Julkaistu 23.5.2018

Kalastusrajoitukset laajenevat saimaannorpan suojelemiseksi Etelä-Savossa

Uusille alueille levinneen saimaannorpan suojelemiseksi ELY-keskukset ja osakaskunnat solmivat vapaaehtoisia sopimuksia, joilla kalastusrajoitusaluetta yhtenäistetään. Rajoitukset norpan suojelemiseksi leviävät Etelä-Savossa Puruvedelle ja laajenevat Paasselän eteläosissa, joissa todettiin keväällä saimaannorpan pesinnät. Metsähallitus rajoittaa kalastusta yleisvesillä ja valtion omistamilla vesialueilla.

Puruvedellä kalastusrajoitusaluetta tulee olemaan noin 4 000 hehtaaria, josta osakaskuntien sopimusaluetta on 1 800 hehtaaria ja Metsähallituksen hallinnoimia alueita noin 2 200 hehtaaria. Paasselän eteläosassa tulee kalastusrajoituksen piiriin noin 1 100 hehtaaria yleisvesiä.

Puruvedellä kalastusrajoitusalue kattaa noin puolet Harvanselän yleisvedestä, Iso Lehtosaari–Koivuluoto-linjan eteläpuoleiset alueet. Vastaavat kalastusrajoitukset ovat voimassa sopimuksen tehneiden osakaskuntien alueella, joille maksetaan sopimuskorvausta vuosittain 1,7 euroa hehtaarilta.

Saimaalle syntyi tänä keväänä 86 kuuttia, joista kaksi syntyi kalastusrajoitusalueen ulkopuolelle. Puruvedelle syntyi ensimmäinen kuutti vuosikymmeniin, ja myös Paasselällä syntyi kuutti kalastusrajoitusalueen ulkopuolella.

Kalastusrajoitukset perustuvat Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja osakaskuntien välisiin sopimuksiin sekä valtioneuvoston asetukseen niillä alueilla, joilla ei ole sopimusta. Puruvesi ja Paasselän eteläosa ei ole valtioneuvoston asetusaluetta, joten siellä suojelutavoitteeseen pyritään osakaskuntien vapaaehtoisilla sopimuksilla ja valtion vesialueilla Metsähallituksen päätöksillä.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja osakaskuntien välisiä vapaaehtoisia sopimuksia ei saatu aikaiseksi Paasselän eteläosassa osakaskunnan toimimattomuuden vuoksi. Pohjois-Savon ELY-keskus selvittää Puruveden ja Paasselän toimimattomien osakaskuntien osakkaat ja kutsuu omistajia neuvotteluihin. Tavoitteena on samalla edistää osakaskuntien järjestäytymistä, jotta lupamyyntiä, tiedotusta ja kalataloutta voidaan kehittää.
Puruveden ja Paasselän eteläosan kalastusrajoitusten sopimusmenettely perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta sopimusalueen kattavuus edistää vapaaehtoisuuteen perustuvaa kalastuksen ja suojelun yhteensovittamista tulevaisuudessa.

Metsähallitus asettaa kalastusrajoituksia kuutin pesäpaikan ympärille

Yleisvesillä ja valtion omistamilla vesialueilla kalastusrajoituksista päätöksen tekee Metsähallitus. Metsähallitus asettaa saimaannorpan suojelemiseksi uusia kalastusrajoituksia Puruvedelle ja Paasselälle kuutin pesäpaikan ympärille noin 5 kilometrin etäisyydelle. Puruvedellä rajoitukset koskevat noin 2 200 hehtaaria valtion hallinnoimaa aluetta ja Paasselän eteläosassa noin 1 100 hehtaaria aluetta.

Metsähallituksen alueilla kalastusrajoitukset tulevat voimaan 1.6.2018, jolloin sekä kaupallisen kalastuksen että vapaa-ajankalastuksen lupaehdot muuttuvat kattamaan uudet rajoitukset. Metsähallitus tiedottaa muutoksista jo kalastuslupia ostaneille. Lupamyynti on keskeytetty 31.5 saakka, lisätietoja kalastusmääräyksistä ja lupamyynnistä: www.eraluvat.fi

– Puruvedellä uudet kalastusrajoitukset lisäävät erityisesti kaupallisen kalastuksen kustannuksia ja vähentävät saalista, joten rajoituksia kohdennetaan suojelun kannalta vain kaikista tärkeimpiin kohteisiin. Metsähallitus noudattaa Puruvedellä ja Paasselällä maa- ja metsätalousministeriön saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmän suosituksia eli kalastusrajoituksia laajennetaan uusille lisääntymisalueille pesäpaikan ympärille noin 5 kilometrin etäisyydelle ottaen huomioon myös osakaskuntien sopimusalueet ja asetusalue, kertoo eräsuunnittelija Eero Hartikainen Metsähallituksesta.

Puruvedellä suhtauduttiin kalastusrajoitussopimuksiin myönteisesti

Tieto kuutin syntymästä saatiin vasta huhtikuun lopussa. Kalastusrajoituksen asettaminen ja sopimuksen tekeminen edellytti osakaskuntien ylimääräisen kokouksen päätöstä. Puruveden kuutin pesäpaikan ympärille perustetaan melko kattava kalastusrajoitusalue, mutta alueelle jää myös sopimuksettomia alueita.

Etelä-Savon kalatalouskeskuksen avustuksella kolmen keskeisimmän osakaskunnan osalta saatiin ylimääräiset kokoukset nopeasti koolle ja tarvittavat päätökset aikaiseksi. Muiden osakaskuntien osalta sopimusten tekeminen ei onnistu tämän vuoden osalta, sillä osakaskunnat eivät toimi aktiivisesti, eikä tarvittavia kokouspäätöksiä sopimusten tekemiseksi saatu aikaan.

– Puruvedellä kuutin pesäpaikan ympärillä (5 km) on yli 20 omistusyksikköä, joista vain muutama suurempi osakaskunta toimii aktiivisesti. Kolme keskeisintä osakaskuntaa suhtautui asiaan myönteisesti ja sopimukset saatiin kuntoon, kertoo kalatalousasiantuntija Seppo Reponen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Lisätietoja:

Metsähallituksen kalastusrajoitukset, lupamyynti ja lupaehdot:
Eräsuunnittelija Eero Hartikainen, puh. 040 821 9679; eero.hartikainen(at)metsa.fi
Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja osakaskuntien sopimukset:
Kalatalousasiantuntija Seppo Reponen, puh. 0295 024 078; seppo.reponen(at)ely-keskus.fi
Kalastusbiologi Teemu Hentinen, puh. 0295 024 037; teemu.hentinen(at)ely-keskus.fi