Julkaistu 9.12.2021

Sallan reitit ja taukopaikat kansallispuistotasolle – palveluiden kehittäminen käynnissä

Sallan kansallispuiston palvelurakenteiden uudistaminen on alkanut. Sallaan odotetaan kansallispuistostatuksen, parantuneiden retkeilymahdollisuuksien ja retkeilyinnostuksen myötä kasvavia kävijämääriä. Myös uuden kansallispuiston ikimetsä ylänköineen ja kirkasvetisine lampineen houkuttelee matkailijoita.

Kaksi hymyilevää lasta istuu rakennuksen penkillä. Taustalla seisoo hymyilevä nainen. Kuva on otettu kesällä.
Kaunisharjun luonnonilmiöiden havainnointipaikka on sopiva kohde koko perheelle. Kuva: Harri Tarvainen / Metsähallitus.

Laki Sallan kansallispuistosta astuu voimaan 1.1.2022.

Kansallispuiston reittien ja rakenteiden kunnostustyöt alkavat perustamispäätöksen ja rahoituksen myötä. Palvelurakenteiden kunnostamisella varaudutaan kasvaviin käyntimääriin.

–  Kansallispuiston taukopaikat ja reitit kaipaavat kunnostamista. Reittien kunnostustyöt alkavat lähireiteistä. Retkeilyrakenteista halutaan muotoilultaan moderneja, mikä luo hienon kontrastin satoja vuosia vanhoihin metsiin. Jatkosuunnitelmiin kuuluu myös uuden autiotuvan rakentaminen. Kansallispuiston jatkuva ylläpito ja kehittäminen edellyttää myös pysyvää rahoituskorotusta, puistonjohtaja Hely Juntunen kertoo.

–  Asiakasviestintää lisätään Sallan Wilderness Parkiin perustettavan uuden asiakaspalvelupisteen ja uudistetun luontonäyttelyn sekä verkko- ja some -sivujen avulla, Juntunen jatkaa.

Sallan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman laatiminen on myös käynnistynyt. Siihen osallistetaan paikallisia asukkaita sekä kansallispuistosta kiinnostuneita. Hoito- ja käyttösuunnitelma määrittelee tarkemmin muun muassa sen, minkälaisia aktiviteetteja puistossa saa harrastaa.

Sallan kansallispuistossa ja sen lähialueilla aloitetaan kävijätutkimus vuoden 2022 alussa. Kävijätutkimuksella selvitetään kävijöiden toiveita sekä tarkempia paikallistaloudellisia vaikutuksia alueella.

Kasvava kävijämäärä tarkoittaa myös myönteisiä talous- ja työllisyysvaikutuksia. Valtion sijoittaman rahoituksen uskotaankin palautuvan moninkertaisesti paikallistalouteen. Myös rakennus-, kunnostus- ja huoltotyöt lisäävät työpaikkoja ja ostopalveluja.

Sallan monipuolinen ja vetovoimainen luonto

Sallassa pääsee helposti nauttimaan luonnonilmiöistä ympäri vuoden. Kansallispuiston luontoa leimaavat erityisesti vanhat, erämaiset ikimetsät, jotka tarjoavat hyvät elinolot Sallan kansallispuiston tunnuslajille metsolle. Metso komeilee myös Sallan kansallispuiston tunnuksessa, jonka on suunnitellut Anna Pakkanen.

Sallan kansallispuistossa on useita reittejä, jotka johtavat alueen monille luonnonnähtävyyksille. Kolmiloukkosen lampi on helppo ja vaikuttava lähikohde. Myös puustoiset suot reunustavat harjujen mosaiikkia, johon pääsee tutustumaan helposti Kauniinhaudanharjulla eli Kaunisharjulla. Iso Pyhätunturin päältä avautuvat upeat maisemat laajalti ympäröivään tunturimaisemaan, kohti Venäjää ja vanhoja Sallatuntureita. Hieman syvempää puistoalueen vanhoista metsistä löytyy Pahaojankuru.

Nähtävyyksinä voidaan pitää myös revontulia, tähtitaivasta ja kesäistä keskiyön aurinkoa, joiden ihailuun on Sallassa hienot mahdollisuudet. Talvella Suomen 41. kansallispuiston tykkymetsät salpaavat hengityksen.

Avajaisjuhlat juhlitaan kesäkuussa 2022

Sallan kansallispuiston avajaisia suunnitellaan juhlittavan ennen juhannusta. Avajaiset sijoittuvat Sallan Wilderness Parkiin (Poropuisto), ja ne ovat kaikille avoin juhla, joka tarjoaa tekemistä kaikenikäisille.

Avajaisjuhlan lisäksi uutta kansallispuistoa juhlistetaan useammissa pienemmissä tapahtumissa pitkin kesää ja syksyä 2022. Kansallispuistossa voi tietenkin vierailla halutessaan, vaikka heti.

Avajaisista ja muista tapahtumista päivitetään lisätietoja osoitteeseen luontoon.fi/salla.

Lisätietoja