Publicerad 26.11.2019

Tipsbanken för vandrare Friluftslivets ABC har förnyats

På webbplatsen för vandrare och frisksportare Utinaturen.fi finns information om olika utflyktsmål och mängder av tips för vandrare. Avsnittet Friluftslivets ABC produceras i samarbete mellan Suomen Latu, Finlands Scouter och Forststyrelsens Naturtjänster. I avsnittet hittar du detaljerad information om hur du planerar en vandring samt om utrustning, övernattning och andra friluftsfärdigheter. Avsnittet Friluftslivets ABC har nu förnyats och är lättare att använda än tidigare.

Experter på friluftsliv och vandring från Suomen Latu och Finlands Scouter samt representanter för Forststyrelsens Naturtjänster har tillsammans producerat material för Friluftslivets ABC, som är en del av den populära webbtjänsten Utinaturen.fi, sedan flera år tillbaka. I takt med att vandring och friluftsliv blivit allt mer populära blev det nödvändigt att uppdatera informationen och tipsen för att de ska tjäna dagens vandrare på bästa möjliga sätt.

På en utflykt i Repovesi i vinter. Foto: Saara Lavi, Forststyrelsen.

Avsnittet Friluftslivets ABC har förnyats under hösten. På avsnittets ingångssida har vi samlat teman där du enkelt hittar information om vandring för alla behov, oavsett om det handlar om en dagstur, en första vandring med övernattning eller en första långvandring. Friluftslivets ABC ger svar på dina frågor om bland annat ansvarsfullt friluftsliv, uppgörande av eld, säkerhet och övernattning. Där finns också färdiga utrustningslistor och tips om friluftsmat. Korta informativa instruktionsvideor och artiklar om vandring och friluftsliv har lagts till avsnittet.

Vandring hör till de mest populära motionsformerna

Enligt en färsk undersökning av Suomen Latu är vandring en av de mest populära motionsformerna bland vuxna. Två tredjedelar av finländarna har vandrat under det senaste året. Andra tecken på vandringens popularitet som motionsform är det ökade besökarantalet i nationalparkerna och vid andra utflyktsmål samt medlemsantalet i Suomen Latu och Finlands Scouter.

Enligt undersökningen var tidsbrist den vanligaste orsaken till att man inte vandrat under det senaste året. Brist på lämpligt sällskap, friluftsfärdigheter och lämplig utrustning nämndes också ofta som orsaker till att man inte vandrat. Suomen Latu och Finlands Scouter ger handledning i friluftsfärdigheter, men tips och information finns också i Friluftslivets ABC.

Tilläggsuppgifter

I bilden är man på på en vinterutflykt i Repovesi. Foto av Saara Lavi, Forststyrelsen.