Publicerad 22.8.2022

Under Finska naturens dag 2022 anordnas mängder av evenemang i nationalparker och naturum

Uppdaterat 29.8.2022: Finska naturens dag den 27.8. var mycket populär igen. Ca. 900 människor deltog i evenemangen in Hiidenportti nationalpark, ca. 600 i Seitseminen nationalpark som firade sina 40 år. Det största evenemanget var Metsähotelli (Skogshotellet) i Kiljava, arrangerat av Suomen Latu. Nästa år ska Finska naturens dag firas lördagen den 26.8. Då är dagen en flaggdag som man hittar i almanackan med en liten bild av Finlands flagga.

Sångkonsert i ravinen, utställningar, sova utomhus  –den sista lördagen i augusti eller med andra ord Finska naturens dag anordnas många intressanta evenemang i Finlands nationalparker och naturskyddsområden för hela familjen, där det centrala är vårt lands fantastiska natur. Evenemangen är i huvudsak gratis.

I år firas dagen 27.8. och det finns många skäl till att fira: många av våra nationalparker har sin 40-års födelsedag och Finska naturens dag firas för tionde gången. Forststyrelsens Naturtjänster anordnar runt om i Finland olika evenemang med koppling till naturen och ett sammandrag på Naturtjänsternas olika evenemang finns i evenemangskalendern på adressen tapahtumat.luontoon.fi.

Vi firar i olika naturum och dyker in i naturen

Vårt lands olika naturum är bra platser för att få en oförglömlig naturupplevelse. Pyhä-Luosto naturum Naava firar 10-års dagen för Finska naturens dag och erbjuder sina besökare olika program och presentationer om områdets natur.

I Finlands naturcenter Haltia kan du uppleva Välähdys! – hela familjens festival för naturfotografier, program både inomhus och utomhus i anslutning till naturfotografering. Under evenemanget kan du även bekanta dig med utflyktsmöjligheter i södra Finland och längs kustområdet.

I Kellokas naturum, Oulanka nationalpark och förnyade naturum Ukko i Koli kan du delta i program med naturtema och slå dig ner för att tillbringa till exempel en filmkväll. Vid naturum Ukko anordnar man en öppna dörrarnas dag på Finska naturens dag.

Fyrtioåringar och festbelysning på Finska naturens dag

År 1982 grundade man totalt 11 nya nationalparker i Finland. Under Finska naturens dag firar Seitseminen och Hiidenportti nationalparker sina pigga fyrtio år.

Människor gående på stigen framför en gammal timmerbyggnad på en solig sommardag. Kovero kronoskogstorp, Seitseminen nationalpark. Foto Sannamari Ratilainen.
Vid Kovero kronoskogstorp får man en god inblick i livet i Seitseminens skogstrakter i början av 1900-talet. Foto Sannamari Ratilainen.

I Seitseminen nationalpark firar vi med hela familjen på Kovero kulturgård och på Hiidenportti lyssnar vi till a cappella gruppen Club for Five. Gruppen uppträder först vid Palolampi startpunkt och, om vädret tillåter, ännu i ravinen vid Hiidenportti.

Aulanko utsiktstorn i Tavastehus lyser upp i festbelysning på Finska naturens dag. Invigningen av Aulanko utsiktstorn, som genomgått långvariga reparationer, sker redan på torsdagen den 25 augusti.

Naturskyddsområdena är bra platser för att fira Finska naturens dag

Naturskyddsområdena, såsom nationalparker, är utmärkta platser att fira Finlands natur på. De erbjuder goda möjligheter till naturobservationer och dess uppskattning, ensam eller tillsammans med andra.

Ett minnesvärt sätt att fira Finska naturens dag är till exempel att delta i En natt utomhus -utmaningen. Du kan delta i utmaningen till exempel i Pallas–Yllästunturi nationalparks evenemang En natt utomhus eller på egen hand var som helst i naturen.

Finska naturens dag i ett nötskal

  • Finska naturens dag firas alltid den sista lördagen i augusti. Dagen har firats sedan år 2013.
  • Finska naturens dag är en nykomling bland våra nationella högtidsdagar. Den antecknades i Universitetsalmanackan från och med år 2020.
  • Inrikesministeriet rekommenderar flaggning för den finska naturen. År 2022 är redan de sjätte året som flaggning rekommenderas. Från och med år 2023 är Finska naturens dag en etablerad flaggningsdag.
  • Du kan flagga på många olika sätt: hissa upp flaggan i flaggstången på din egen gård, dekorera din matsäck eller mat med små flaggor eller klä dig i blåvitt.
    Blåbärspajen är festbakelsen för Finska naturens dag.
  • Styrgruppen som koordinerar dagen är Forststyrelsens Naturtjänster, Sitra, Suomen Latu, Finlands naturskyddsförbund, Finlands natur- och miljöskolors förbund, Finlands Scouter, Finlands Hjärtförbund, Finlands miljöcentral och Yle Natur.

Mer information

Heli Rekiranta, koordinator för Finska naturens dag, Forststyrelsens Naturtjänster, tfn 040 754 4664; heli.rekiranta@metsa.fi

Följ Finska naturens dag i de sociala medierna

Instagram @suomenluonnonpaiva, Twitter @suomenluonnonpv, Facebook @suomenluonnonpaiva

#suomenluonnonpäivä # #liputanluonnolle #finskanaturensdag #finnishnatureday #mustikkapiirakka