Julkaistu 16.12.2020

Suosiotaan kasvattaneesta Torronsuon kansallispuistosta entistäkin esteettömämpi

Torronsuon kansallispuiston käyntimäärät ovat vuosittain kasvaneet ja puiston merkitys matkailu- ja virkistyskohteena on entisestään korostunut koronan vaikutuksesta. 30 vuottaan juhlivan puiston palveluvarustusta on kohennettu vastaamaan kasvavaan kävijämäärään entistä paremmin. Näin talviretkeilyn kynnyksellä valmistui aivan uusi esteetön pitkospuupolku ja katselulava.

Torronsuon kansallispuistossa on panostettu esteettömyyteen. Jo 20 vuotta sitten avattiin leveä, vajaan parinsadan metrin mittainen pitkospuureitti, jota pitkin pääsee suoraan Kiljamon pysäköintialueelta näköalatasanteelle ihailemaan eteläsuomalaista keidassuota. Tämä levennetty pitkospuureitti oli ensimmäinen pyörätuoleilla kuljettavaksi tarkoitettu reitti Etelä-Suomessa. Joulukuussa 2000 Lounais-Hämeen psykologit valitsivat vuoden mielenterveysteoksi Torronsuon vaalimisen ja sen rakentamisen kulkukelpoiseksi kaikille luonnossa liikkujille. Valinnalla haluttiin nostaa esille luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja erittäin tärkeänä pidettiin sitä, että esteettömyys oli otettu Torronsuon palveluvarustuksessa huomioon.

Kaikille tarkoitettua palvelutarjontaa on lisättynyt entisestään. Alkukesästä valmistui Kiljamon pysäköintialueen laajennus sekä taukopaikalle uusi esteetön nuotiokatos ja kuivakäymälä. Joulukuun alussa valmistuivat puolestaan aivan uusi esteetön pitkospuupolku ja polun päässä oleva näköalatasanne. Tämä noin 120 metriä pitkä pitkospuupolku sijaitsee Kiljamon näkötornin eteläpuolella ja se on rakennettu kokonaisuudessaan suolle.

Lankuista tehty kulkutie ja sen päässä kaiteella varustettu levennys, missä seisoo ihminen ja katselee talvista suota, jossa kasvaa harvassa pieniä mäntyjä.
Torronsuon uusi esteetön polku alkutalvella 2020. Kuva: Titta Jylhänkangas.

Lisäksi vastikään on saatu valmiiksi aiemman, pysäköintialueelta näköalatasanteelle johtavan, esteettömän pitkospuureitin korjaus.

– Lahonneet pitkospuut uusittiin kokonaisuudessaan, mutta talven tulo keskeytti näköalatasanteen korjaamisen. Vanhalle tasanteelle ei saa mennä, ennen kuin se on korjattu ensi vuoden puolella. Kiljamon ympyräreittiä pääsee kyllä muuten kulkemaan ja Torronsuo on mainio talviretkeilykohde, vaikka lunta ei välillä olekaan kuin hentoinen kerros pitkospuiden päällä, toteaa puistomestari Harri Kirjavainen Metsähallituksesta.

Pitkospuureittien ja rakennelmien tavoitteena on tarjota kaikille retkeilijöille mieleenpainuvia elämyksiä ja miellyttäviä retkikokemuksia, mutta myös ohjata yhä kasvavan kävijämäärän kulkua puistossa luontoa säästäen. Uudet palvelurakenteet on tehty osana Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen Luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen ELY-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta.

Retkeile talvisessa Torronsuon kansallispuistossa

Loppusyksyn vesisateet ovat haalistaneet Torronsuon vaivaiskoivujen heleän kellan, juolukan lehtien punan ja rahkasammalten sadat värivivahteet. Hehkuvan värinen ruska on sammunut, eikä retkeilijä enää näe paljonkaan liikettä ympärillään. Hallaöiden kohmettamat hyönteiset ovat piiloutuneet talvilepoon kasvillisuuden kätköihin, ja suon kasvit sinnittelevät säästöliekillä routaisessa maassa. Vaikka suon elämä on talven tulon myötä hiljentynyt, saa luonnon rauhasta ja maiseman kauneudesta voimaa.

Torronsuon kansallispuisto on upea retkeilykohde myös talvella. Puistoon on helppo tutustua kulkemalla pitkostettuja reittejä. Jo lyhyellä retkellä Kiljamon ympäristöön saa aisteja herkistävän luontoelämyksen. Pidemmällä retkellä voi patikoida suota ylittäviä pitkospuita aina kansallispuiston ulkopuolelle Torron kylän kulttuurimaisemiin asti. Suotuisina lumitalvina Torronsuolle ajetaan perinteisen hiihtotyylin retkilatuja. Talvisesta luonnosta voi nauttia myös avaamalla omat latunsa tai vaikka varaamalla lumikenkäilyretken puiston yhteistyöyrittäjältä.

Lisätietoa