Kuvassa on kolme ihmistä, joista kaksi on pukeutunut hyönteiseksi nimeltään punahärö. Heidän keskellään on toimittaja mikrofoni kädessään.
Harvinaiset punahäröt ovat tarpeen tullen vaikka linssiluteita. Humakin opiskelijat pääsivät Maikkarin Mika Tommolan haastateltaviksi.

Klikkaa kuvaa ja lähde seikkailemaan Lorukartalle punahärön kanssa!

Piirroskuvassa on metsään liittyviä asioita, kuten mustikoita, ja kuvan sydämiä, kuvan vasemmassa yläreunassa on tekstiä ja ohjelinkkejä.

Punahärön metsäseikkailu on lorukartta, jonka kautta pääset kurkkaamaan mitä kaikkea metsässä tapahtuu.

Seikkailun aikana tutustut kahdeksaan eri kuoriaislajiin, joista jokainen edistää omalla tavallaan metsän monimuotoisuutta. Kuoriaiset ovat olennainen osa metsän ekosysteemiä ja he turvaavat elämällään myös muiden metsän lajien toimintaa.

Punahärön metsäseikkailu on suunnattu alakouluikäisille lapsille, heidän vanhemmilleen ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Metsäseikkailun myötä opit, miksi koppikset ovat niin tärkeitä omalle elinympäristölleen. Samalla pääset kokemaan vaikuttavan taide-elämyksen Minja Revonkorven upean kuvituksen parissa.

Kaikki lorut on kerätty Suomen uhanalaisen luonnon puolesta vuonna 2020 järjestetyn Biisisanoittamo-sanoituskilpailun sadosta ja toimitettu loruiksi sanoittajien luvalla.

Koppikset toivottavat Sinut tervetulleeksi mukaan seikkailuun!

Nyt pääset luontoon kotisohvalta tai vaikka kassajononossa!

Piirroskuva, jossa on kesäinen järvimaisema.
Klikkaa kuvaa ja lähde virtuaaliselle luontomatkalle esimerkiksi Keski-Suomeen, jonka inspiroima tämä järvimaisemakuva on. Kuva: Minja Revonkorpi.

Inspiroidu, arvosta, suojele on virtuaalinen matka Suomen eri osiin ja luonnon pariin. Matkalla oppii uutta maakuntien luonnosta ja Beetles Life -hankkeen kovakuoriaisista, pääsee nauttimaan musiikista sekä kuulemaan podcastista, miksi luonnon suojeleminen on tärkeää ja miten luontoa voi suojella itse.

Virtuaaliselle radalle pääset joko klikkaamalla kuvaa otsikon yläpuolta alla olevaa linkkiä.

Verkkokokonaisuuden ovat tehneet Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat. Humak ja Metsähallitus olivat Beetles Life -hankkeen kumppaneita.

Kovan onnen korpikolva – uhanalainen kovakuoriainen on erinomainen satukirjan sankari

Kuvakaappaus satukirjan kannesta.
Pääset lukemaan Minne menet korpikolva -satukirjaa klikkaamalla kuvaa.

Mitä kertomisen aihetta on ahtaassa elämässä kuusen puun ja kuoren välissä? Paljonkin, sillä satukirja Minne menet korpikolva on kiehtova kertomus uhanalaisen korpikolvan (pytho kolwensis) elinympäristöstä ja elämästä.

Kun Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelija, kuopiolainen opiskelija Antti Savolainen näki Beetles Life -hankkeen hakevan harjoittelijoita, hän päätti kirjoittaa satukirjan. Opiskelijoille annettiin täysi vapaus itse keksiä, mitä harjoittelunsa aikana tekevät Suomen uhanalaisen luonnon puolesta.

Kirjan tarinan ydin on siinä, tarvitseeko Suomi enemmän uusia lähiöitä vai lähimetsiä. Kirja pohtii myös sitä, kuinka ihmisten luontosuhde ylipäätään rakentuu ja miten sitä voisi syventää. Oppaana aidompaan luontosuhdekokemukseen toimi lähimetsässä asuva hyvin uhanalainen korpikolva.

Antti Savolainen opiskeli yhteisöpedagogiksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Luontokasvatus, kuten lapsille suunnattu satukirja, ovat tärkeä osa Beetles Life -hanketta. Luonnonsuojelussa harvoin kiinnitetään huomiota hyönteisiin.

Biisisanoittamossa syntyi upea laulu luonnosta!

Saimaan saaressa pikkuinen torppa. Niin alkaa aikamme ehkäpä tunnetuin luonnonsuojeluaiheinen laulu, joka kertoo suloisista saimaannorpista. Mutta kukapa laulaisi laulun pienten, piilottelevien hyönteisten puolesta?

Biisisanoittamo oli keväällä 2020 järjestetty kappaleen sanoituskilpailu, jonka aiheena oli uhanalainen luonto. Voittajasanoituksen ympärille sävellettiin ja sovitettiin musiikki. Lopputuloksena on kaunis ja koskettava kappale, jossa on lupaavat ainekset korvamadoksi. Voit katsoa yllä olevalta videolta kappaleen ensiesityksen Luontokeskus Haltian ulkoilmatapahtumasta 5. syyskuuta 2020. Kappaleen esitti laulaja ja lauluntekijä Jouni Aslak.

Biisisanoittamo-kilpailuun tuli runsaasti erityylisiä sanoituksia räpistä perinteisempään suomalaiseen runouteen. Sanoituskilpailun ykköspalkinnon vei Atte Komonen, jonka haastatteluun voi perehtyä Biisisanoittamon verkkosivuilla.

Voit kuunnella kappaleen myös Spotifystä osoitteesta.

Biisisanoittamo on Humanistisen ammattikorkeakoulun järjestämä sanoituskilpailu. 

Lähde opettavaiselle seikkailulle koppisradalle!

Yksi Beetles Life -hankkeen tavoitteista oli kertoa kahdeksan uhanalaisen kovakuoriaislajin tilasta luontokasvatuksen avulla. Leikkiminen ja yhdessä tekeminen tämän teemaradan avulla on iloinen ja mukava tapa perehtyä lajeihin: tehtäväradalla pääsee puikkelehtimaan sokkeloissa ja opastamaan kovakuoriaista uuden kodin etsimisessä, tekemään ympäristöystävällisestä muovailuvahasta omia lajeja ja pelaamaan Beetles Life -muistipeliä – ja se on vasta alkua!

Koppisrata pähkinänkuoressa

  • Rata on suunniteltu varhaiskasvatukseen ja vapaa-aikaan.
  • Parhaimmillaan tehtävärata on oikeassa metsässä.
  • Tehtäväradan voi kiertää ryhmän kanssa, jossa on vähintään yksi lukutaitoinen ohjaaja. Tutustu materiaaliin etukäteen, jotta osaat arvioida ryhmän sopivan koon.
  • Tehtäväradan tekemiseen kannattaa varata noin tunti.
  • Jokaisen lajin kohdalla esitellään laji lyhyesti, kerrotaan kolme tehtävää ja kasvatukselliset perusteet sekä lisätiedot tehtävien tekemiseen.
  • Joissakin tehtävissä tarvitaan materiaalia, jonka voi ladata alla olevista linkeistä.
  • Huomaathan, että Beetles Life -muistipelikortit ovat A4-kokoisia. Kun haluat muistikorteista pienempiä, valitse tulostusasetuksista kuusia arkkia yhdelle sivulle ja kaksipuolinen tulostus.
  • Tehtäväradan on suunnitellut Mira Stén/Humak.

Koppisradan materiaalit

Ohjeet tehtäväradalle
Sokkelo
Muistikorttipelin ohjeet
Beetles LIFE -muistikortit (sivukoko A4. Kun haluat muistikorteista pienempiä, valitse tulostusasetuksista kuusi arkkia yhdelle sivulle ja kaksipuoleinen tulostus.)
Palolatikka-kirjaimet
Kuoriaissatuhieronta
Happy-or-not

Kaksi kovakuoriaisaiheista meemiä. Toisessa on maassa kyyryssä neljä kovakuoriaisiksi pukeutunutta henkilöä ja meemissä lukee "Tunne, kun muille rakennetaan hyönteishotelleja, mut meidän lahopuut kaadettiin." Toisessa meemissä on kaksi nuorta, jotka ovat kannattelevinaan kuvaan lisättyjä liekkikuvioita. Meemissä lukee "Pyromania: kun kuulet, että koppakuoriainen asuu palaneissa metsissä!"
Humanistinen ammattikorkeakoulu vei kesällä 2022 Beetles LIFE -koppisradan mm. partiolaisten suurleirille Evon retkeilyalueelle. Partiolaiset pääsivät tekemään myös hauskoja meemejä kovakuoriaisista.

Miltä nyt tuntuu – lähde koppisten tunnetaitoradalle ja selkokieliselle tehtäväradalle

Joskus elämä tuntuu puun ja kuoren välissä olemiselta. Ihmiselle se on ikävä tilanne, Beetles Life -hankkeen hyönteisille puolestaan esimerkillistä elämää.

Tunnetaidot ovat ihmisen kasvussa tärkeitä, ja siksi Beetles Life -työnä valmistui tunnetaitojen koppisrata. Se on suunnattu varhaiskasvatukseen, mutta materiaalia voi käyttää myös vanhemmilla lapsilla ja nuorilla, myös aikuisilla. Tunnetaitojen koppisrata soveltuu selkokielisenä myös suomi toisena kielenä -opetukseen.

Suositusta Koppisten taitoradasta on nyt myös selkokielinen versio, joka soveltuu suomi toisena- ja suomi vieraana kielenä -opetukseen. Selkokieliversiossa pääsee perehtymään Beetles LIFE -hankkeen kohdelajeihin ja suomalaiseen luontoon pelaamisen, liikkumisen, leikkimisen ja itsereflektoinnin avulla.

Kovakuoriaispukuun pukuun pukeutunut opas metsässä lasten kanssa.
Beetles LIFE -hankkeen tehtäväradalla Sipoonkorvessa. Kuva: Vipi Koikkalainen, Humak.

Tieteen ja taiteen vuoropuhelua

Yhdistimme taidetta ja tiedettä viestimiseen lajisuojelusta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Kaksi leiriä kokosi yhteen tutkijoita ja taiteilijoita vuoropuheluun. Syntyneet taideteokset olivat esillä Luonnontieteellisessä museossa pidetyssä näyttelyssä syksyllä 2022. Tutustu tieteen ja taiteen leirien konseptin kuvaukseen (pdf, 1 905 kt).

Hankkeessa myös pidettiin noin 400 lukiolaiselle taiteilijoiden vetämiä työpajoja, joissa opittiin vastuullisuutta luovuutta ja tutkimusta hyödyntäen. Tutustu oppimiskonseptin kuvaukseen (pdf, 689 kt).

Metsähallitus ja Beetles LIFE -hankeporukka toivottavat iloisia ja kasvatuksellisia kokemuksia!

Lisätietoa

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ponnistukset ovat tärkeitä hankkeen viestin viemisessä eteenpäin. Lehtori Johanna Muhonen summasi blogissaan, mitä kaikkea Beetles LIFE -hankkeessa jo oli saatu aikaan vuoden 2020 lopulla (humak.fi).

Päivitetty viimeksi 23.11.2023