Publicerad 3.6.2021

Naturbuss trafikerar Noux – Helsingfors sommaren 2021

En ny busstur börjar trafikera tre dagar i veckan från Helsingfors centrum till Noux från den 8.6. Ändhållplatsen är Finlands Naturcentrum Haltia och under färden går det också att stiga på bland annat i Hagalund.

Åbergin Linjas naturbuss trafikerar också till andra naturdestinationer under sommarveckosluten. Den första lördagen i månaden, ger bussförbindelsen möjligheter att delta i aktiviteter vid den norra porten i Noux för nya besökare, som inte är vana att röra sig självständigt i naturen. Coronatiden har märkbart ökat efterfrågan på nationalparkernas service och bussförbindelsen är ett exempel på produkter anpassade till en ny kundkrets. Med den nya förbindelsen lockar vi både nya vandrare samt de som tidigare har anlänt med egen bil. Den coronatrygga bussen bjuder också på naturutfärder enligt hållbara principer.

– Vi önskar att allt fler skulle besöka nationalparken utan egen bil, säger kundservicechef Petra Niskanen från Forststyrelsen. Åbergin Linjas bussar är försedda med luftrenare, som i intervaller på ca fem minuter renar inneluften. Företaget har Visit Finlands Sustainable Travel Finland -certifikat, som är garanti för befrämjande av hållbar utveckling av turismen.

– Allt färre i huvudstadsregionen har körkort i våra dagar, därför vill vi med Naturbussen erbjuda förbindelser till platser, som inte kan nås med kollektivtrafik, berättar verksamhetsledare Sampo Selin från Åbergin Linja.

Haltias utställning ”Ladda hjärnan i naturen” som visar naturens hälsoeffekter är speciellt aktuell nu under Coronatider och erbjuder en trevlig början eller slut på utfärdsdagen.

Förbindelsen till Noux avgår från hållplatsen vid Kiasma-museet i Helsingfors och på söndagar också från Unionsgatan 16–18. Helsingfors absoluta centrum, sommarterassen vid Kaserntorget, har på det här sättet förbindelser till två av Forststyrelsens naturobjekt: till Skanslandet kommer man med sjöbuss från Södra hamnen via Lybeckskajen. På Skanslandet kan man i sommar, för första gången, ta del av det moderna bildkonstevenemanget Helsingforsbiennalen.

Under sommarlördagar avgår det också bussar till övriga Forststyrelsens eller Föreningen Nylands friluftsområden, såsom Porkala, Sibbo Storskogs nationalpark och Tavastlands naturum. Biljettförsäljning sker via bustravel.fi:s nätbutik eller med bankkort. Kontantbetalning är inte möjlig på grund av pandemin.

Tidtabell för naturbussen till Haltia

Tisdagar och torsdagar:
Från Kiasma: 10:00, Från Naturcentrum Haltia: kl. 14:00

Söndagar:
Unionsgatan 9:50, 11:50, 13:50, Kiasma: 10:00, 12:00 och 14:00.

Retur från Haltia kl. 13:00 och 15:00

Biljettförsäljning: (bustravel.fi/bussimatkat)

Tilläggsinformation

Verkställande direktör Sampo Selin, Åbergin Linja, tel. 040 747 4337
Kundservicechef Petra Niskanen, Forststyrelsen, Naturtjänster, tel. 040 624 9816