Julkaistu 3.2.2023

Suomessa syntyneet naalinpennut nähty ruokinta-automaateilla talven aikana – naali-iltoja Lapin luontokeskuksissa helmikuussa

Kaikki kolme viime kesänä Suomessa syntynyttä naalinpentua on nähty talven 2022-2023 aikana tuntureilla syömässä koirannappuloita ruokinta-automaateilta. Vaikka talvi on ollut pohjoisessakin suhteellisen lauha, pennut ovat vaikuttaneet elinvoimaisilta. Metsähallituksen Luontopalvelut järjestää helmikuussa kolme naali-iltaa Lapin luontokeskuksissa.

– Lauhasta talvesta huolimatta tuntureilla ei ole satanut vettä, mikä olisi vaikeuttanut sopulien elämää. Sopulit ovat naalin luontaista ravintoa. Sopulien menestyminen vaikuttaa suoraan myös naalin selviämiseen, vaikka naalinpennut syövätkin koirannappuloita ruokinta-automaateilta, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Tuomo Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Kaksi pienen ketun kokoista eläintä ruohikkoisilla kumpareilla tunturimaisemassa.
Naalinpennut Suomessa 2022. Kuva Kimmo Ohtonen / Bad Dog Productions.

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa naalin suojelusta Suomessa. Suojelu tarkoittaa käytännössä kolmea asiaa: naalin lisäruokintaa, kettujen metsästystä ja naalien vapauttamista Suomen rajan tuntumaan norjalaiselta tarhalta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa naali selviäisi Suomessa tulevaisuudessa ilman lisäruokintaa.

Suomessa naalin suojelutyötä on tehty aktiivisesti reilu kymmenen vuotta yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa. Tuloksia saatiin viime kesänä, kun Suomessa äärimmäisen uhanalainen naali pesi ensimmäistä kertaa Suomessa yli 25 vuoteen.

Jokainen retkeilijä voi osallistua naalin suojelutyöhön: vie roskat ja ruuantähteet mukanasi pois tuntureilta

Kettu on naalin kilpailija, joka on ilmastonmuutoksen ja lisääntyneen ravinnon takia asuttaa tuntureita entistä runsaslukuisampana. Naalin suojelutyöhön kuuluu olennaisesti kettujen metsästys. Vuosittain 50–500 kettua pyydetään tuntureilta, jotta ne eivät veisi naalien pesimäpaikkoja tai ravintoa.

– On tärkeää, että retkeilijät vievät tunturista roskat ja ruuantähteet mukanaan, ettei kettu saa niistä ravintoa. Roskaton retkeily on myös naalinsuojelua, jota jokainen Lapin matkaaja voi tehdä, Ollila muistuttaa.

Tule kuulemaan naalin kuulumisia luontoiltoihin Inariin, Pyhälle ja Sallaan helmikuussa

  • 14.2. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida (Inari) klo 18–19.30.
  • 22.2. Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park) klo 16–17
  • 23.2. Luontokeskus Naava (Pyhä, Pelkosenniemi) klo 16–17

Kaikissa luontoilloissa naalista kertoo lajin suojelutyötä tehnyt luonnonsuojelun erityisasiantuntija Tuomo Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista (tapahtumat.luontoon.fi). 

Aiheesta aiemmin: 

12.1.2023: Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteistyö tuo tuloksia naalin suojelussa: naalinpentuja löydettiin viime kesänä yhteensä 762. 

23.8.2022: Äärimmäisen uhanalainen naali pesi onnistuneesti Suomessa

Naalin suojeluun liittyvät median yhteydenotot:

luonnonsuojelun erityisasiantuntija Tuomo Ollila, p. 020 6397 610

sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@metsa.fi