Publicerad 10.12.2019

Mobiltillstånd i nuvarande form upphör vid årsskiftet

Perioden för traditionella mobiltillstånd slutar 31.12.2019. För Forststyrelsens kunder gäller ändringen fiskare, jägare och andra som rör sig i naturen, som har kunnat skaffa tillstånd genom att ringa ett automatnummer med mobilen. Ändringen beror på att telefonoperatören lägger ner underhållet av de traditionella mobiltillstånden.

Forststyrelsen har sålt ungefär 26 000 mobiltillstånd per år.

Forststyrelsen ersätter de upphörda tillstånden med Eräluvat-applikationen, som kunden avgiftsfritt kan ladda ner från en applikationsbutik, och via applikationen kan man skaffa tillstånd med en smarttelefon. I det gamla systemet ringde kunden automatnumret och fick det tillstånd hen behövde i ett textmeddelande efter samtalet. Systemet som upphör kunde även användas med knapptelefoner.

Ändringen påverkar främst fiske. Forststyrelsen har sålt mobiltillstånd åt fiskare för ungefär 500 000 euro varje år. Vart femte fisketillstånd har köpts med mobil. Vid vissa fiskeområden har hela 80 procent av kunderna skaffat sitt tillstånd med mobil.

Dessutom har man med mobilen kunnat skaffa gästtillstånd för älgjakt, björnlicenser för renskötselområden och spårtillstånd för att åka snöskoter. Eftersom systemet fungerar fram till slutet av året, kan man ännu i december skaffa tillstånd för att hugga sig en julgran genom att ringa automatnumret.

– Ändringen är även en möjlighet. På grund av det här fick vi en bra orsak till att förnya vår mobiltjänst. Kunder har även önskat en applikation som man kan ladda ner, säger dataadministrationschef Jari Haarala från Forststyrelsens Jakt- och Fisketjänster.

Med Eräluvat-applikationen som offentliggörs vid årsskiftet kan man förutom att skaffa fiske- och spårtillstånd även betala statens fiskevårdsavgift. Jakttillstånd läggs till i applikationen innan jaktsäsongen nästa höst. Applikationen går till att börja med att ladda ner till telefoner som använder Android-operativsystem och lite senare även till iOS-telefoner.

Tilläggsuppgifter
Dataadministrationschef Jari Haarala, Forststryrelsen
jari.haarala(a)metsa.fi, tfn 0206 39 6239

Överinspektör Olli Urpanen, Forststryrelsen
olli.urpanen(a)metsa.fi, tfn 0206 39 5056