Publicerad 14.6.2021

Sommarsäsongen har startat i Ekenäs skärgårds nationalpark

Gästhamnen på Jussarön har öppnat och det nyrenoverade cafét slår upp dörrarna den 18 juni. Från och med den 30 juni ordnas skärgårdskryssningar till Jussarö från Norra hamnen i Ekenäs.

Det blåser nya vindar i Ekenäs skärgårds nationalpark. Nu ansvarar en ny företagare, Mats Sundqvist, för skötseln av den historiska gruvön Jussarö. Det pågår även andra förändringar på ön, cafét som ligger i hamnen renoveras. Besökare får njuta av caféts utbud från och med den 18 juni. Innan dess får besökarna sköta sina måltider på egen hand till exempel på öns eldplats som nyligen förnyats.

Den som kommer till Jussarön med egen båt har möjlighet att boka en privat bastutur i bastun i hamnen. Bastun har en ny bastuugn och brygga. I Jussarö bastu finns två omklädningsrum och ett gemensamt basturum som rymmer ett sällskap på cirka 12 personer. På grund av coronaviruset ordnas inga allmänna bastuturer i sommar.

Förutom med egen båt går det även att ta sig till Jussarön med skärgårdsbåt. Skärgårdsbåten åker mellan Norra hamnen i Ekenäs och Jussarön onsdagar, torsdagar och fredagar under tiden 30.6–6.8. Det går att besöka Jussarön bara för dagen eller övernatta på ön. Övernattning på öns vandrarhem Kontoret går att boka på adressen jussaro.net.

Vandringsleder för alla smaker

Ekenäs skärgårds nationalpark erbjuder många möjligheter för den som vill vandra och göra utfärder i naturen i den inre och yttre skärgården. Det finns markerade vandringsleder på Jussarön, Älgön och ön Modermagan. Utmed lederna finns orörd skog och utrotningshotade växt- och insektsarter att beundra.
På naturstigen på Jussarö finns ett gruvschakt som härstammar från 1800-talet och gammal urskog. Naturstigen är cirka 4,7 kilometer. Utmed naturstigen finns även en utmärkt badplats som kallas ”Iron beach” på grund av strandens röda klippor.

På Älgö finns Älgö naturstig som börjar vid fiskehemmanet Rödjan. I början av stigen finns en låda med ett häfte med information om stigen som besökare kan låna. Stigen är ganska brant i början och den lämpar sig inte för personer med nedsatt rörlighet. Längs stigen finns ett utsiktstorn, lämningarna efter en korsu, dvs. ett skyddsrum i fält, från det senaste kriget och sjön Storträsket. Naturstigen är cirka 2 kilometer. Vid Rödjan finns en utflyktshamn som är 1–2 meter djup. Rödjans naturstuga har öppet enligt överenskommelse. Längs den 1,5 km långa naturstigen på ön Modermagan finns ett restaurerat splitterskydd och en korsu.

Forststyrelsen kommer att göra en besökarundersökning i Ekenäs skärgårds nationalpark i sommar för att ta reda på besökarnas åsikter om hur ön kunde utvecklas.

Mer information om leder och service

Planerare Anne Muuri, Forststyrelsens Naturtjänster, tfn. 040 736 4702