Julkaistu 31.3.2021

Turvallista ja kaikille mukavaa retkeilyä pääsiäisenä

Pääsiäisenä monet suuntaavat kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin. Lyhytkin luontoilu kannattaa. Luonto elvyttää ja nostaa mielialaa sekä vähentää stressiä ja monia muita terveyshaittoja. Luontokohteissa on hyvä kuitenkin muistaa myös koronaturvallisuus ja Retkietiketti.

Korona-ohjeet ovat jo tuttuja, ja ne koskevat myös luonnossa liikkumista: Pidä riittävä turvaväli muihin retkeilijöihin. Huolehdi käsihygieniasta, ota käsidesi mukaan. Vältä tulentekopaikkojen ruuhkaa ottamalla mukaan retkieväät, joita varten ei tarvitse nuotiota. Nauti ne omassa rauhassa kauempana muista retkeilijöistä. Jätä huussi siistiin kuntoon käyntisi jälkeen, käytä omaa wc-paperia, muista myös käsidesi.

Korona-aikaan kannattaa noudattaa reittien ohjeellisia kulkusuuntia, jos ne on määritelty. Näin vastaantuloliikennettä on polulla mahdollisimman vähän. Pysy merkityillä reiteillä tai tarkista mahdolliset rajoitusalueet ja muut retkikohteesi tiedot verkosta osoitteesta www.luontoon.fi.

Suosituimmilla paikoilla on odotettavissa ruuhkaa, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudun kansallispuistoissa Sipoonkorvessa ja Nuuksiossa on liikenteenohjausta pääsiäisviikonloppuna. Useimmissa kansallispuistoissa ajallisia huippuja ovat kellonajat 12–15 , joten aamut ja valoisat kevätillat ovat hyvää retkeilyaikaa. Voit myös etsiä uusia retkeilykohteita. Varustaudu myös maaston kannalta sopivin kengin, lumikengin tai suksin. Etelä- ja Keski-Suomessa polut ovat monin paikoin jäisiä ja liukkaita. Pohjoisessa ne ovat varmasti lumisia, mutta liukkauttakin voi esiintyä.

Jos aiot yöpyä, ota oma majoite mukaan. Tuvissa ja laavuissa ei voida taata riittäviä turvavälejä. Siksi on turvallisinta yöpyä omassa majoitteessa (teltta, laavu, riippumatto).

Retkietiketti haltuun

Pääsiäisen retket ja ulkoilut ovat hyvä hetki opetella Retkietiketin viisi perusohjetta. Alkava kevät on luonnossa herkkää aikaa, joten luonto kiittää Retkietiketin noudattajaa. Myös retkeilysopu säilyy kanssaretkeilijöiden kanssa.

  • Kunnioita luontoa
  • Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä.
  • Leiriydy vain sallituille paikoille.
  • Tee tulet vain sallituille paikoille
  • Älä roskaa.

Retkietiketistä lisää tietoa verkossa www.luontoon.fi/retkietiketti.

Pirros. Hiihtäjä kumartuu hymyillen poimimaan paperiroskan ladun vierestä.
Retkietiketin muistava ei jätä roskaa luontoon. Piirros Anna Pakkanen, Metsähallitus.

Kansallispuistojen ja retkeilyalueiden lisäksi valtion laajat metsätalouskäytössä olevat monikäyttömetsät soveltuvat hyvin myös retkikohteiksi. Monikäyttömetsissä ei ole retkeilyn palveluvarustusta tai reitistöä, vaan metsissä voi vapaasti kulkea omia polkuja. Metsätaloutta varten ylläpidetty metsätieverkosto palvelee myös kaikkia virkistyskäyttäjiä.