Julkaistu 13.12.2018

Lapin luontokohdeverkosto kasvoi 17 500 luonto- ja lajikohteella

Lapin luontokohdeverkosto kasvoi 17 500 luonto- ja lajikohteella

Julkaistu 13.12.2018

Lapin alue-ekologiseen verkostoon on lisätty tuhansia uusia lähteitä, lampia, kallioita, suon metsäsaarekkeita ja vanhan metsän kohteita.

– Päivityksen myötä tiedot monikäyttömetsien luontoarvoista ovat tarkemmat. Tämä helpottaa työtämme metsätalouden suunnittelussa. Lapin monikäyttömetsien kolmesta miljoonasta hehtaarista noin puolet on kokonaan tai osittain metsätaloustoimien ulkopuolella. Päivitys lisäsi metsätalouden ulkopuolisia maita 22 100 hehtaarilla, aluejohtaja Kirsi-Marja Korhonen kertoo.

Uusia luontokohteita etsittiin laajojen aineistohakujen avulla ja kohteita tarkistettiin sekä toimistotyönä että maastossa. Kartoituksen yhteydessä myös olemassa olevia rajauksia tarkennettiin ja virheellisiä tietoja poistettiin. Luonto – ja lajikohteita tuli lisää lukumääräisesti 17 824 kappaletta ja järjestelmästä poistettiin 345 kohdetta.

Vinkkejä mahdollisista arvokkaista luonto- ja kulttuuriperintökohteista saatiin myös yleisöltä. Ilmoitetuista 1300 kohteesta mukaan alue-ekologiseen verkostoon hyväksyttiin noin 150 kohdetta. Lähes puolet ilmoitetuista kohteista oli jo valmiiksi Metsähallituksen tiedossa.

Kartoituksessa käytettiin Metsähallituksen omien aineistojen lisäksi aineistoja Suomen ympäristökeskukselta, Luonnonvarakeskukselta, Paliskuntain yhdistykseltä, Geologian tutkimuskeskukselta sekä luontojärjestöiltä.
Alue-ekologinen verkosto laadittiin vuosina 1996–2000 ja se kattaa lähes kaikki yhtenäiset valtion maa-alueet. Verkosto muodostaa valtion metsämaiden kokonaisuuden niin, että suojelualueet ja monikäyttömetsien luontokohteet liittyvät toisiinsa verkostomaisesti ekologisten käytävien kautta: niitä pitkin eliöt pääsevät leviämään tehokkaammin.

Luonto- ja erityiskohteissa sekä ekologisissa käytävissä metsätalouskäyttöä on rajoitettu joko kokonaan tai osittain. Verkostoon kuuluu luontoarvoiltaan tärkeiden kohteiden lisäksi riistan, maiseman porotalouden ja virkistyskäytön kannalta tärkeitä alueita sekä kulttuuriperintökohteet.
Metsähallitus päivittää alue-ekologista verkostoa koko Suomessa. Lapissa ja Kainuussa päivitys on juuri saatu loppuun ja Pohjanmaalla sekä Etelä-Suomessa päivityshankkeet ovat aluillaan.

Lisätiedot:

Mika Puustinen, projektipäällikkö, Metsähallitus Metsätalous Oy, mika.puustinen@metsa.fi, 0400-241 516

Alue-ekologinen suunnittelu Metsähallituksen verkkosivuilla: https://www.metsa.fi/alue-ekologinen-suunnittelu

Talousmetsiin kätkeytyy aarniometsiä ja muinaisjäänteitä (metsa.fi-lehti): http://www.metsafi-lehti.fi/makasiini/talousmetsiin-katkeytyy-aarniometsia-ja-muinaisjaanteita