Forststyrelsens klimatprogram främjar Finlands klimatneutralitetsmål
Forststyrelsen spelar en central roll i arbetet för ett klimatneutralt Finland. Med vårt klimatprogram främjar vi uppnåendet av Finlands klimatmål: vi ökar kolsänkorna och -förråden samt produktionen av ren energi, och vi minskar våra utsläpp.
Åtgärder för att begränsa klimatförändringarna och anpassa sig till dem är en av Forststyrelsens strategiska prioriteringar. I Forststyrelsens klimatprogram 2025–2030 har vi ställt upp mål och slagit fast ett stort antal åtgärder för att stärka de positiva klimatkonsekvenserna, minska de negativa konsekvenserna och främja anpassningen till klimatförändringarna.
Vi stärker kolsänkan i skogarna och främjar produktionen av förnybar energi
Forststyrelsens strategiska mål är att öka kolsänkorna i statens mångbruksskogar med tio procent före 2035 och alla kolförråden i trädbeståndet på statens marker med tio procent före 2030 jämfört med 2018 års nivå.
Vi stärker kolsänkorna och kolförråden i statens skogar med en omfattande åtgärdshelhet som omfattar bland annat skogsvård som lämpar sig för växtplatsen och utförs i rätt tid, gödsling av skogarna, utnyttjande av förädlat frö- och plantmaterial samt beaktande av klimatmålen i avverkningsplanerna.
Forststyrelsen utökar sina positiva klimatkonsekvenser också genom att främja produktionen av förnybar energi i statens mark- och vattenområden. Projektutvecklingen av vindkraft fortsätter både på land och till havs och vi arrenderar ut statens områden till projekt för förnybar energi.
Vi minskar utsläppen av växthusgaser med 20 procent
Forststyrelsens mål är att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent fram till 2030 jämfört med nivån 2024. Vi utbildar personalen i att beakta klimataspekter i all verksamhet och vid resor gynnar vi transportformer med lägre utsläpp.
För att begränsa klimatförändringarna och anpassa sig till dem behövs samarbete genom hela värdekedjan. Vi förutsätter att våra leverantörer och partner agerar på ett sätt som begränsar klimatförändringarna och främjar anpassningen till dem.
Merparten av Forststyrelsens koldioxidavtryck uppstår vid drivning och transport av virke. Vid upphandling av virkesdrivnings- och transporttjänster gynnar vi utsläppssnål maskinmateriel och vi har som mål att öka användningen av förnybara bränslen. Under klimatprogramperioden kommer Forststyrelsen också att pilottesta eldriven maskinerna.
Vi minskar även koldioxidavtrycket genom att utveckla upphandlingsprocessen. För upphandlingarna utarbetar vi en gemensam kriteriebank med ansvarskriterier för hela organisationen, vars syfte är att främja upphandlingarnas klimathållbarhet. Dessutom har vi som mål att avstå från fastigheter som är onödiga med tanke på kärnverksamheten, att fästa uppmärksamhet vid utsläppen från användningen av lokalerna samt att använda mer återbrukade möbler.
Vi främjar naturens anpassning till klimatförändringarna
Klimatförändringarna och den biologiska mångfalden är kopplade till varandra. I egenskap av förvaltare av statens mark- och vattenegendom spelar Forststyrelsen en nyckelroll i genomförandet av åtgärder som främjar naturens anpassning till det föränderliga klimatet.
Forststyrelsen fortsätter de aktiva restaurerings- och naturvårdsåtgärderna som främjar den biologiska mångfalden i både skyddsområdena och mångbruksskogarna samt utvecklar det ekologiska nätverket på statens marker. Vi sörjer också för artskyddet och bekämpar invasiva arter. I samband med planeringen av planobjekten beaktar vi anpassningen av naturen i området till de föränderliga förhållandena och främjar beaktandet av den biologiska mångfalden även i vindkraftsprojekt.
Vi identifierar också nya möjligheter att stärka den biologiska mångfalden. Exempelvis använder vi pilotprojekt för att förbättra vår beredskap att utnyttja naturvärdesmarknaden i framtiden.
Vi förbereder oss på klimatförändringarnas konsekvenser i vår egen verksamhet
Klimatprogrammet är en omfattande helhet med vars hjälp Forststyrelsen också förutser och förbereder sig på det föränderliga klimatet och dess konsekvenser i vår egen verksamhet. Vi utvecklar vår verksamhet och förutser klimatförändringarnas konsekvenser bland annat för skötseln av skyddsområden, skogsbruket och planläggningen av statens marker.
Forststyrelsens intressentgrupper spelar en viktig roll när vi förbereder oss på det föränderliga klimatet på statens marker. Exempelvis i naturresursplaneringen identifierar vi tillsammans med intressentgrupperna de regionala konsekvenserna och åtgärdsbehoven som det föränderliga klimatet medför.
Vi följer upp och utnyttjar de senaste forskningsrönen
I klimatprogrammet har vi också identifierat de väsentliga fenomenen i anslutning till klimatförändringarna samt de risker och möjligheter som klimatförändringarna medför.
Forststyrelsen följer upp och utnyttjar de senaste forskningsrönen och uppdaterar vid behov sina egna anvisningar och mål. Vi följer upp hur klimatprogrammet framskrider som en del av årsrapporteringen.
Läs mer:
- Forststyrelsens klimatprogram 2025–2030 (pdf på finska, 4 Mb)