Julkaistu 23.4.2020

Metsähallituksen suunnittelijan työ ei paljoa muuttunut poikkeusaikana – työ metsässä sujuu ilman ihmiskontakteja

Kun suuri osa suomalaisista on siirtynyt koteihinsa etätöihin koronavirusaikana, jatkuvat Metsähallituksen metsäsuunnittelijoiden työt maastossa ennallaan. Kokoukset ja toimistyöt tehdään toki pääasiassa etätöinä. Yksin metsässä liikkuessa suunnittelijoilla ei ole ongelmia sosiaalisten kontaktien välttelyssä – metsäneläimiin tai ainakin jälkiin törmääminen on sen sijaan todennäköisempää laajoilla, kymmenien tuhansien hehtaarien kokoisilla suunnittelualueilla.

KArhun jäljet hangella. Kuva Matti Hiltunen.

Luonto on lähellä monikäyttömetsissä työskenteleville metsäsuunnittelijoille. Samalla alueella liikkuu kaiken kokoisia eläimiä. Lieksan metsätiimin suunnittelija Matti Hiltunen kertoo tuoreesta karhuhavainnostaan. ”Lieksan Koskenniemellä kuun alussa minulla oli kutsumaton apulainen. En nähnyt muuta kuin kävelyjäljet hangella ja aukealla paikalla oli hangella kellinyt. Oli jäänyt vähän karvoja hangelle”, kuvailee jäljistä kuvan ottanut Matti tilannetta. ”Kävin suunnittelemassa tuon alueen loppuun seuraavana päivänä, mutta ei sitä silloinkaan näkynyt”.

Kolmasosaa Suomen maa- ja vesipinta-alasta hallinnoivan Metsähallituksen riveissä Metsätalous Oy:ssä työskentelee vajaa sata metsäsuunnittelijaa ympäri Suomen. Etelä-Suomen alueella heitä on tällä hetkellä 29. Suunnittelijoiden pääasiallisia työtehtäviä ovat metsähoitotöiden ja leimikoiden, eli hakattavaksi suunniteltujen metsäkuvioiden, suunnittelu. Metsätalouden toiminnassa otetaan puuntuotannon lisäksi huomioon myös metsätalouden monimuotoisuus sekä metsien aineellinen, virkistyksellinen, henkinen ja kulttuurinen merkitys. Suunnittelijan tehtävässä keskeistä on myös metsien eri käyttömuotojen yhteensovittaminen ja yhteistyö eri sidosryhmien, kuten paikallistalouden ja matkailusektorin kanssa.

Suunnittelijan työ sopii itsenäisessä työssä ja metsässä viihtyvälle

Ajatus yksin syvällä metsässä säiden armoilla työskentelystä voi monia hirvittää. Useille suunnittelijoille kuitenkin nimenomaan työn itsenäisyys ja luonnossa liikkumisen vapaus ovat syitä alalle hakeutumiseen.

Metsäsuunnittelijat ovat useimmiten koulutustaustaltaan metsätalousinsinöörejä. Metsätalousinsinööriksi voi opiskella neljässä vuodessa luonnonvara- ja ympäristöalan ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea. Aiemmin miesvaltainen metsäala on tasa-arvoistumassa myös henkilöstöltään. Metsähallituksen Etelä-Suomen alueessa kuudesosa suunnittelijoista on naisia.

Tutustu Metsähallituksen metsäsuunnittelijan työhön:

https://www.youtube.com/watch?v=S5fHeL_J1Jc

Lisätietoja:
Pasi Korteniemi, aluejohtaja, Metsähallitus Metsätalous Oy, p. 040 571 6420