Metsähallitus panostaa tuulivoimaan
Metsähallituksen tehtävänä on Metsähallituksen hallinnassa olevien valtion alueiden varaaminen ja jalostaminen tuulivoimatoimintaan sopiviksi, aktiivinen hankekehitys ja alueiden vuokraus kilpailutukseen perustuen.
Tavoitteenamme on mahdollistaa valtion alueiden tehokas käyttö tuulivoimassa, kuitenkin muut maankäyttötarpeet ja ympäristöarvot huomioon ottaen. Samalla haluamme omalla aktiivisella toiminnalla edistää Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista.
Metsähallituksen toimintamalli tuulivoimatoiminnassa
On tärkeää, että tuulivoiman maankäyttötarpeet yhteensovitetaan muiden maankäyttömuoto-jen kanssa ja tämän tavoitteen toteuttamisessa Metsähallituksella valtion maiden haltijana on kokonaisvastuu. Tuulivoimarakentaminen tulee toteuttaa luontoa ja ympäristöä tarpeettomasti vahingoittamatta. Samalla Metsähallitus tavoittelee, että mahdollisimman suuri osa tuulipuistohankkeista sijoittuisi valtion alueille, jolloin myös valtion omaisuuden tuottavuus paranee.
Metsähallitus kehittää liiketoimintana tuulivoimahankkeita valtion omistamilla alueilla. Kukin hanke käynnistyy alustavalla alueen soveltuvuuden tutkimisella tuulivoimakäyttöön. Soveltuvuuteen vaikuttavat mm. alueen alustavat tuulisuustiedot, sähköverkon läheisyys, tieverkko, etäisyys asutuksesta, tiedossa olevat luonto- ja ympäristöarvot jne. Soveltuvuuden arviointiin osallistetaan tarpeelliset tahot Metsähallituksen sisällä.
Mikäli alue soveltuu jatkoselvityksiin, jatkokehitystyö tapahtuu seuraavasti:
- Jos suunniteltu tuulivoima-alue on kokonaan Metsähallituksen hallinnassa ja hanketta on kannattavaa viedä eteenpäin omana hankkeena, Metsähallitus kehittää hanketta eteenpäin. Metsähallitus kilpailuttaa hankkeen siinä vaiheessa, kun se on hankkeen kannalta optimaalista.
- Jos suunnitellusta tuulivoima-alueesta on kohtuullisen suuri osa Metsähallituksen hallinnassa eikä hanketta ole kannattavaa viedä eteenpäin omana hankkeena, kehitetään hanketta eteenpäin yhdessä viereisen alueen haltijan kanssa. Metsähallitus pyrkii kilpailuttamaan oman osansa hankkeesta siinä vaiheessa, kun se on hankkeen kannalta optimaalista.
- Jos suunnitellusta tuulivoima-alueesta on vain pienehkö osa Metsähallituksen hallinnassa eikä hanketta ole kannattavaa viedä eteenpäin omana hankkeena, varataan alue viereisen alueen haltijalle varaussopimuksella.
Kaikissa tapauksissa Metsähallitus luovuttaa tuulivoimaloiden rakentamisoikeuden varaus– ja käyttöoikeussopimuksilla, jotka eivät poissulje alueen muuta käyttöä, esim. virkistyskäyttöä. Varaussopimuksissa ja niitä seuraavissa käyttöoikeussopimuksissa käytetään sopimushetken Metsähallituksen yleisiä sopimusehtoja. Käyttöoikeussopimuksen hinnoittelu noudattaa Suomen tuulivoimamarkkinoiden markkinahintaa, jota Metsähallitus aktiivisesti seuraa.
Tuulivoima on auringosta peräisin olevaa uusiutuvaa energiaa, jota tuotetaan muuntamalla tuulen eli ilman virtauksen liike-energiaa tuuliturbiineilla sähköksi.
Suomen tavoitteena on tuottaa vuonna 2025 yhdeksän terawattituntia tuulienergia. Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan Suomessa on tuulivoimapotentiaalia jopa 30 TWh vuotuiseen tuotantoon vuonna 2030, mikäli tuulivoimarakentaminen pääsee etenemään esteettä.
Vuoden 2017 lopussa Suomen tuulivoimakapasiteetti oli 2044 MW. Kapasiteetilla tuotettiin vuonna 2017 sähköä 4,8 TWh, joka vastasi 5,8 prosenttia maamme sähkönkulutuksesta.
Tuulisuus vaihtelee vuorokauden, vuodenaikojen ja säärintamien mukaan. Keskimääräinen tuulen energia on kuitenkin lähes vakio ja laajalla alueella tuotannon erot tasoittuvat. Parhaita paikkoja tuulivoimaloille ovat merten rannikot, merialueet, aukeat mereen rajoittuvat pellot tai suurten mäkien ja tunturien rinteet ja laet. Suomen Tuuliatlas antaa tietoja tuulen voimakkuudesta, suunnasta ja turbulenttisuudesta sekä tuulivoimalla tuotettavan sähköenergian määrästä.
Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, joka kokoaa yhteen tuulivoima-alasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yrityksiä ja muita tahoja. Vuonna 1988 perustettu yhdistys jakaa tietoa, ja tukee tuulivoima-alan kehitystä ja toimintaa Suomessa. Metsähallitus on Suomen Tuulivoimayhdistyksen jäsen.
Lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys, 2018