Publicerad 10.9.2019

Utflyktsrazzior i Noux nationalpark påminner om goda utflyktsvanor

Publicerad 9.9.2019

Forststyrelsen ordnar en övervakningskampanj, Utflyktsrazzian, i Noux nationalpark under två veckoslut i september (fr 6.9 –sö 8.9 och fr 27.9 –sö 29.9). Under veckoslutet patrullerar en grupp på 3–4 personer i Noux nationalpark och upplyser personer som vistas i parken om hur man ska uppföra sig i naturen och påminner om att man måste följa reglerna för nationalparken.

I Noux nationalpark förekommer det allt oftare tråkiga incidenter som att man bl.a. gör upp olagliga eldplatser, för oväsen in på sena natten och skräpar ner.

– Största delen av besökarna uppför sig bra och framför allt kommer vi att informera om goda utflyktsvanor och för att främja naturskyddet, den allmänna trivseln och säkerheten. Alla som uppför sig exemplariskt kommer dessutom bl.a. att få biljetter till utställningen på Finlands naturcentrum Haltia och vi kommer att prata med dem vi möter och även samla in feedback om Noux. Om det behövs påminner vi om nationalparkens ordningsregler och vett och etikett i naturen, säger parkchef Harri Karjalainen vid Forststyrelsens Naturtjäsnter.

I Utflyktsrazzian deltar 3–4 anställda från Forststyrelsen, varav en är jakt- och fiskeövervakare. Han kan bötfälla personer om förseelser upptäcks.

Tidigare utförde scouterna en nattpatrullering i Noux kallad Månskensriddarna och den nu aktuella kampanjen återupplivar delvis denna tradition.

Mera information:

Parkchef Harri Karjalainen, tfn 0206 39 4720, harri.karjalainen(at)metsa.fi