Julkaistu 4.9.2020

Syysretkeile koronaturvallisesti ja ota Retkietiketti haltuun

Kirpeiden kelien ja upeiden värien ruskaretkeilykausi on alkamassa. Se tietää vilkasta aikaa kansallispuistoissa ja muissa retkikohteissa. Jokaisen retkeilijän vastuullisuus korostuu nyt koronavirusaikana myös luonnossa. Turvavälit, hyvä hygienia ja Retkietiketti – siten me kaikki voimme nauttia luonnosta turvallisesti.

Huolehdi itsestäsi, läheisistäsi ja kanssaretkeilijöistä pitämällä riittävä turvaväli muihin taukopaikoilla, tuvilla ja reiteillä. Hygienia korostuu maastossa, ja erityisesti siitä on huolehdittava retkikohteiden käymälöitä käytettäessä. Kun kunnon käsienpesumahdollisuuksia ei aina ole, joten riittävästi käsidesiä on hyvä pitää aina mukana. Kannattaa varata eväitä, joiden tekoon ei tarvita tulipaikkaa, jossa on muitakin retkeilijöitä. Oman retkikeittimen mukaan ottaminen on myös hyvä ajatus. Jos aikoo yöpyäkin maastossa, kannattaa ottaa mukaan oma teltta tai muu majoite. Tuvissa ja laavuissa ei voida taata riittäviä turvavälejä.

Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamissa luontokeskuksissa me palvelemme sinua mahdollisimman turvallisesti joko pleksin takaa, tai jos emme voi pitää riittävää turvaväliä, käytämme kasvomaskia. Huolehdithan sinäkin käsihygieniasta tullessasi luontokeskukseen, ja käytä omaa kasvomaskia tarvittaessa.

Retkietikettiä noudattamalla huomioit luonnon ja kanssaretkeilijät

Jokainen meistä voi tehdä paljon luonnon ja kanssaretkeilijöiden hyväksi pienillä teoilla. Viiden kohdan Retkietikettiä noudattamalla pääsee pitkälle:

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
  4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa.

Retkietiketti säästää kansallispuistojen ja muiden retkikohteiden hoitajien työtä muuhun luonnon ja retkeilijöiden hyväksi tehtävään työhön, kun heidän ei tarvitse kerätä roskia tai jälkivartioida maastopaloja.

Metsähallitus seuraa valtioneuvoston ajantasaisia koronavirusohjeita, joten meidänkin ohjeistuksemme voi muuttua syksyn aikana.

Turvallisia syysretkiä!

Lisätietoa