Publicerad 15.5.2025

Med sitt klimatprogram främjar Forststyrelsen ett klimatneutralt Finland – skärper sitt mål för kolförråden

Forststyrelsen stöder genom sin verksamhet målet att Finland ska vara koldioxidneutralt 2035. Statens skogar fungerar som betydande kolsänkor och kolförråd och projektutvecklingen av vindkraft främjar produktionen av förnybar energi. Forststyrelsens nya klimatprogram innehåller ett stort antal åtgärder för att stärka de positiva klimatkonsekvenserna, minska de negativa konsekvenserna och främja anpassningen till klimatförändringarna.

De områden som förvaltas av Forststyrelsen är viktiga för att begränsa klimatförändringarna och anpassa sig till dem.

“Med hjälp av klimatprogrammet beaktar vi klimatkonsekvenserna samt riskerna och möjligheterna i anslutning till klimatet mer systematiskt än tidigare i all vår verksamhet”, berättar Forststyrelsens generaldirektör Juha S. Niemelä.

Vi stärker kolsänkan i skogarna och främjar produktionen av förnybar energi

Forststyrelsens strategiska mål är att öka kolsänkorna i statens mångbruksskogar med tio procent före 2035 och kolförråden i trädbeståndet på statens marker med tio procent före 2030 jämfört med 2018 års nivå.

Vi skärpte målet för kolförråden med fem år jämfört med det tidigare klimatprogrammet. Naturresursinstitutets beräkningar som färdigställdes denna vår visar att statens skogar fortfarande utgör en betydande kolsänka. Kolförrådet ökar trots att sänkan har minskat på grund av att skogarnas tillväxt har blivit långsammare och beräkningsmetoderna har preciserats.

“Vi stärker kolsänkorna och kolförråden i statens skogar med ett omfattande åtgärdspaket. Till åtgärderna hör bland annat skogsvård som lämpar sig för växtplatsen och utförs i rätt tid, gödsling av skogarna, utnyttjande av förädlat frö- och plantmaterial samt beaktande av klimatmålen i avverkningsplanerna”, berättar Niemelä.

Forststyrelsen utökar sina positiva klimatkonsekvenser genom att främja produktionen av förnybar energi i statens mark- och vattenområden.

“Vi fortsätter projektutvecklingen av vindkraft och arrenderar ut statens områden till projekt för förnybar energi. Stora förväntningar ställs särskilt på utvecklingen av havsbaserad vindkraft”, berättar Niemelä.

Vi minskar utsläppen av växthusgaser med 20 procent

Forststyrelsens mål är att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent fram till 2030 jämfört med nivån 2024. Vi utbildar personalen i att beakta klimataspekter i all verksamhet och vid resor gynnar vi transportformer med lägre utsläpp. Forststyrelsen avstår från fastigheter som är onödiga med tanke på kärnverksamheten och fäster uppmärksamhet vid utsläppen från användningen av lokalerna.

Merparten av Forststyrelsens koldioxidavtryck uppstår vid drivning och transport av virke. Vid upphandling av virkesdrivnings- och transporttjänster gynnar vi utsläppssnål maskinmateriel och under klimatprogrammets åtgärdsperiod kommer Forststyrelsen också att pilottesta eldriven maskinerna. 

Vi främjar naturens anpassning till klimatförändringarna

Klimatförändringarna och den biologiska mångfalden är kopplade till varandra. Utöver begränsningen av klimatförändringarna innehåller klimatprogrammet åtgärder som främjar naturens anpassning till det föränderliga klimatet.

Forststyrelsen fortsätter de aktiva restaurerings- och naturvårdsåtgärderna som främjar den biologiska mångfalden i både skyddsområdena och mångbruksskogarna samt utvecklar det ekologiska nätverket på statens marker. Dessutom sörjer vi för artskyddet och bekämpar invasiva arter.

“Vi identifierar också nya möjligheter att stärka den biologiska mångfalden. Exempelvis förbättrar vi med hjälp av pilotprojekt vår beredskap att utnyttja naturvärdesmarknaden i framtiden”, berättar Niemelä.

Vi förbereder oss på klimatförändringarnas konsekvenser i vår egen verksamhet

Klimatprogrammet är en omfattande helhet med vars hjälp Forststyrelsen också förutser och förbereder sig på det föränderliga klimatet och dess konsekvenser i vår egen verksamhet.

“Vi utvecklar vår verksamhet och förutser klimatförändringarnas konsekvenser bland annat för skötseln av skyddsområden, skogsbruket och planläggningen av statens marker. Vi utnyttjar de senaste forskningsrönen och digitaliseringens möjligheter i utvecklingsarbetet”, betonar Niemelä.

Mer information:

  • Generaldirektör Juha S. Niemelä, tfn 050 500 3681, juha.niemela(at)metsa.fi
  • Ledande expert på samhällsansvar Tiina Vuoristo, tfn 040 542 5365, tiina.vuoristo(at)metsa.fi
  • Kommunikationsdirektör Liina Aulin, tfn 040 770 9400, liina.aulin(at)metsa.fi
  • Mer information om klimatprogrammet