Kestävyysarviointia poikkeuksellisen laajalla skaalalla
Kun hallinnoitavana on valtion kaikki maa- ja vesialueet, on olennaisten kestävyysvaikutusten selvittäminen mittava savotta.
Metsähallitus päivittää parhaillaan monien muiden organisaatioiden tapaan toimintansa olennaisia kestävyysvaikutuksia. EU:n kestävyysdirektiivin (CSRD) mukainen olennaisuusanalyysi edellyttää poikkeuksellisen laajaa asiantuntemusta ja perspektiiviä.
”Kun hallinnoimme valtion maa- ja vesialueita, meillä on edessämme ainutlaatuisen laaja spektri asioita. Jo yksin tuulivoiman osalta on katsottava maa-alueiden lisäksi mahdollisia vaikutuksia niin virtavesiin kuin avomerellekin”, kertoo vastuullisuusasiantuntija Essi Suorsa Metsähallituksesta.
Metsähallituksen toimintaympäristö on moninainen. Karkeasti yleistäen voi sanoa, että tarkastelualueena on koko Suomi.
Metsähallituksen strategiana on kasvattaa huomista. Toiminnan tarkoituksena on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. Olennaisuustarkastelun aikaperspektiivi ei siten ole lyhyt sekään vaan ulottuu periaatteessa täältä ikuisuuteen.
Arvoketjut kattavat lähes koko Suomen
Metsähallituksen laaja palvelupaletti haastaa olennaisuusanalyysin tekijöitä.
”Arvoketjujen kautta vaikutuksemme ulottuvat laajasti suomalaiseen yhteiskuntaan. Metsien käyttö ja luontopalvelut ovat suomalaisille tutuimpia toimintojamme. Tuulivoima, maa-ainesten käyttö ja muu kiinteistökehitys tuovat meidät myös monen naapuriksi. Sovitamme yhteen mielipiteitä, odotuksia ja vaikutuksia kautta maan”, Essi kertoo.
Vaikutuspiiriin tulee asukkaiden, kuntien ja viranomaisten lisäksi myös lukematon määrä urakoitsijoita ja kumppaneita.
”Näidenkin kestävyydestä meidän on kannettava huolta perehdytyksellä, johtamisella ja ohjeistuksin”, Essi toteaa.
Metsähallitus laatiikin parhaillaan muun muassa vesienhoidon ympäristöopasta.
Mikä merellä on oleellista?
Merituulivoimahankkeissa korostuvat aluetalousvaikutukset, merialueiden muu käyttö, maisemavaikutukset ja itse tuulivoimaloiden vaikutukset ympäristöönsä. Vaikutukset voivat joidenkin asioiden tai lajien osalta olla positiivisia ja toisten negatiivisia.
Kestävyysnäkökohdat ulottuvat niin ikään Selkämeren ja Perämeren ekologisista eroista ja suolapitoisuuksien vaihteluista lukuisten kasvi- ja eläinlajien elinolosuhteisiin maalla, merellä ja ilmassa.
”Merituulivoimahankkeiden vaikutusten oleellisuustarkasteluun tuo kirjoa meriveden suolapitoisuuden vaihtelu sekä erilaiset olosuhteet syvän veden alueilla ja rannikoilla. Riskeissä on puolestaan otettava huomioon esimerkiksi keinot, joilla torjutaan jollekin vieraslajille otollisten olosuhteiden luominen.”
”YVA-menettelyissä tarkastellaan yksittäisten hankkeiden vaikutuksia tarkasti määritellyissä paikoissa. Kestävyysraportoinnin olennaisuustarkastelussa meidän on osattava katsoa kaikkien hankkeiden vaikutuksia kaikissa toteutuspaikoissa ja suhteuttaa ne Metsähallituksen muun toiminnan vaikutuksiin”.
Olennaisuusanalyysin viisi pointtia:
- Selvitä oman toiminnan olennaiset vaikutukset yhteiskuntaan. Määritä myös yhteiskunnan odotusten vaikutus omaan toimintaan. Sekä taloudelliset että muut vaikutukset.
- Huomaa sekä negatiiviset että positiiviset vaikutukset. Esimerkiksi saastuminen on negatiivista ja työllistäminen positiivista.
- Kuvaa, mitä teet negatiivisten vaikutusten torjumiseksi. Tarkastele vaikutuspiiriäsi myös haavoittuvassa asemassa olevien tahojen kannalta.
- Johda, mittaa ja kehitä sekä pakollisia että olennaisia kestävyysasioita.
- Kuvaa tämä kaikki perusteluineen raportissa ja julkista se nettisivuilla.