Julkaistu 2.6.2022

Vallisaaren Aleksanterinpatterilla tehdään kesällä korjaustöitä

Kesällä 2022 patterilla korjataan vedeneristysrakenteita. Korjaukset alkoivat arkeologisilla koekaivauksilla. Näköalatasanne on myös korjausten aikana vierailijoiden käytössä.

Aleksanterinpatteri on käynyt läpi useita muutosvaiheita ja peruskorjauksen ennen ensimmäistä maailmansotaa. Kesällä 2022 patterilla korjataan tasanteen vedeneristysrakenteita. Savella toteutetussa vedeneristyskerroksessa epäillään olevan vaurioita, sillä patterin kummankin päädyn huonetiloihin eli kasematteihin on tihkunut vettä kattoholvin läpi.

– Aleksanterinpatteri on kiinteä muinaisjäännös, joten korjausurakka alkoi arkeologisella koekaivauksella. Korjausalueille kaivettiin koekuoppia ja -ojia, joiden avulla tasanteen rakenteet ja rakennekerrokset voitiin mitata ja dokumentoida, kertoo erikoissuunnittelija Tuija Väli-Torala Metsähallituksen Luontopalveluista.

Varsinaisessa korjausurakassa vanhat rakennekerrokset avataan kaivinkoneella ja uusitaan tarpeen mukaan alkuperäisen kaltaisilla materiaaleilla. Korjausurakka alkaa lähiviikkoina ja kestää kesän yli. Työmaasta aiheutuu jonkin verran meteliä ja maisemahaittaa, mutta Aleksanterinpatterin näköalatasanne on kuitenkin koko urakan ajan vierailijoiden käytettävissä.

Ihmisiä työskentelemässä suuren, vanhan tiilirakennuksen katolla. Katon päällä on turvetta ja heinää.
Vallisaaren Aleksanterinpatteri 2022. Kuva: Hilja Palviainen.

Urakan arkeologisen osuuden toteuttaa Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut, ja varsinaisista korjaustöistä vastaa Mikkelin Kivityö MKT Oy.

Saari toimi Viaporin huoltosaarena

Vallisaaren sotilaallinen historia ulottuu Helsingin perustamisen aikoihin 1500-luvun puoliväliin, kun Kustaanmiekkaan pystytettiin ensimmäiset suojavallit. Saareen rakennettiin 1700-luvun loppupuoliskolla Suomenlinnan eli Viaporin rakennustöiden yhteydessä pieni linnake. Saari jäi linnoittamatta ja se toimi pääasiassa Viaporin huoltosaarena. Suomen sodan aikaan venäläiset piirittivät Viaporia ja Vallisaaren varustamattomuus kostautui, sillä venäläisjoukot vahvistivat asemiaan Vallisaareen kuljettamillaan tykeillä.

Krimin sodan jälkeen 1800-luvun puolivälissä Vallisaaren linnoitustyöt lähtivät toden teolla käyntiin. Sekä Vallisaareen, että Kuninkaansaareen rakennettiin pattereita, eli tykistön ampumapaikkoja, joista upein on Venäjän sotilasmahdin osoitukseksi rakennettu Aleksanterinpatteri.

Vallisaaren hoidosta vastaa Metsähallitus. Saari on retkikohde Suomenlinnan naapurissa vain 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta.

Lisätietoja:

kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Tuija Väli-Torala, Metsähallitus, Luontopalvelut: tuija.vali-torala@metsa.fi, p. 020 639 4188