Metsähallitus vie kohti vihreää kasvua
Tuulivoiman mahdollistaminen on Metsähallituksen keskeinen keino edistää vihreää kasvua, tiivistää pääjohtaja Juha S. Niemelä liikelaitoksen päivitetyn strategian uusia linjauksia.
Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti lokakuussa Metsähallituksen omistajapoliittisista linjauksista vuosille 2024−2027. Linjaukset koskevat muiden muassa Metsähallituksen toiminnasta tulevaa taloudellista hyötyä valtiolle sekä luonnon monimuotoisuuden ja uusiutuvan energian edistämistä.
Metsähallituksen uudistetussa strategiassa vihreä kasvu on nostettu yhdeksi kuudesta pääteemasta. Toinen pääteema on luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen. Kolmas pääteema liittyy suomalaisten luontosuhteen vaalimiseen. Metsähallitus varmistaa osaltaan, että jokaisella suomalaisella on mahdollisuus nauttia luonnosta ja sen tuomasta hyvinvoinnista.
”Hallinnoimme kolmannesta Suomen pinta-alasta, jossa metsät ovat perinteistä tehtäväkenttäämme. Metsät liittyvät vihreään kasvuun, ilmastoon, monimuotoisuuteen ja hyvinvointiin. Pitkällä aikavälillä tuulivoimasta ja erityisesti merituulivoimasta kasvaa toinen peruspilari”, kuvaa pääjohtaja Juha S. Niemelä pohdintaa Metsähallituksen strategian taustalla.
Metsähallitus jatkaa uusiutuvan energian hankkeiden kehittämistä valtion maa- ja merialueilla. Metsähallitus toimii valtion alueiden vuokranantajana energiaa tuottaville yrityksille ja voi myös osallistua yhdessä toimijoiden kanssa hankkeiden kehittämiseen. Metsähallituksen roolina ei kuitenkaan ole energian tuotanto, vaan vihreän siirtymän edistäminen.
Merituulivoiman kehittäminen on elintärkeää koko Suomen kasvulle. Siksi Metsähallituksen linjauksilla on vahva poliittinen tuki maassa, joka etsii kasvua vihreistä investoinneista.
”Kestävästi tuotettua energiaa tarvitaan väistämättä. Merituulivoimahankkeissa on katsottava 2030-luvulle, jolloin ensimmäiset hankkeet alkavat tuottaa sähköä. Jos haluamme Suomeen teollisia investointeja, puhtaan sähkön tuotantoon on varauduttava jo nyt”, hän sanoo.
Metsähallitus haluaa olla mahdollistamassa vetytaloutta ja muita kasvua tuovia investointeja. Merituulivoiman kehittämisen edelläkävijä on nähnyt investointien ja sähköntuotannon kiinteän kytköksen. Investoinnit vetävät kasvuun energian tuotannon ja päinvastoin.
Aurinkovoima kasvaa nopeammin
Omistajapoliittisissa linjauksissa Metsähallitukselle asetettiin tavoitteeksi nostaa liiketoiminnan tuloutusta valtiolle ilman hakkuumäärien lisäämistä 125 miljoonasta 140 miljoonaan euroon vuoteen 2028 mennessä. Valtaosa tuloutuksesta saadaan edelleen Metsätalous Oy:n puukaupasta, mutta uusiutuvan energian osuus kasvaa vauhdilla. Uusia avauksia on luvassa muun muassa aurinkoenergian tuotantoon liittyen.
”Uskomme, että aurinkovoima lähtee kasvuun jo tällä vuosikymmenellä. Aurinkovoimalat ovat merituulivoimaloihin verrattuna pienempiä, ne eivät näy kovin kauas. Ympäröivän yhteiskunnan on ne helpompi hyväksyä”, arvioi Niemelä.
”Meillä on jo työn alla aurinkovoiman pilottihanke ja saamme kyselyjä myös muiden hankkeiden alueista. Tarjoamme niihin mielellämme vanhoja turvesoita. Emme lähde kaatamaan sitä varten talousmetsää, se ei ole kestävää”, linjaa Metsähallitus.
Suomi sujuvoittaa rakenteita
Ruotsi on hiljattain laittanut rasteja talousvyöhykkeiden hankkeiden päälle turvallisuusperusteilla. Niemelä arvioi, että samoja riskejä arvioidaan myös monen muun Itämerelle sijoittuvan hankkeen osalta.
Markkinoiden näkökulmasta Suomi tarjoaa vakaan poliittisen ympäristön. Nato-jäsenyys toimii myös hyvänä ankkurina. Ahtojäät asettavat omat haasteensa, mutta ne ovat voitettavissa.
”Suomessa lähdemme markkinaehtoisuudesta. Maassamme on jo tartuttu lupajärjestelmien kehittämiseen, tulossa on yksi lupavirasto. Merituulivoiman kiinteistöverotus pitää saattaa maatuulivoiman tasolle, mikä on tämän ja oli jo viime hallituksenkin agendalla. Varmuus kantaverkkoliitynnästä olisi yksi suurimmista kannustimista sijoittajille”, hän sanoo.
Lähemmäs energiataloa
Suurten merituulivoimahankkeiden kehittäminen, kilpailuttaminen ja hankkeen käynnistäminen yhdessä sijoittajakumppanin kanssa vaatii käsipareja. Tulevaisuuden rakentaminen ja monipuolinen työkenttä pitävät Metsähallituksen jatkossakin kiinnostavana työnantajana, joka pystyy hyvin täydentämään osaajien joukkoaan.
”Metsähallitus siirtyy tulevaisuudessa lähemmäs energiataloa. Meri- ja maatuulivoiman osuus kasvaa. Metsäbiomassaa olemme toimittaneet jo pitkään. Merellä puhutaan myös merenpohjan mineraaleista, mikä on kiinnostavaa EU:n mineraaliomavaraisuuden kehittämisen näkökulmasta.”
”Metsähallituksella on vahva kokemus sidosryhmien tarpeiden yhteensovittamisesta. Koko toimintamme lähtee luonnonvarojen käytöstä ja sitä ohjaa kestävyys. Samalla hoidamme muitakin kestävyyteen liittyviä asioita: kansallispuistoja, vaalimme monimuotoisuutta, tarjoamme retkeilymahdollisuuksia. Haluamme, että Suomi saa vihreän kasvun aineksia ja voi jakaa yhteistä hyvää nykyisille ja tuleville sukupolville”, päättää Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä.