och den unika naturen med hjälp av texter, fotografier och videosnuttar. Guiderna är publicerade på finska, svenska och engelska. Videor av rutterna finns på Forststyrelsens Naturtjänsters Youtube-kanal. Guiderna för rutterna har publicerats i pdf-form också.

På rutten Finn lugnet under stjärnhimlen (arcg.is) kan besökare njuta av lugnets säsong. Tystnaden är påfallande i skymning och mörker – på kusten och i skärgåden är du bortom ljusföroreningar.

På rutten Unika byar längs sydvästkusten (arcg.is) finns åtta olika byar längs sydvästkusten där besökare kan njuta av historiens vingslag, en levande bykultur samt av den vackra naturen i skärgården och kustområden i Tykö och Skärgårdshavets nationalparker. Byarna längs sydvästkusten bjuder på fascinerande berättelser under årets alla årstider.

Rutten Ö-luffa i Skärgårdshavet (arcg.is) bjuder på ett utmärkt sätt att uppleva världens vackraste skärgård. Skärgårdshavets skärgård består av nästan 800 bebodda öar, och de avgiftsfria förbindelsebåtarna för både invånare och turister till öarna på tio olika rutter året om. Island hopping för dig till de vackra öarna i Skärgårdshavet året om, stanna enligt behag och finn din favoritplats.

Färgterapi -rutten (arcg.is) kan besökare på paradplats följa med hur sydvästkusten och skärgården sakta sveps in i höstens färgsprakande prakt. Höstfärgerna glöder i de unika kulturmiljöerna och de ståtliga parkerna samt på de vackra rutterna i nationalparkerna längs sydvästkusten.

Havsörnarnas rutt (outdooractive.com) går runt Finlands största kustö, Kimitoön. Du kan åka motorbåt, segla, paddla med en kajak eller ett SUP-bräde, eller t.o.m. ro längs Havsörnarnas rutt. Havsörnen är Skärgårdshavets nationalparks symboldjur – besök havsörnens landskap och upplev Skärgårdshavet, ett av Finlands nationallandskap.

Webbinarier om rutterna

De nya upplevelserutterna publicerades den 8 mars 2021.

Webbinarium I

Det första webbinariet om rutten och den virtuella guiden för entreprenörer anordnades den 9 mars 2021.

Webbinarium II

Coastal Bootcamp ordnade ett webbinarium kring de nya upplevelserutterna onsdagen den 12 maj.

Företagare fick olika tips om hur de kan dra nytta av rutterna.
Dessutom presenterades Outdoor Active-portalen och Virma-kartservicen med fokus på synlighet. Projektkoordinatorerna gav praktiska råd gällande rutter, bilder och videoklipp.

Sparring för hållbar turism #1, #2, #3 och #4

Coastal Bootcamp -projektet ordnade fyra sparringstillfällen för hållbar turism för företagare inom turismbranschen i Salo, Kimitoön och Pargas.

#4: Hållbar turism i Tykö nationalpark

Under webinaret presenterade parkens naturvärden, utvecklingen av inrastruktur för friluftsliv och aktiviteter, nya upplevelserutter, utvecklingen av tillgängliga tjänster på parken, turismsamarbete, service i Tykö naturum och Salos turismtäckning.

#3 Sparring av hållbar turism: utbildningsdag inom Sustainable Travel Finland

Programmet arrangerades som ett webinar måndagen den 20 april 2020.

Mera information om STF-programmet: Visit Finland (på finska).

Tidigare tillfällen #1 och #2

Under det andra tillfället (#2) 28.1.2020 i Kimitoön och 24.2.2020 i Pargas bekantade vi oss med ansvarsfull kommunikation, Sustainable Travel Finland -programmet, hållbar närturism och tillgänglig turism. Program och material:

Under det första tillfället (6.11.2019) bekantade vi oss med hållbar och ansvarsfull turism, Sustainable Travel Finland -programmet (STF) samt deras kvalitetssystem.

Projektets mål och finansiering

Målgrupperna för samarbets- och utvecklingsprojektet var mikro- och småföretag på landsbygden.

Projektet genomfördes 1.10.2018–30.8.2021. Åtgärdsprojektet finansierades av Europeiska unionens landsbygdsfond.

De åtgärder som genomfördes i projektet hade som mål att stöda turismföretagen i tillväxt och att öka upplevelse-potentialen i Salo, Kimitoön, Pargas samt i Forststyrelsens nationalparker i kustområdet. Projektets mål var att främja hållbar utveckling inom turismen.

Samarbetsprojektet stödde turismföretagen vad gäller ibruktagandet av digitala tjänster. Dessutom skapades en turismbarometer med vars hjälp volym och effektivitet inom turismnäringen kan mätas.

Samarbetet utfördes även med läroinrättningar i olika former.

Archipelago Access och Forum Marinum -samarbete

Coastal Bootcamp -projektet har aktivt deltagit i planeringen av

Åbo sjöfartscenters nya erfarenhetsutställning 40 000+ (forum-marinum.fi).

Forststyrelsen har deltagit i produktionen av innehåll för hållbar och ansvarsfull turism i utställningen och särskilt i presentationen av Skärgårdshavets nationalpark på utställningskartan.

Den nya upplevelsesrutten Havsörnarnas rutt (outdooractive.com), som har utvecklats inom projektet Coastal Bootcamp, visas också på utställningskartan.

Mera information:

Hela projektet: Yrityssalo, Maija Pirvola
maija.pirvola@yrityssalo.fi

Forststyrelsen, Kustens Naturtjänster: utvecklingschef Hanna Ylitalo
hanna.ylitalo@metsa.fi

Yritys-Salo logo.

Senast uppdaterad 12.5.2022