Nainen tuulettaa tunturin huipulla.
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Taivaskero. Kuva: Vastavalo / Eemeli Peltonen.

Tilaa hankkeen uutiskirje!

Pysy kehityksessä mukana ja tilaa Pallas-Ylläs TOBE 1 -hankkeen uutiskirje! (https://mailchi.mp)

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin kansallispuisto ja luontomatkailukohde. Kansallispuistoon tehtiin 553 000 käyntiä vuonna 2017. Puiston lähiympäristön luontomatkailukohteilla vierailtiin yli miljoona kertaa vuonna 2016. Pallas–Yllästunturin kansallispuistolla on Euroopan Kansallispuistoliiton kestävän luontomatkailun kansainvälinen sertifikaatti EUROPARC Charter for Sustainable Tourism.

Kansallispuistoon investoidut kehittämisresurssit, -hankkeet ja toimenpiteet ovat parantaneet puiston houkuttelevuutta ja erityisesti kiinnostavuutta kestävän luontomatkailun yritystoimintaympäristönä. Alueella on noin 120 yritystä, jotka käyttävät kansallispuistoa matkailutoiminnassaan ja puiston yhteistyöyrittäjiä on 80. Kansallispuiston kävijöiden rahankäytön vaikutus paikallistalouteen oli 61,5 milj. euroa vuonna 2017. Maailmanlaajuisena trendinä kansallispuistomatkailun kiinnostavuus on kohonnut vuosittain. Pallas–Yllästunturin kansallispuistosta on mahdollista kehittyä todellinen kansainvälisen luokan luontomatkailukohde.

Tämän hankkeen tavoitteena on nostaa Pallas–Yllästunturin kansallispuistomatkailun tuotteet kansainväliselle huipputasolle sekä monipuolistaa, parantaa ja selkeyttää kansallispuiston matkailutuotteita ja käytön kestävyyttä kaikkina vuodenaikoina. Tuotekokonaisuuteen kuuluvat sekä yritykset ja yritysten tuotteet sekä puiston tuotteet kuten taukopaikat, polut, luonto ja luontokeskukset.

Yleensä luontomatkailu- ja kansallispuistohankkeissa kehitetään reittejä ja palveluita joihin yritykset voivat tukeutua, mutta tämän hankkeen tavoitteena on nostaa jo olemassa olevat monipuoliset yritysten järjestämät tuotteet ja hankkeen aikana kehittyvät uudet yritystuotteet uudella tavalla esille yhdessä kansallispuiston tuotteiden kanssa – ”puiston TOP 10 tuotteet, reitit ja paikat”. Tavoitteina on, että yritykset ovat nykyistä tilannetta selvästi tiiviimmässä yhteistyössä kansallispuiston kanssa ja kansallispuistoon tukeutuvat matkailuyritystuotteet muodostetaan omaksi kokonaisuudeksi.

Hankkeen rahoitus, osapuolet ja kesto

Pallas–Ylläs TOBE1 -hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ”Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020, Suomen rakennerahasto” -ohjelmasta. Päätoteuttaja on Metsähallituksen Luontopalvelut, kumppaneita ovat yli 80 alueen yrittäjää sekä Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön kunnat. Hanke on kooltaan 550 000 €, josta EU-rahoitus Lapin liiton kautta on 70 %, Luontopalvelujen osuus 10 %, kuntien 10 % ja yritysten 10 %.

Hanke alkoi maaliskuussa 2018 ja jatkuu elokuun loppuun 2020.

Projektipäälllikkö

Heidi Siira
Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut
Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo
puh. 0206 39 7018; 040 673 7583
heidi.siira(at)metsa.fi

TOBE1-hankkeen tunnukset

Päivitetty viimeksi 15.7.2020