Julkaistu 18.11.2021

Tieteen ja taiteen supervoimilla uhanalaisten hyönteisten avuksi

Hyönteiset ovat loistavia metsäluonnon tilan ja luontokadon reporttereita. Tieteen ja taiteen taitajat ryhtyvät yhteistyöhön Beetles LIFE -luonnonsuojeluhankkeen kohdelajien hyväksi kahdella Tieteen & Taiteen leirillä Lammin biologisella asemalla.

Metsähallituksen vetämän Beetles LIFE -hankkeen kohdelajeina on kahdeksan hyönteistä, joiden tila on uhanalainen tai luisumassa sitä kohti. Hankkeen tavoite on parantaa näiden lajien elinoloja ja tunnettuutta elinympäristöjä parantamalla, uusia suojelualueita perustamalla sekä tieteen ja taiteen avulla.

Kahdeksan kohdelajia, kaksi leiriä, yksi taidenäyttely

Taide ja tiede rientävät kohdelajien apuun neljäpäiväisillä Tieteen & Taiteen leireillä, jotka haastavat taiteilijat ja tutkijat pohtimaan yhdessä luonnon monimuotoisuutta ja maapallon tulevaisuutta. Leirien osallistujat koostuvat tutkijoista ja taiteilijoista ja ne järjestetään Lammin biologisella asemalla 18.–21.11.2021 ja tammikuussa 2022.

Leiri tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden olla mukana tieteen ja taiteen voimalla vaikuttamassa tietoisuuden lisäämiseen sekä herättämään keskustelua uhanalaisten hyönteislajien tilasta, luonnon monimuotoisuudesta ja metsien hyvinvoinnista.

Leiri huipentuu ihmisten ajattelua haastavaan taidenäyttelyyn, joka järjestetään luonnontieteellisessä museossa Luomuksessa syksyllä 2022.

– Tieteen ja taiteen yhteen tuominen tällä tavalla on poikkeuksellisen tärkeää. Elämme suurten globaalien haasteiden aikaa ja niiden esiin nostamiseen ja ratkaisemiseen tarvitaan monialaista yhteistyötä. Nyt järjestettävät leirit ja näyttely tarjoavat omien alojensa asiantuntijoille ainutlaatuisen ja inspiroivan mahdollisuuden tarttua yhteen meitä kaikkia koskettavaan haasteeseen ja tuoda esille luovan yhteistyön tuloksia, summaa leiriorganisaattori Joonas Ahlava.

Ensimmäisen leirin osallistujat ovat taiteilijat Hanna Råst, Fanny Varjo ja Sirja Moberg sekä tutkijat Ida Pohjanlehto, Sampsa Malmberg ja Petri Ahlroth.

Uusi suojelualue on mainio inspiraation lähde

Marraskuun leirin ohjelmaan kuuluu muun muassa maastokäynti lähellä Evoa sijaitsevalle Tuohiokarpionharjun alueelle. Se on suuruudeltaan 40 hehtaarin luonnonsuojelualue, joka on perustettu Beetles LIFE -hankkeen myötä.

– Toivomme, että jonain päivänä Tuohiokarpionharjulla tavattaisiin uhanalaista punahäröä, jonka toinen havainto Suomessa on tehty lähellä aluetta, kertoo Beetles LIFE -hankkeen projektipäällikkö Ville Vuorio Metsähallituksesta.

Kohteella on paljon haapaa, ja alueesta muokataan punahärölle nykyistä kutsuvampi: muun muassa konemyrskyn avulla jäljitellään metsän luontaisia tuhoja, jotta uusille haapasukupolville syntyisi kasvutilaa.

Tuohikarpionharju on myös luovuuden lähde. Tieteen & Taiteen leirin osallistujat pääsevät tutustumaan alueeseen, joka on kiehtova kokonaisuus vanhaa metsää ja tulevaisuuden toivoa.

Lisätiedot

Lisätiedot Beetles LIFE -hankkeesta ja Tuohiokarpiosta:
Ville Vuorio, Beetles LIFE -hankkeen projektipäällikkö, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. +358 40 121 6762, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Lisätiedot Tieteen ja taiteen leireistä sekä näyttelystä:
Joonas Ahlava, leiriorganisaattori, Rapid Action Group, puh. +358 40 5540 348, etunimi.sukunimi@rag.fi

Beetles LIFE -hankkeen tunnuskuva, piirrettyjä kovakuoriaisia
EU:n LIFE-tunnus.
Natura 2000 -tunnus.