Nio ritade bilder. Bilden finns nedan i pdf-format och den innehåller även en alternativ text.

Målet med det riksomfattande projektet Priodiversity LIFE är att stoppa naturförlusten i Finland. Med sin finansiering på 50 miljoner euro och sin stora aktörsgrupp är projektet Finlands största projekt någonsin för att bekämpa naturförlusten.

Naturförlusten är ett allvarligt hot mot Finlands natur. Förlusten av livsmiljöer gör det svårare för många arter att överleva. Priodiversity LIFE är det största projektet i Finlands historia för att stoppa naturförlusten. I projektet som leds av Forststyrelsens Naturtjänster förenas ett omfattande samarbete, forskning, stärkande av expertisen samt konkreta åtgärder för att trygga den biologiska mångfalden.

I Priodiversity LIFE-projektet samarbetar en exceptionellt stor grupp aktörer för att stoppa naturförlusten  i Finland med hjälp av mer än 60 olika åtgärder. Åtgärderna varierar från restaureringsprojekt på gräsrotsnivå till datahantering och arbete för att främja en konsekvent politik inom statsförvaltningen.

I målningen syns en flod i förgrunden och höghus i bakgrunden. Människor ligger på filtar vid floden, några simmar, en fiskar och andra sköter växter i odlingslådor. Vid strandkanten finns olika träd, en torraka och många blommor.
Bild: Vappu Ormio.

Landskapen får egna program för biologisk mångfald

Priodiversity LIFE-projektets grundpelare är de program som ska utarbetas för att främja den biologiska mångfalden i åtta landskap, det vill säga LUMO-programmen. I programmen identifierar man de viktigaste koncentrationerna av biologisk mångfald, deras skyddszoner och ekologiska förbindelser, samt säkerställer arternas möjligheter att röra sig från ett område till ett annat. Bland koncentrationerna av biologisk mångfald väljer man ut en del för restaurerings- och iståndsättningsåtgärder med projektfinansiering. Livsmiljöernas status i områdena förbättras genom restaurerings- och iståndsättningsåtgärder på myrar samt i skogar, vattendrag, fågelvatten och vårdbiotoper.

Forskningsdata styr åtgärderna så att de sätts in där behovet är mest akut och där effekten är störst. Restaureringsåtgärderna och naturvården inriktas på stora områden med värdefull mångfald som kan omfatta både naturskyddsområden och andra områden, såsom ekonomiskogar. För markägare är det alltid frivilligt att delta i projektets verksamhet. Samtidigt utvecklar man datainsamlingen och -hanteringen samt producerar öppen information om naturtillståndet och restaureringens effekter som stöd för beslutsfattandet.

En långnäbbad fågel sitter ovanpå en bärbar dators skärm, och en liten sork står bredvid datorn. På skärmen syns ett diagram över populationsförändringar hos två djurarter.
Bild: Vappu Ormio.

Informationsspridning och utbildning spelar en nyckelroll

I Priodiversity LIFE-projektet satsar man på utbildning och på att öka kompetensen så att bästa och mest kostnadseffektiva praxis för att bekämpa naturförlusten sprids. Inom ramen för projektet utbildas nya experter på restaurering och naturvård. Beaktandet av naturvärdena främjas även i skötseln av ekonomiskogarna. Nätverket av experter på biologisk mångfald som grundats inom projektet ger alla experter på biologisk mångfald, yrkesutbildade personer och andra som arbetar med ämnet möjligheter att nätverka och utbilda sig.

Medborgares och ungas frivilliga insatser behövs också där det ordnas naturtalkon. Genom utställningen i Finlands naturcentrum Haltia, webbmaterial, kampanjer i sociala medier samt olika evenemang och möjligheter att delta bjuder vi in människor att fundera på lösningar för att stoppa naturförlusten ur både sin egen och samhällets synvinkel.

Samarbetet mellan ministerierna ökar effekten

Under ledning av statsrådets kansli utvecklar projektet samarbetet mellan ministerierna och säkerställer att de politiska åtgärder som gäller den biologiska mångfalden stöder varandra. Beslutsfattarna erbjuds utbildning för att göra frågor om den biologiska mångfalden till en del av beslutsfattandet inom olika samhällssektorer i högre grad än i dagsläget.

I samarbete mellan olika ministerier följer projektet också upp hur användningen av offentlig finansiering påverkar den biologiska mångfalden. Syftet med detta är att styra användningen av den statliga finansieringen så att den stöder den biologiska mångfalden och undviker negativa konsekvenser för den.

För att stoppa naturförlusten behövs mångsidig finansiering från olika källor. Den offentliga finansieringen, i synnerhet de statliga budgetmedlen, är central, men den nuvarande nivån räcker inte till för att täcka alla nödvändiga åtgärder. EU:s finansieringsprogram ger betydande möjligheter och Finland har goda förutsättningar att utnyttja dem effektivare än i nuläget. Företagen spelar också en viktig roll: i enlighet med principen ”förorenaren betalar” i miljörätten kan företag delta i förebyggandet och kompensationen av skador. Priodiversity LIFE-projektets hubb för finansiering av biologisk mångfald har till uppgift att främja ökningen av finansieringen och nya finansieringsmodeller i Finland.

Två korgar, den ena full med bär och den andra med svamp.
Bild: Vappu Ormio.

Projektets finansiering

Projektet pågår i åtta år 2024–2031. Projektets budget är 50 miljoner euro, varav 30 miljoner euro kommer från EU:s LIFE-program.

Forststyrelsens Naturtjänster koordinerar projektet. I projektet deltar också Forststyrelsen Skogsbruk Ab samt Jakt- och fisketjänster, statsrådets kansli, miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet, närings-, trafik- och miljöcentralerna (Sydöstra Finland, Lappland, Birkaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Egentliga Finland), Finlands miljöcentral, Naturresursinstitutet, Naturhistoriska centralmuseet, Finlands skogscentral, Livsmedelsverket, Finlands naturskyddsförbund och WWF Finland.

Alla kontaktuppgifter på finska.

Priodiversity LIFE berikar den biologiska mångfalden, som är grunden för allt liv. Vi behöver naturen – och naturen behöver handling.

Projektpartners logos.

Senast uppdaterad 1.7.2025