Julkaistu 29.4.2019

Viisas retkeilijä kunnioittaa luontoa – hyvät vinkit kesäretkeilykauden alkuun

Retkeilyn kasvanut suosio on tuonut kansallispuistoihin ja muille luontokohteille paljon uusia kävijöitä, joista kaikki eivät aina tiedä, miten luonnossa ja etenkin suojelualueilla tulisi toimia. Alla vinkkejä, miten retkeilijä voi liikkua luonnossa siitä nauttien ja luontoa kunnioittaen.

Pyhä-Häkin kansallispuistossa. Kuva: Upe Nykänen

1. Pysy poluilla ja tarkista retkikohteesi mahdolliset liikkumisrajoitusalueet. Kansallispuistoissa on alueita, joilla liikkuminen on kielletty koko kevään ja alkukesän ajan. Näin turvataan pesimisrauha ensin petolinnuille ja myöhemmin muillekin siivekkäille. Rajoitusalueiden ulkopuolella voi liikkua polkujen ulkopuolellakin, mutta vastuullinen retkeilijä varoo häiritsemästä eläimiä ja tallomasta kasveja. Tarkista rajoitusalueet retkikohteesi sivuilta osoitteesta luontoon.fi.

Kansallispuistoissa ihminen on kytketty kiinni koiran hihnaan. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen2. Koira ja omistaja saman narun päissä. Koirat ovat lämpimästi tervetulleita kansallispuistoihin, mutta niidenkin omistajien on syytä kunnioittaa luonnonvaraisten eläinten pesimärauhaa. Vapaana olevat koirat saattavat myös riitautua vastaan tulevien koirien kanssa. Kaikki kanssaretkeilijät eivät välttämättä halua jakaa retkihetkeään koirien kanssa, joten taukopaikoilla koirat on hyvä kytkeä kauemmas eväiden nauttimispaikoista.

3. Ethän vahingossakaan roskaa. Lumien sulaminen paljastaa, että tämä itsestään selvä asia on päässyt unohtumaan joiltakin retkeilijöiltä. Maatuvat jätteet voi laittaa retkipaikan käymälään tai kompostoriin, mutta kaiken muun vastuullinen retkeilijä kantaa mukanaan pois, tupakantumpeista lähtien. Retkeilijästä ei pitäisi jäädä jälkeäkään luontoon.

4. Tee nuotio vain merkityille ja huolletuille tulentekopaikoille. Käytä tulentekoon varattuja puita säästeliäästi. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty. Se koskee myös huollettuja tulipaikkoja. Myös suurimmasta osasta hormillisia katoksia pääsee kipinöitä maastoon, joten niissäkään ei tulta tulisi tehdä varoitusten aikana. Älä revi tuohta tai ota makkaratikkuja elävistä puista. Ota metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikaan mukaan omat hyvät eväät kotoa, niin ei tarvitse miettiä, mikä keitin tai tulisija on sallittu ja mikä ei.

5. Vinkki kuvaajille: Ota kuvat kuvauskohdetta ja ympäristöä kunnioittaen, ikään kuin luonnolta kuvauslupaa pyytäen. Hyvääkin kuvaa voi pitää epäonnistuneena, jos sen ottaminen on häirinnyt kuvauskohdetta. Linnunpesiä ei saa mennä urkkimaan poikaskuvien toivossa. Eläinten ei pitäisi joutua pakenemaan eikä kasvien joutua tallotuiksi valokuvien takia.

6. Joillakin alueilla saattaa olla ruuhkaa kauniilla retkisäällä. Varaudu siihen, että parkkipaikan etsimiseen voi mennä aikaa. Esimerkiksi Nuuksiossa on myös kamera, joka kertoo, miten pysäköintialueella on tilaa osoitteessa https://parkkihaukka.fi/

7. Talven jäljiltä retkeilyreiteillä voi olla poluille kaatuneita puita. Kaatuneista puista pyydetään ilmoittamaan joko alueen luontokeskukseen tai https://www.luontoon.fi/palaute

Lisätietoja:
Kenttäpäällikkö Arto Pummila, Metsähallitus puh. 0206 394 742
Luontoon.fi-verkkopalvelusta löydät Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamien retkeilykohteiden säännöt.
Retkikartta.fi-verkkopalvelusta löydät retkikohteet kartalle sijoitettuna.