Publicerad 24.3.2020

Forststyrelsen stänger stugor och kåtor i närheten av turistcentrumen i Lappland

Forststyrelsens Naturtjänster låser dagstugor, rastkåtor och ödestugor i närheten av turistcentrumen i Lappland för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Stugorna och kåtorna som stängs finns i nationalparker och vid andra utflyktsmål som Forststyrelsen sköter om, till exempel i närheten av Saariselkä, Kiilopää, Pyhätunturi, Luosto, Pallas, Olos, Hetta, Kilpisjärvi och Ylläs.

Man kommer att låsa byggnaderna och lägga upp en anmälan om användningsförbud på dörrarna. Anmälningar läggs också upp vid startpunkterna på leder och på andra centrala platser. Informationen om vilka platser som stängs uppdateras så snart som möjligt också i Forststyrelsens webbtjänst Utinaturen.fi.

Man ska nu absolut undvika alla slags livliga rastplatser, men också undvika att ta sig långt ut i terrängen. Man ska följa myndigheternas hygienanvisningar även i naturen: håll ett tillräckligt säkerhetsavstånd till dina medmänniskor och kom ihåg god handhygien. Man ska inte vistas för nära andra människor vid rastplatser. Man ska komma ihåg god hygien även i toaletter vid utflyktsmål.

Alla ska följa reseanvisningar och bestämmelser från Finlands regering.

Forststyrelsens Naturtjänsters info för naturutflykter under coornavirusepidemin finns på sidan www.utinaturen.fi/coronavirusinstruktioner.