Julkaistu 16.1.2019

Äärimmäisen uhanalaisen naalin pesintöjä ei havaittu pesätarkastuksissa viime vuonnakaan

Huolimatta ennätyksellisen suuresta määrästä tarkastettuja naalin pesiä, ei myöskään vuonna 2019 Suomesta havaittu yhtään pesintää. Naali on Metsähallituksen Luontopalvelujen vastuulaji, ja siksi Metsähallitus yhteistyökumppaneineen tekee vuosittain naalinpesien tarkastuksia lajin tilan selvittämiseksi. Edellinen varmistettu pentueen tuottanut pesintä on yli parinkymmenen vuoden takaa.

Talvella ja kesällä 2019 tehtiin yhteensä 397 tarkastuskäyntiä 284 mahdolliselle naalin pesälle Pohjois-Lapissa. Huolimatta siitä, että tarkastettujen pesien määrä oli suurempi kuin koskaan aiemmin, ei asuttuja pesiä havaittu.

Ilahduttavaa kuitenkin oli, että naalista tehtiin Enontekiöllä ja Utsjoella vuoden aikana useita varmistettuja näkö- ja jälkihavaintoja. Muutamalla pesällä naalit olivat myös kaivaneet koloja.

Talvella tunturien pinta oli lumipeitteen alla laajalti jäässä, joten odotettu myyrä- ja sopulihuippu jäi tulematta, ja naaleille tärkeitä saaliseläimiä oli vähän. Naalin kilpailijalajista, ketusta, tehtiin havaintoja 64 eri pesältä. Ketut olivat joko asuneet niissä tai liikkuivat niiden lähistöllä.

Metsähallituksen Luontopalvelujen henkilökunnan lisäksi ison osan pesien tarkastuksista tekivät kesällä ahkerat vapaaehtoiset. Heidän ansiostaan pesiä saatiin tarkastettua ennätysmäärä. Siitä heille suuri kiitos!

Naaliyhteistyö tiivistyi entisestään Ruotsin ja Norjan kanssa

Vuonna 2017 käynnistynyt Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen EU:n rahoittama Interreg Nord Felles Fellrev Nord -projekti naalin suojelutilanteen parantamiseksi päättyi vuoden 2019 lopussa. Hankkeen pääkoordinaattori oli Norrbottenin lääninhallitus ja Suomesta mukana oli Metsähallitus. Tammikuun aikana odotetaan päätöstä rahoituksesta kolmevuotiselle jatkohankkeelle.

Käytännön toimina ovat olleet ketun metsästys, naalien lisäruokinta, seurannan tehostaminen, vapaaehtoistyön kehittäminen ja erilainen opetus- viestintämateriaali. Yksi hankkeen tärkeimmistä tuloksista on ollut pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen.

Lisäksi naaleille on järjestetty ruokinta-automaatteja tunturialueille yhdessä WWF:n kanssa.

Naalin uhanalaisluokitus on äärimmäisen uhanalainen. Ilmastonmuutos on suuri uhka lajin selviämiselle tulevaisuudessa. Suomen Lappia lähimmät naalin pesinnät havaittiin Ruotsin Norrbottenissa, Norjassa Tromssan alueella ja Varangin niemimaalla.

Naali riistakameran kuvassa vuonna 2016. Kuva: Metsähallitus.

Naali riistakameran kuvassa vuonna 2016. Kuva: Metsähallitus.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Tuomo Ollila, puhelin 0400 241448, sähköposti tuomo.ollila(at)metsa.fi