Järvi ja metsää sekä teksti: Iloa ja onnistumista koppisten taitoradalla.
Videon aloituskuva, Beetles LIFE -hankkeen tehtäväpolku.

Tehtävärata

Pdf-tiedostot

Video (youtube.com)

Lähde opettavaiselle seikkailulle koppisradalle!

Yksi Beetles LIFE -hankkeen tavoitteista on kertoa kahdeksan uhanalaisen kovakuoriaislajin tilasta luontokasvatuksen avulla. Leikkiminen ja yhdessä tekeminen tämän teemaradan avulla on iloinen ja mukava tapa perehtyä lajeihin: tehtäväradalla pääsee puikkelehtimaan sokkeloissa ja opastamaan kovakuoriaista uuden kodin etsimisessä, tekemään ympäristöystävällisestä muovailuvahasta omia lajeja ja pelaamaan Beetles LIFE -muistipeliä – ja se on vasta alkua!

Tehtävärata on tarkoitettu varhaiskasvatukseen, mutta mikään ei estä radan pystyttämistä myös vapaa-ajalla; eihän luontokasvatus katso aikaa eikä tässä tapauksessa paikkaa. Koppisradan voi pystyttää niin lähimetsään, päiväkodin pihaan kuin sisätiloihin. Parhaimmillaan tehtävärata on kuitenkin oikeassa metsässä.

Tehtäväradan voi kiertää ryhmän kanssa, jossa on vähintään yksi lukutaitoinen ohjaaja. Tutustu materiaaliin etukäteen, jotta osaat arvioida ryhmän sopivan koon.

Tehtäväradan tekemiseen kannattaa varata noin tunti.

Kovakuoriaispukuun pukuun pukeutunut opas metsässä lasten kanssa.
Beetles LIFE -hankkeen tehtäväradalla Sipoonkorvessa. Kuva: Vipi Koikkalainen, Humak.

Tehtäväradan materiaali on rakennettu kohdelajien eli punahärön, korpikolvan, palolatikan, lahokapon, kaskikeijun, mänty- ja havuhuppukuoriaisen sekä haavansahajumin ympärille.

Jokaisen lajin kohdalla esitellään laji lyhyesti, kerrotaan kolme tehtävää ja kasvatukselliset perusteet sekä lisätiedot tehtävien tekemiseen. Joissakin tehtävissä tarvitaan materiaalia, jonka voi ladata tältä sivulta.

Huomaathan, että Beetles LIFE -muistipelikortit ovat A4-kokoisia. Kun haluat muistikorteista pienempiä, valitse tulostusasetuksista kuusia arkkia yhdelle sivulle ja kaksipuolinen tulostus.

Metsähallitus ja Beetles LIFE -hankeporukka toivottavat iloisia ja kasvatuksellisia kokemuksia!

Tehtäväradan on suunnitellut Mira Stén/Humak.

Päivitetty viimeksi 12.8.2020