Publicerad 24.8.2018

Finska naturens dag firas sjätte gången

Finska naturens dag är naturens egen högtidsdag. Dagen firas sista lördagen i augusti, liksom man firat den sedan år 2013. Finska naturens dag är en nykomling bland våra nationella högtidsdagar! I år firar man genom flaggning och dessutom med en egen bakelse: blåbärspaj.

Inrikesministeriet rekommenderar flaggning för den finska naturen den 25 augusti. Detta är redan andra gången då Finland har en officiell flaggdag till ära för naturen i landet. Den förra flaggdagen ordnades förra året. På olika håll i Finland höjs flagg i topp vid festliga evenemang. Vem som helst kan ta en flagga med på en utflykt och visa hur mycket man uppskattar den finska naturen.

Blåbärspajen utlystes till officiell bakelse under Finska naturens dag

Varje nationell högtidsdag med självrespekt har en egen bakelse. Fastlagsbullen, runebergstårtan, struvan… Blåbärspajen utlystes till bakelse under Finska naturens dag. Den kan till ära av Finska naturens dag ätas vid kaffebordet eller ute i naturen. Experimenthågade kockar tillreder bakelsen ute vid elden.

Från åttioårsjubileum till bäckrestaurering

Till evenemangskartan under Finska naturens dag har anmälts ett mångsidigt evenemangsutbud. En av Finlands första nationalparkerna liksom även den första naturskyddsorganisationen firar 80-årsjubileum för sin organisation. Dessutom utlovas bland annat restaureringstalko för bäckar, naturutflykter, ekogårdsbesök och mycket annat.

Skolor och daghem kan fira Finska naturens dag under vardagar i augusti genom att gå igenom lärhelheter till exempel i blåbärsskogen.

Ytterligare information:

Finska Naturens Dag (www.suomenluonnonpaiva.fi)