Inga nya fall av maginfluensa har rapporterats till Forststyrelsens Naturtjänster från Urho Kekkonens nationalpark i Norra Lappland under den senaste veckan. Det är nu åter möjligt att använda ödestugor och rastplatser i nationalparken och ge sig ut på övernattningsvandringar. Även längs Kalottleden och i Kevo naturreservat kan man vandra som vanligt, då inga nya sjukdomsfall har uppdagats.

Totalt har 67 fall av maginfluensasymptom rapporterats av vandrare som rört sig i Urho Kekkonens nationalpark mellan 31.5 och 29.6.2025. Ett test taget av Lapplands välfärdsområde bekräftade att en insjuknad person hade norovirus.
När fallen började dyka upp uppmanades vandrare att undvika övernattningsturer, rastplatser och att hålla sig till markerade leder för att underlätta räddningsinsatser. Nu kan man åter vandra normalt i Urho Kekkonens nationalpark.
“Ett stort tack till alla vandrare som följde rekommendationerna och rapporterade om sina sjukdomsfall – tack vare det kunde vi agera snabbt och inga nya fall har rapporterats sedan förra söndagen. Också ett varmt tack till dem som ändrade sina ruttplaner”, säger Maria Makkonen, friluftssakkunnig vid Forststyrelsens Naturtjänster.
Förutom i Urho Kekkonens nationalpark upptäcktes i juni även fall av maginfluensa längs Kalottleden och i Kevos naturreservat. Även i dessa områden kan man nu röra sig som vanligt.
Aktuell information om utflyktsmål finns på Luontoon.fi
Forststyrelsen påminner om att det alltid lönar sig att besöka utflyktsmålets sida på Luontoon.fi innan man gör en tur, där finns alltid aktuell information för vandrare. Till exempel meddelanden om tillfälliga stängda leder lyfts tydligt fram.
Alla iakttagelser som gäller vandring kan rapporteras via luontoon.fi/respons.
Om flera fall av maginfluensa rapporteras från samma utflyktsmål, informerar Forststyrelsen om det på Luontoon.fi och i sina kanaler på sociala medier. Maginfluensa är inte ovanligt på populära vandringsleder och utbrott kan ske både på vårvintern och under barmarksperioden.
Vandrare uppmanas även i fortsättningen att satsa på god hygien i naturen och tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten för att förebygga spridning av olika smittor.